Μέριμνα του οικονομικού επιτελείου είναι η λεγόμενη… αποσωλήνωση της οικονομίας να γίνει με αργό και προσεκτικό τρόπο ώστε να περιοριστούν στο ελάχιστο οι μόνιμες ζημιές από την πρόσφατη κρίση του κορονοϊού. Για τον λόγο αυτό, παρά το άνοιγμα μεγάλων κλάδων της οικονομίας, όπως το λιανεμπόριο, η εστίαση, τα γυμναστήρια, οι παιδότοποι, τα ΚΤΕΛ και -σταδιακά- οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον πολιτισμό, αντιμετωπίζονται το τρίμηνο Απριλίου-Ιουνίου ως «κλειστές» σε ό,τι αφορά τη χορήγηση στήριξης.
Ταυτόχρονα, βρίσκεται σε εξέλιξη και η υποχώρηση από τις παρεμβάσεις οι οποίες δημιουργήθηκαν από τον περασμένο Μάρτιο όταν ξέσπασε η πανδημία. Το μέτρο της επιστρεπτέας προκαταβολής ολοκλήρωσε τον κύκλο ζωής του με τον 7ο κύκλο τον Απρίλιο και αντικαταστάθηκε από ειδικές κλαδικές ενισχύσεις. Από τον επόμενο μήνα αναμένεται να περιοριστεί σημαντικά και το μέτρο των μειωμένων ενοικίων αλλά και οι αναστολές σύμβασης εργασίας στις -λίγες- επιχειρήσεις οι οποίες θα παραμείνουν κλειστές με κρατική εντολή.
Συνολικά τα μέτρα στήριξης για τη διετία 2020-2021 αναμένεται να φτάσουν τα 40,6 δισ. ευρώ. Μόνο για φέτος αναμένεται να διατεθούν για μέτρα στήριξης 15,9 δισ. ευρώ, ποσό υπερδιπλάσιο από τα 7,5 δισ. ευρώ που προέβλεπε ο προϋπολογισμός του 2021. Μέχρι στιγμής, με τα μέτρα που έχουν υλοποιηθεί από τις αρχές του χρόνου έχουν διατεθεί περίπου 11,5 δισ. ευρώ. Από τώρα μέχρι και το τέλος του χρόνου αναμένονται μέτρα με συνολικό προϋπολογισμό 4,5 δισ. ευρώ.
» Το πακέτο των 4,5 δισ. ευρώ
Τα μέτρα αυτά έχουν αρχίσει να ενεργοποιούνται από τις αρχές του μήνα και αφορούν:
1 Το πρόγραμμα «Γέφυρα ΙΙ» για επιδότηση δόσεων επιχειρηματικών δανείων με προϋπολογισμό 300 εκατ. ευρώ το οποίο θα τρέχει παράλληλα με το «Γέφυρα Ι» το οποίο αφορά την επιδότηση δανείων συνδεδεμένων με την πρώτη κατοικία. Το «Γέφυρα Ι» είχε προϋπολογισμό 200 εκατ. ευρώ από τα οποία έχουν δοθεί ήδη 120 εκατ. ευρώ.
2 Το πρόγραμμα κάλυψης παγίων δαπανών με προϋπολογισμό 500 εκατ. ευρώ το οποίο βρίσκεται ακόμη στη φάση της συγκέντρωσης αιτήσεων εκδήλωσης ενδιαφέροντος και πρόκειται να καλύψει το υπ. Οικονομικών. Μετά και τη δεύτερη φάση και αφού διευκρινιστούν τα κριτήρια και τα όρια ενίσχυσης θα αρχίσει να παρέχει πιστωτικά σημειώματα για ασφαλιστικές και φορολογικές υποχρεώσεις από τα μέσα Ιουλίου.
3 Το ειδικό πρόγραμμα για κεφάλαιο κίνησης της εστίασης με προϋπολογισμό 330 εκατ. ευρώ το οποίο έχει ήδη εγκρίνει περίπου 4.000 αιτήσεις και αναμένεται μέχρι το τέλος του μήνα να αρχίσει να αποδίδει επιδοτήσεις σε δικαιούχους.
4 Στην ίδια κατηγορία προγραμμάτων που χρηματοδοτούνται από κονδύλια ΕΣΠΑ περιλαμβάνεται το πρόσφατα εξαγγελθέν πρόγραμμα ύψους 420 εκατ. ευρώ για τον τουρισμό και μικρότερα προγράμματα συνολικού προϋπολογισμού 16 εκατ. ευρώ για τα γυμναστήρια και τους παιδότοπους. Παράλληλα, αναζητείται κονδύλι από το ΕΣΠΑ για να ενισχυθεί και ο κλάδος του λιανεμπορίου ο οποίος θεωρείται ότι σε μεγάλο τμήμα του δεν έχει ανακάμψει μετά το άνοιγμα, όπως η εστίαση.
Όλγα Κεφαλογιάννη: Νέα χρονιά ρεκόρ το 2024 για τον ελληνικό τουρισμό
5 Το επόμενο διάστημα θα «τρέξει» το πρόγραμμα του ΕΣΠΑ για ενίσχυση επιχειρήσεων μέσω των περιφερειών όπου υπάρχει ακόμη αδιάθετο ποσό ύψους 770 εκατ. ευρώ.
6 Θα συνεχιστούν τα προγράμματα εγγυοδοσίας για τη χρηματοδότηση μικρομεσαίων επιχειρήσεων με ποσό ύψους 800 εκατ. ευρώ από τα 400 εκατ. ευρώ από το παλιό εγγυοδοτικό πρόγραμμα της Αναπτυξιακής Τράπεζας και άλλα 400 εκατ. ευρώ από ένα νέο, αντίστοιχο πρόγραμμα.
7 Το επόμενο διάστημα θα ενεργοποιηθεί η ενίσχυση των εποχικά εργαζόμενων με 130 εκατ. ευρώ μέσω του προγράμματος Συνεργασία.
8 Στα μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων θα πρέπει να περιληφθούν και οι σχετικά πρόσφατες φοροελαφρύνσεις με τη μορφή της μείωσης της προκαταβολής φόρου στο 55% για όσους ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα και στο 80% για τις νομικές οντότητες καθώς και της μείωσης του συντελεστή για τις επιχειρήσεις από το 24% στο 22% από φέτος. Αυτό το πακέτο των μέτρων έχει κόστος για φέτος 900 εκατ. ευρώ. Επίσης, θα πρέπει να προστεθούν άλλα 600 εκατ. ευρώ για την αναστολή της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης για τα εισοδήματα του ιδιωτικού τομέα και αλλά 800 εκατ. ευρώ για τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 3%.
» 3,6 δισ. ευρώ το 2022
Η στήριξη των επιχειρήσεων θα συνεχιστεί και το 2022, όχι με τη μορφή πυροσβεστικών επιδοτήσεων κάθε μορφής, όπως τη διετία 2021-2022, αλλά με μια πιο μόνιμη μορφή που θα αφορά και πάλι σε φορολογικές ελαφρύνσεις.
Μάλιστα, το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης που κατατέθηκε στο τέλος Απριλίου υπολογίζει την επίδραση των μέτρων στήριξης για την επόμενη χρονιά στο 2% του ΑΕΠ, δηλαδή 3,6 δισ. ευρώ.
Από αυτά, τα 200 εκατ. ευρώ θα αφορούν στις μειώσεις της προκαταβολής φόρου και της απώλειας εσόδων λόγω του μειωμένου συντελεστή φορολογίας για τις επιχειρήσεις από το 24% στο 22%. Αλλα 1,6 δισ. ευρώ θα κοστίσει η επανάληψη του πακέτου του 2021, δηλαδή της αναστολής της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης για τα εισοδήματα του ιδιωτικού τομέα και των μειωμένων κατά 3% ασφαλιστικών εισφορών.
Το υπόλοιπο 1,8 δισ. ευρώ αφορά στην απώλεια από το εκ των υστέρων κούρεμα της επιστρεπτέας προκαταβολής 1.2.3 κατά 30%-50%, την επέκταση μέτρων όπως τα προγράμματα επιδότησης οφειλών για τα επιχειρηματικά και τα δάνεια που συνδέονται με την πρώτη κατοικία και το 2022 και τις απώλειες φορολογικών εσόδων από τις ρυθμίσεις οφειλών.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr
Ακολουθήστε το EleftherosTypos.gr σε Instagram, Facebook και Twitter