Τα «σύννεφα» παραμένουν πάνω από τις βραχυπρόθεσμες προοπτικές της ευρωζώνης, όπως ανέφερε η πρόεδρος της ΕΚΤ, μετά τις αποφάσεις που έλαβε η Κεντρική Τράπεζα. Οπως επισήμανε η κ. Λαγκάρντ, αυτό οφείλεται στα επίμονα υψηλά νούμερα των κρουσμάτων και τα περιοριστικά μέτρα, που επιβραδύνουν σημαντικά την οικονομική δραστηριότητα.
Η ίδια επεσήμανε ότι η πρόοδος των εκστρατειών εμβολιασμού και η παρεπόμενη χαλάρωση των μέτρων στηρίζουν τις προσδοκίες για μια ισχυρή ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας κατά τη διάρκεια του 2021.
Οσον αφορά στον πληθωρισμό, η κ. Λαγκάρντ ανέφερε ότι έχει κινηθεί υψηλότερα τους τελευταίους μήνες, λόγω κάποιων παροδικών παραγόντων και της ανόδου των τιμών της ενέργειας. Την ίδια στιγμή, οι υποκείμενες πιέσεις στις τιμές παραμένουν υποτονικές, λόγω της αδύναμης ακόμα ζήτησης, πρόσθεσε.
Η κ. Λαγκάρντ προανήγγειλε τη διατήρηση του περιβάλλοντος των χαμηλών επιτοκίων για την Ε.Ε. μέχρι ο πληθωρισμός να συγκλίνει δυναμικά σε ένα επίπεδο κοντά, αλλά κάτω από το 2% και πρόσθεσε ότι θα διατηρηθεί και η ευνοϊκή νομισματική πολιτική που έχει εφαρμοστεί για τις έκτακτες συνθήκες της πανδημίας.
«Θα συνεχίσουμε να διενεργούμε αγορές στοιχείων ενεργητικού υπό το έκτακτο πρόγραμμα αγορών στοιχείων ενεργητικού (PEPP) με συνολικούς πόρους 1,85 τρισ. ευρώ τουλάχιστον ως το τέλος του Μαρτίου του 2022 και σε κάθε περίπτωση μέχρι το Διοικητικό Συμβούλιο να κρίνει ότι η φάση της κρίσης του κορονοϊού έχει παρέλθει», τόνισε συγκεκριμένα η κ. Λαγκάρντ.
Το κλείσιμο του 2020
Στο μεταξύ, χρέος στο 205,6% του ΑΕΠ, το μεγαλύτερο με διαφορά εντός της Ε.Ε., και έλλειμμα 9,7% του ΑΕΠ (το τρίτο μεγαλύτερο στην Ε.Ε.) καταγράφουν για το 2020 ΕΛ.ΣΤΑΤ. και Eurostat, αποδίδοντας με μετρήσιμα μεγέθη το αποτύπωμα της κρίσης του κορονοϊού στην οικονομία.
Με βάση τα στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ., η διαμόρφωση των δημοσιονομικών μεγεθών για τον προηγούμενο χρόνο βασίζεται στη μικρότερη κατά 2,3% του ΑΕΠ ύφεση της οικονομίας το χρόνο (έφτασε το 8,2% του ΑΕΠ αντί 10,5% του ΑΕΠ όπως υπολογιζόταν) που ανακοινώθηκε τον περασμένο μήνα. Η μεγάλη διαφορά σε σχέση με τις προβλέψεις του Προϋπολογισμού εντοπίζεται στο μέγεθος του χρέους, το οποίο υπολογιζόταν στο 208,9% του ΑΕΠ και τελικά ήταν 3,3% του ΑΕΠ χαμηλότερο, στο 205,6% του ΑΕΠ. Σε ό,τι αφορά τα ελλείμματα, οι διαφορές ήταν οριακές. Το δημοσιονομικό έλλειμμα υπολογιζόταν στον Προϋπολογισμό στο 9,9% του ΑΕΠ και τελικά προέκυψε μικρότερο κατά 0,2% του ΑΕΠ, στο 9,7% του ΑΕΠ, ενώ το πρωτογενές έλλειμμα από 6,8% του ΑΕΠ ήταν τελικά 6,7% του ΑΕΠ. Ειδικά για το μέγεθος του πρωτογενούς ελλείμματος θα πρέπει να σημειωθεί ότι υπολογίζεται με βάση τον κοινό δημοσιονομικό κανονισμό της Ε.Ε. (ESA) και όχι με βάση τους κανόνες της ενισχυμένης εποπτείας που ισχύουν για την Ελλάδα.
Η ΕΛ.ΣΤΑΤ. στα στοιχεία της για το 2020 προχώρησε και σε αναδρομική αναθεώρηση των δημοσιονομικών μεγεθών από το 2017, προσαρμόζοντας τα στοιχεία της και στην αναδρομική αναθεώρηση του ύψους του ΑΕΠ που έκανε στο τέλος του 2020.
Συγκεκριμένα, το υψηλότερο χρέος εντός της Ε.Ε. (205,6% του ΑΕΠ) και το τρίτο μεγαλύτερο δημοσιονομικό έλλειμμα (9,5%) μετά την Ισπανία και τη Μάλτα εμφανίζεται να έχει η Ελλάδα για το 2020 στα στοιχεία που δημοσίευσε η Eurοstat για το κλείσιμο του προηγούμενου χρόνου. Οι δαπάνες που έγιναν για την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης αύξησαν το χρέος της Γενικής Κυβέρνησης κατά 25,1% του ΑΕΠ το 2020, από το 180,5% του ΑΕΠ στο 205,6% του ΑΕΠ, ενώ το ισοζύγιο του Προϋπολογισμού από πλεόνασμα 1,1% του ΑΕΠ το 2019 μετατράπηκε σε έλλειμμα 9,7% του ΑΕΠ. Με βάση τα στοιχεία της Eurostat, η Ελλάδα είχε το 2020 με διαφορά το υψηλότερο χρέος εντός της Ε.Ε., με δεύτερη την Ιταλία (155,8% του ΑΕΠ), τρίτη την Πορτογαλία (133,6% του ΑΕΠ) και τέταρτη την Ισπανία με χρέος στο 122% του ΑΕΠ.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
Ειδήσεις σήμερα
- Μετακινήσεις Πάσχα: Η ΚΥΑ με όλα τα έκτακτα μέτρα – Τι καταργείται και τα πρόστιμα
- Έκτακτο δελτίο καιρού: Πού αναμένονται ισχυρές βροχές
- Στον εισαγγελέα οι απατεώνες που θησαύρισαν εν μέσω πανδημίας – Απίστευτες ιστορίες
- Χανιά: Θρίλερ με το Γηροκομείο – Αρνείται τα πάντα ο δικηγόρος
- Απίστευτες δικαιολογίες από οδηγούς στα διόδια – Λένε πως τους… κλέψανε για να πάνε σε άλλο νομό το Πάσχα
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr