Η παράταση κρίθηκε σκόπιμη δεδομένου ότι, όπως τονίζει, αν και η κατάσταση όσον αφορά τη ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών βελτιώνεται σταδιακά, ωστόσο εξακολουθούν να υπάρχουν προκλήσεις, μεταξύ των οποίων και η πανδημία του κορονοϊού.
Η Επιτροπή θεωρεί πως η εξάμηνη παράταση του καθεστώτος εγγυήσεων είναι συμβατή με τους κοινοτικούς κανόνες για τις κρατικές ενισχύσεις στις τράπεζες, επειδή είναι στοχευμένη, αναλογική, περιορισμένης χρονικής διάρκειας και περιορισμένου πεδίου εφαρμογής.
Οι Βρυξέλλες εγκρίνουν καθεστώτα εγγυήσεων σχετικά με τις υποχρεώσεις των τραπεζών για διαδοχικές περιόδους έξι μηνών, προκειμένου να είναι σε θέση να παρακολουθεί τις εξελίξεις και να προσαρμόζει τις προϋποθέσεις αναλόγως.
Το καθεστώς της παράτασης αφορά τράπεζες που δεν έχουν κεφαλαιακό έλλειμμα.
Το ελληνικό καθεστώς εγγυήσεων εγκρίθηκε αρχικά τον Νοέμβριο 2008, ενώ η ισχύς του παρατάθηκε αρκετές φορές, την τελευταία τον Ιούνιο του 2020. Η Επιτροπή έχει εγκρίνει παρόμοια καθεστώτα σε αρκετά κράτη-μέλη.
Τον Νοέμβριο του 2008, εν μέσω παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης, οι ελληνικές αρχές είχαν κοινοποιήσει στην Κομισιόν μια δέσμη μέτρων για τη σταθεροποίηση των χρηματοπιστωτικών αγορών, η οποία περιλάμβανε, μεταξύ άλλων, ένα καθεστώς ανακεφαλαιοποίησης, βάσει του οποίου δόθηκαν νέα κεφάλαια με την εγγύηση του κράτος σε πιστωτικά ιδρύματα με αντάλλαγμα προνομιούχες μετοχές.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
Κτηματολόγιο: Για ποιους λήγει η προθεσμία - Βήμα-βήμα η διαδικασία και το maps.ktimatologio.gr
-
Σταϊκούρας: Νέο πακέτο 2,5 δισ. ευρώ για τη στήριξη εργαζομένων και επιχειρήσεων – Τι προβλέπει
-
Έναρξη ατομικής επιχείρησης με λίγα «κλικ» – Βήμα – βήμα η διαδικασία
-
Μητσοτάκης: Νέα δέσμη μέτρων για τη στήριξη επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr