Σε πρώτη φάση και ενώ είναι άγνωστο πότε θα περάσει σε οριστική ύφεση η πανδημία, ο στόχος του οικονομικού επιτελείου είναι να συνεχίσει να στηρίζει επιχειρήσεις και νοικοκυριά αλλά με πιο εξειδικευμένο τρόπο, δίνοντας μεγαλύτερη έμφαση στην επιχειρήσεις που είναι κλειστές με κρατική εντολή και στους εργαζόμενους που βρίσκονται σε αναστολή σύμβασης εργασίας επί μήνες.
Πέρα από τους δημοσιονομικούς περιορισμούς, οι οποίοι όσο περνά ο χρόνος γίνονται και μεγαλύτεροι, τη λήψη καλύτερα σχεδιασμένων και στοχευμένων μέτρων υποδεικνύει και η Ε.Ε. Μάλιστα, το θέμα θα συζητηθεί και στο Eurogroup της Δευτέρας.
Ωστόσο, σε αυτή την κατεύθυνση έχει στραφεί ήδη και το οικονομικό επιτελείο με τα μέτρα που ανακοινώθηκαν την Τρίτη και καλύπτουν και τον Μάρτιο.
Πυξίδα η επιστρεπτέα- 6
Ως πρώτο δείγμα πιο στοχευμένων μέτρων μπορεί να χαρακτηριστεί ο 6ος κύκλος της επιστρεπτέας προκαταβολής, ο οποίος θα γίνει σε δύο φάσεις.
Η πρώτη θα ξεκινήσει από τη Δευτέρα, θα έχει προϋπολογισμό 500 εκατ. ευρώ και θα έχει στόχο την κάλυψη της μείωσης τζίρου του Ιανουαρίου.
Η διάθεση του ΥΠΟΙΚ για μεγαλύτερη στόχευση φαίνεται από το γεγονός ότι για τις πληττόμενες μεν αλλά σε λειτουργία επιχειρήσεις γίνεται σημαντική περικοπή των ενισχύσεων, οι οποίες θα ξεκινούν από τα 500 ευρώ και θα φτάνουν τα 50.000 ευρώ.
Στον 4ο και τον 5ο κύκλο η ελάχιστη ενίσχυση ήταν 2.000 ευρώ και 1.000 ευρώ αντίστοιχα και η «οροφή» των ενισχύσεων ήταν 300.000 ευρώ για όσες απασχολούν μέχρι και 250 εργαζόμενους και 500.000 ευρώ για όσες απασχολούν από 251 έως και 999 άτομα, με τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις να έχουν αποκλειστεί εκ των προτέρων.
Πιο σημαντικές θα είναι οι αποφάσεις για το δεύτερο σκέλος της επιστρεπτέας 6 που θα γίνει τον Απρίλιο, με προϋπολογισμό 1 δισ. για να καλύψει τη μείωση τζίρου για το πρώτο τρίμηνο του χρόνου, συμψηφιστικά με το πρώτο σκέλος της επιστρεπτέας 6.
Αν επιλεγεί ως περίοδος αναφοράς το πρώτο τρίμηνο του 2020, που περιέχει και ένα μέρος του πρώτου σκληρού lockdown της οικονομίας, είναι σαφές ότι και οι δικαιούχοι θα είναι λιγότεροι και οι ενισχύσεις μικρότερες, καθώς η μείωση κατ’ ελάχιστον 20% του τζίρου, που είναι βασική προϋπόθεση, θα συγκρίνεται με μια περίοδο η οποία ήταν κατά ένα μέρος με την οικονομία «κλειστή».
Ανάλογες προσαρμογές για τις λειτουργούσες μεν αλλά πληττόμενες αναμένεται να γίνουν και στα μέτρα στήριξης της απασχόλησης, όπως π.χ. το ποσοστό των εργαζομένων που θα μπορούν να θέτουν σε αναστολή σύμβαση εργασίας.
Κάλυψη παγίων δαπανών και επιδότηση δόσεων δανείων
Στο πακέτο της μετάβασης περιλαμβάνονται τα δύο μέτρα που έχει ήδη ανακοινώσει το υπουργείο Οικονομικών, τα οποία θα αρχίσουν να λειτουργούν τους μήνες της άνοιξης.
* Κάλυψη παγίων δαπανών: Πιο κοντά είναι η εφαρμογή του μέτρου της κάλυψης των παγίων δαπανών που θα ενισχύσει όχι οριζόντια όλες τις κλειστές επιχειρήσεις αλλά αυτές που φαίνεται από τώρα ότι αν αποσυρθούν τα μέτρα στήριξης, θα κινδυνεύσουν με κατάρρευση, καθώς δεν μπορούν να καλύψουν π.χ. τη μισθοδοσία ή το ενοίκιο λόγω χαμηλού τζίρου.
Το θέμα αναμένεται να κλείσει μέχρι και το τέλος του μήνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού και να εφαρμοστεί από το τέλος Μαρτίου ή τον Απρίλιο. Ο προϋπολογισμός θα είναι 500 εκατ. ευρώ και θα καλύπτει τις απώλειες από τον Μάρτιο του 2020 μέχρι και τον Ιούνιο του 2021.
* Επιδότηση δόσεων επιχειρηματικών δανείων. Το δεύτερο μέτρο είναι η επιδότηση δόσεων ενήμερων και μη επιχειρηματικών δανείων για 9 μήνες.
Το μέτρο αποσκοπεί στη διευκόλυνση των επιχειρήσεων μετά την κρίση για τη συγκράτηση της αύξησης των «κόκκινων» δανείων και την ενίσχυση του χρηματοπιστωτικού συστήματος. Θα καλύπτονται με επιδότηση δάνεια έως 300.000 ευρώ επιχειρήσεων που απασχολούν μέχρι και 250 άτομα και ελευθέρων επαγγελματιών. Το σύνολο των δανείων που θα καλυφθούν αναμένεται να φτάσει περίπου τα 25 δισ. ευρώ.
Μείωση της προκαταβολής φόρου και πάγωμα τεκμηρίων
Το πακέτο που έρχεται από τα μέσα του χρόνου αναμένεται να διοχετεύσει έμμεση ρευστότητα 3-3,5 δισ. στην πραγματική οικονομία μέσω έκτακτων φορολογικών παρεμβάσεων, με πέντε-έξι μέτρα, από τα οποία τα δύο είναι ήδη νομοθετημένα. Συγκεκριμένα τα μέτρα αυτά είναι:
* Μείωση της προκαταβολής φόρου: Το μέτρο ίσχυσε για τα εισοδήματα του 2019 και υπάρχει βούληση να επαναληφθεί και για τα εισοδήματα του 2020, ανάλογα με την πτώση τζίρου που έχει επιφέρει η πανδημία. Το θέμα δεν θα ανακοινωθεί πριν από τον Απρίλιο, οπότε αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα για την υποβολή των δηλώσεων.
Πέρσι η μείωση της προκαταβολής φόρου σε ποσοστό 30% ίσχυε για πτώση τζίρου από 5% και έφτανε το 100% για μείωση τζίρου από 35% και πάνω και το συνολικό κόστος του μέτρου έφτασε το 1,6 δισ. ευρώ.
Φέτος το κόστος του μέτρου θα μειωθεί, καθώς πολλές επιχειρήσεις θα έχουν ζημιές. Ωστόσο, ακόμη και για αυτές για τις οποίες θα ισχύσει εξετάζεται ένας περιορισμός, ο οποίος θα οριστικοποιηθεί μόλις γίνουν γνωστά τα αποτελέσματα των επιχειρήσεων. Θα ισχύει πάντως και φέτος αναλογικά.
* Πάγωμα τεκμηρίων: Ενα δεύτερο μέτρο, το οποίο επισήμως απορρίπτεται, αλλά ανεπίσημα εξετάζεται το πώς θα εφαρμοστεί, είναι η αναστολή των τεκμηρίων έστω και για ένα χρόνο.
Με δεδομένο ότι τα δημόσια έσοδα θα περάσουν σοβαρή κρίση και φέτος, το μέτρο, σύμφωνα με πηγές του ΥΠΟΙΚ, θα εφαρμοστεί μόνο αν από τα στοιχεία των επιχειρήσεων προκύψει μεγάλος αριθμός επιχειρήσεων οι οποίες κινδυνεύουν να φορολογηθούν υπέρμετρα καθώς το πραγματικό τους εισόδημα θα είναι μικρότερο από το τεκμαρτό. Υπάρχουν και σκέψεις το μέτρο να αφορά κλάδους που έμειναν περισσότερο καιρό κλειστοί από τα lockdown.
* Ρύθμιση οφειλών πανδημίας: Ενα ακόμη μέτρο που εξετάζεται θα εξαρτηθεί από τη συνέχιση της δημοσιονομικής κρίσης και αφορά στις ρυθμίσεις των «κορονοοφειλών» που βρίσκονται σε αναστολή πληρωμής.
Σε πρώτη φάση θα εξεταστεί η κατάσταση της οικονομίας τον Απρίλιο. Αν συνεχίζονται οι αυστηροί περιορισμοί, θα έχουμε παράταση της αναστολής και πέρα από τον Απρίλιο, αφού θα είναι άνευ αντικειμένου να ξεκινήσει η ρύθμιση των 12 άτοκων και 24 δόσεων με επιτόκιο 2,5%, αφού οι οφειλέτες δεν θα μπορούν να την εξυπηρετήσουν.
Αν έχουν τελειώσει τα lockdown, οι πληττόμενοι μπορεί να έχουν περισσότερες δόσεις (ανάλογα με το ύψος της οφειλής) και δυνατότητα να ρυθμίσουν και άλλες οφειλές, όπως εισόδημα, ΦΠΑ, ΕΝΦΙΑ, που έμειναν απλήρωτες τους μήνες της πανδημίας.
* Μείωση ασφαλιστικών εισφορών κατά 3%: Το μέτρο ισχύει από την αρχή του χρόνου αλλά έχει περιορισμένη απόδοση, ειδικά στις πληττόμενες επιχειρήσεις.
Προς το παρόν το κέρδος δεν είναι μεγάλο για τις πληττόμενες επιχειρήσεις καθώς το κόστος στις αναστολές συμβάσεων και στο πρόγραμμα Συν-εργασία καλύπτεται από το Δημόσιο.
* Αναστολή της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης: Φαίνεται προς το παρόν μόνο στους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα λόγω χαμηλότερων κρατήσεων. Στις επιχειρήσεις θα φανεί με την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων έως τα τέλη Ιουνίου.
* Μείωση του πρώτου συντελεστή από το 22% στο 9%: Η μείωση του συντελεστή για τα εισοδήματα έως 10.000 ευρώ θα εφαρμοστεί για τα εισοδήματα του 2020.
Για τους μη μισθωτούς με εισόδημα ίσο ή μεγαλύτερο των 10.000 ευρώ που φορολογούνταν μέχρι και το 2019 με συντελεστή 22% από το πρώτο ευρώ, θα φέρει ένα άμεσο κέρδος από τον φόρο ύψους 1.300 ευρώ με ανάλογο κέρδος και για τα εισοδήματα που είναι μικρότερα από 10.000 ευρώ.
Κονδύλια για την ανάπτυξη
Μόλις αφήσουμε πίσω την πανδημία και τα lockdown, το οικονομικό επιτελείο θα έχει έτοιμο ένα πακέτο ανάπτυξης των επιχειρήσεων που θα έχει δύο στόχους:
* Ο πρώτος είναι η αναβάθμιση των υφιστάμενων επιχειρήσεων με ειδικές επιδοτήσεις για εξαγωγές, ψηφιακό μετασχηματισμό και επενδύσεις σε πράσινη οικονομία που θα χρηματοδοτηθεί με κονδύλια από το Ταμείο Ανάκαμψης.
* Ο δεύτερο φιλόδοξος στόχος είναι η μεγέθυνση των επιχειρήσεων όπως προτείνει η έκθεση της επιτροπής Πισσαρίδη. Θα περιλαμβάνει κίνητρα (κυρίως φορολογικά) για εξαγορές και συγχωνεύσεις εταιριών ώστε να μπορούν να αποκτήσουν τραπεζικό προφίλ και να εξασκήσουν οικονομίες κλίμακας.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
Σας ενδιαφέρει: Ξεκινούν από σήμερα πληρωμές επιδομάτων και συντάξεων
Χρηματιστήριο: 4,1 δισ. το δεκαετές επενδυτικό πλάνο του ΑΔΜΗΕ σε στεριά και θάλασσα
Μείωση ενοικίου: Άνοιξε η πλατφόρμα της ΑΑΔΕ για τις δηλώσεις ιδιοκτητών ακινήτων
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr