ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χρηματιστήριο: 4,1 δισ. το δεκαετές επενδυτικό πλάνο του ΑΔΜΗΕ σε στεριά και θάλασσα

Θ.Σ.

Παρά τα συνεχιζόμενα περιοριστικά μέτρα, λόγω πανδημίας, τα κρίσιμα έργα του ΑΔΜΗΕ συνεχίζονται σε στεριά και θάλασσα.

Στο μέτωπο των νησιωτικών διασυνδέσεων, ολοκληρώθηκαν η Β’ και η Γ’ φάση της ηλεκτρικής διασύνδεσης των Κυκλάδων, ενώ προχώρησε το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Σκιάθου – Ευβοίας.

Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες πόντισης και ηλεκτρίστηκε το πρώτο από τα δύο καλώδια μεταξύ Λακωνίας και Χανίων, ενώ στις ράγες παρέμειναν τα κομβικής σημασίας χερσαία συνοδά έργα τόσο στην Πελοπόννησο (Μολάοι – Τερματικό) όσο και στην Κρήτη (πραγματοποιήθηκαν εκτεταμένες υπογειοποιήσεις καλωδιακών τμημάτων υψηλής τάσης κατά μήκος του ΒΟΑΚ), ενώ σε τροχιά υλοποίησης εισήλθε και η «μεγάλη διασύνδεση» Κρήτης – Αττικής.

Στο ηπειρωτικό δίκτυο, η αναβάθμιση του κορεσμένου Συστήματος Μεταφοράς της Πελοποννήσου προωθήθηκε σημαντικά, με τον Δυτικό Διάδρομο να βρίσκεται πολύ κοντά στην κατασκευαστική του ολοκλήρωση και τον Ανατολικό Διάδρομο να προχωρά (ορίζοντας παράδοσης του πρώτου τμήματος εντός του 2021).

Σε δημόσια διαβούλευση τέθηκε το προκαταρκτικό Δεκαετές Πρόγραμμα Ανάπτυξης (ΔΠΑ) του Ανεξάρτητου Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας για τα έτη 2022 – 2031, συνολικού προϋπολογισμού 4,1 δισ. ευρώ.

Ο μεσοπρόθεσμος σχεδιασμός του ΑΔΜΗΕ προβλέπει νέες διεθνείς ηλεκτρικές διασυνδέσεις, έργα αναβάθμισης του Εθνικού Συστήματος Μεταφοράς και έργα αντιστάθμισης σε όλο το Σύστημα, για τη βελτίωση της αξιοπιστίας σε περιβάλλον αυξημένης διείσδυσης ΑΠΕ.

Στο νέο ΔΠΑ περιλαμβάνονται, επίσης, προτάσεις για πιλοτικά έργα αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας στη νησιωτική και την ηπειρωτική χώρα, ενώ ο ΑΔΜΗΕ βρίσκεται σε συνεργασία με τους γειτονικούς διαχειριστές, για την αξιολόγηση και την ενίσχυση των διακρατικών διασυνδέσεων.

  • Ελλάδα – Βουλγαρία: Για τη νέα διασύνδεση με εναέρια γραμμή 400 kV μεταξύ του ΚΥΤ Ν. Σάντας και του Υ/Σ Maritsa East 1, προβλέπεται επίσπευση κατά ένα εξάμηνο, με ορίζοντα ολοκλήρωσης στα μέσα του 2022.
  • Ελλάδα – Ιταλία: Το επόμενο διάστημα θα εξεταστούν από τον ΑΔΜΗΕ και την TERNA οι εναλλακτικές λύσεις για την ανάπτυξη μιας νέας υποθαλάσσιας διασύνδεσης μεταξύ των Συστημάτων Ελλάδας και Ιταλίας.
  • Ελλάδα – Αλβανία: Υπό εξέταση η σχεδίαση μίας νέας διασυνδετικής γραμμής 400 kV μεταξύ του Νότιου Συστήματος Μεταφοράς της γειτονικής χώρας και κατάλληλου Κέντρου Υπερυψηλής Τάσης στο Ελληνικό Σύστημα.
  • Ελλάδα – Β. Μακεδονία: Οι διαχειριστές μελετούν σενάρια αναβάθμισης της υφιστάμενης διασύνδεσης 400 kV.

Στο νέο ΔΠΑ συμπεριλαμβάνεται πρόταση για πιλοτικό έργο εγκατάστασης συστημάτων συσσωρευτών στη Νάξο, ισχύος 7 έως 10 MW, με χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης εντός του 2022. Ανάλογα σχέδια προβλέπονται και στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, όπου τα έργα αποθήκευσης θα συμβάλουν καθοριστικά στη διαχείριση τοπικών συμφορήσεων, λόγω της υψηλής διείσδυσης ΑΠΕ.

Με τη διασύνδεση των Νησιών του Αιγαίου και την επέκταση του Συστήματος Μεταφοράς 400 kV στην Πελοπόννησο, ο ΑΔΜΗΕ θέτει τις βάσεις για δημιουργία χώρου 3 GW, για ένταξη νέων Μονάδων ΑΠΕ στο Εγχώριο Ενεργειακό Σύστημα.

Οι υποδομές μεταφοράς που προβλέπονται στο ΔΠΑ καλύπτουν τους στόχους του ΕΣΕΚ για τη συμμετοχή των ΑΠΕ στο ενεργειακό μίγμα έως το 2030.

Η επέκταση του Διασυνδεδεμένου Συστήματος Μεταφοράς στον νησιωτικό χώρο δημιουργεί τις προϋποθέσεις ανάπτυξης Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων, δεδομένου ότι μειώνει σημαντικά τις αποστάσεις για τη μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας από την πηγή παραγωγής, σε σημεία σύνδεσης του Συστήματος.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο του ΑΔΜΗΕ, Μάνο Μανουσάκη, «τα τελευταία 3,5 χρόνια, έχουν “ξεκλειδώσει”, μέσω των ηλεκτρικών διασυνδέσεων, επενδύσεις ύψους 2,2 δισ. ευρώ. Το επόμενο διάστημα αναμένεται ακόμη μεγαλύτερη επιτάχυνση των επενδύσεων».

Ο διαχειριστής ανακοίνωσε ότι «έχει θέσει σε εφαρμογή σχέδιο άμεσης δράσης για τη θωράκιση του Συστήματος Μεταφοράς Ενέργειας σε συνέχεια του σοβαρού συμβάντος της 7ης Φεβρουαρίου. Ωστόσο, στο επόμενο διάστημα η εταιρία αναμένεται να παραλάβει 10 νέους αυτομετασχηματιστές, στο πλαίσιο του σχεδίου ανανέωσης εξοπλισμού, με τους οποίους θα αναβαθμιστούν και θα ενισχυθούν οι υποδομές των Κέντρων Υψηλής Τάσης, μεταξύ άλλων, και στην περιοχή της Αττικής».

Fourlis: Επένδυση 11 εκατ. ευρώ σε logistics

Ο όμιλος ανέθεσε στην αυστριακή εταιρία KNAPP AG την υλοποίηση επένδυσης σε logistics για τις ανάγκες του κλάδου αθλητικών ειδών (Intersport – The Athlete’s Foot).

Η επένδυση θα πραγματοποιηθεί στο ακίνητο του ομίλου στα Οινόφυτα Βοιωτίας και αφορά υψηλής τεχνολογίας αυτοματοποιημένο εξοπλισμό για τη διακίνηση των προϊόντων αθλητικών ειδών, τόσο προς τα φυσικά καταστήματα όσο και προς τους καταναλωτές των ηλεκτρονικών καταστημάτων (e-shop) της Intersport και The Athlete’s Foot σε Ελλάδα, Ρουμανία, Βουλγαρία και Κύπρο.

Η επένδυση θα γίνει από την Trade Logistics AEBE, θυγατρική του ομίλου, και το σύνολό της ανέρχεται σε 11 εκατ. ευρώ. Η έναρξη λειτουργίας της νέας επένδυσης έχει προγραμματιστεί για τον Ιανουάριο του 2022.

Jumbo: Τζίρος σε επίπεδα  2019 τον Ιανουάριο

Τζίρο 2019 πέτυχε τον Ιανουάριο η εισηγμένη. Ετσι, οι πωλήσεις του ομίλου, κατά τον πρώτο μήνα του 2021, μειώθηκαν κατά, μόλις, 0,6%, σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα.

Lamda Development: Ο διαγωνισμός για δύο πύργους  με γραφεία και κατοικίες στο Ελληνικό

Παράταση στις 19, από 12 Φεβρουαρίου, έλαβε η προθεσμία κατάθεσης μη δεσμευτικών προσφορών για το έργο ανάπτυξης και εκμετάλλευσης δύο πύργων με γραφεία και κατοικίες στο Ελληνικό.

Η διαγωνιστική διαδικασία αποσκοπεί στην ανάδειξη προτιμητέου επενδυτή, ο οποίος θα λάβει μειοψηφικό ποσοστό (σ.σ.: τύπου 49%) στην εταιρία ειδικού σκοπού, που θα ελέγχει τον Marina Residential Tower και πλειοψηφικό στην αντίστοιχη που θα ελέγχει τον πύργο μικτής χρήσης (γραφεία, κατοικίες).

ΟΛΘ: Πέντε προσφορές για την επέκταση της 6ης προβλήτας

Με την κατάθεση πέντε δεσμευτικών οικονομικών και τεχνικών προσφορών ολοκληρώθηκε το δεύτερο στάδιο του διαγωνισμού για το έργο επέκτασης της 6ης προβλήτας στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, προϋπολογισμού 130 εκατ. ευρώ (προ ΦΠΑ).

Η επέκταση της 6ης προβλήτας θα επιτρέψει τον υπερδιπλασιασμό της τρέχουσας δυναμικότητας του σταθμού εμπορευματοκιβωτίων στο 1,2 εκατ. TEUs και θα ανοίξει τον δρόμο, ώστε να προσεγγίζουν το λιμάνι και μεγαλύτερα πλοία, τύπου New Panamax.

Από τους έξι υποψηφίους που είχαν προεπιλεγεί στο προηγούμενο στάδιο του διαγωνισμού δεσμευτικές οικονομικές και τεχνικές προσφορές κατέθεσαν οι εξής πέντε (δεν κατέθεσε η Κοινοπραξία TERNA SA – Eifagge Genie Civil Marine): ARCHIRODON GROUP NV, ΣΥΜΠΡΑΞΗ INTRAKAT CONSTRUCTIONS SA – INTERCANTIERI VITTADELLO SPA-SALES SPA, Κ/Ξ MYTILINAIOS SA – ROVER MARITIME SL – HDK SA, Κ/Ξ AVAX SA – ETERMAR SA – NV BESIX SA, Κ/Ξ ACCIONA CONSTRUCCION SA – DREDGING INTERNATIONAL NV.

Αναμένεται να ολοκληρωθεί ο έλεγχος των φακέλων ως προς την πληρότητά τους, ώστε ακολούθως να αρχίσει η αξιολόγηση των δεσμευτικών προσφορών. Στόχος είναι ο ανάδοχος να αναδειχθεί το συντομότερο δυνατόν (το έργο είναι το μεγαλύτερο μεταξύ των υπεσχημένων υποχρεωτικών επενδύσεων στο λιμάνι, συνολικού ύψους 180 εκατ. ευρώ).

Επίσης, η ΟΛΘ Α.Ε. ανακοίνωσε την προμήθεια δύο νέων, ειδικά σχεδιασμένων γερανογεφυρών για το λιμάνι της Θεσσαλονίκης συνολικής αξίας 15.675.000€.

Κρουαζιέρα: Σε ρηχά νερά το 2020

Σύμφωνα με την Ενωση Λιμένων Ελλάδος (ΕΛΙΜΕ), το 2020, και σε 43 καταγεγραμμένους προορισμούς στη χώρα μας, ανήλθαν σε 202 οι αφίξεις κρουαζιερόπλοιων (έναντι 3.899 αφίξεων το 2019) και σε 64.356 οι αφίξεις επισκεπτών (έναντι 5.537.500 αφίξεων το 2019).

ΔΕΗ: Επενδύσεις 1 δισ. από ΔΕH Ανανεώσιμες και RWE Renewables

Το «OK» έδωσε το Δ.Σ. της Επιχείρησης για τη σύσταση κοινού επιχειρηματικού σχήματος ανάμεσα στη ΔΕH Ανανεώσιμες και τη θυγατρική του γερμανικού ομίλου RWE, την RWE Renewables, προκειμένου να πραγματοποιήσουν κοινές επενδύσεις ύψους 1 δισ. ευρώ σε έργα ΑΠΕ και κυρίως φωτοβολταϊκά πάρκα.

Στην κοινή εταιρία που θα έχει συσταθεί έως το καλοκαίρι, η RWE Renewables θα έχει ποσοστό 51% και η ΔΕH Ανανεώσιμες 49%, ενώ στόχος είναι η ανάπτυξη στην 5ετία φωτοβολταϊκών, συνολικής ισχύος έως 2 GW.

Πηγές αναφέρουν ότι και οι δύο εταιρίες θα συνεισφέρουν άδειες από 1 GW η καθεμία, ενώ ήδη η ΔΕH Ανανεώσιμες έχει έτοιμο το δικό της «πακέτο», με projects, κατά κύριο λόγο, στη Δ. Μακεδονία και τη Μεγαλόπολη. Η μετοχή της ΔΕΗ σε υψηλά 76 μηνών.

Τράπεζα Πειραιώς: Στόχος 1 δισ. ευρώ από την ΑΜΚ

«Η Τράπεζα Πειραιώς ετοιμάζεται για την ΑΜΚ της τον επόμενο μήνα, που θα μειώσει το μερίδιο του κράτους και θα αποτελεί άλλο ένα βήμα προς την κανονικότητα για την τράπεζα.

Ο επικεφαλής του ταμείου για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, που κατέχει σήμερα μερίδιο 61,3% στην τράπεζα, Martin Czurda, δήλωσε σε συνέντευξή του ότι η Πειραιώς θα εκδώσει το πληροφοριακό δελτίο αυτόν τον μήνα και θα βγει στην αγορά μέσα στο πρώτο τρίμηνο.

Ξεχωριστά, πηγές με γνώση της υπόθεσης ανέφεραν ότι η τράπεζα θα επιδιώξει να αντλήσει έως 1 δισ. ευρώ», ανέφερε το Bloomberg.

AVE: Το σχέδιο για Allou Fan Park

Η δραστηριότητα του Allou Fan Park θα αποσχιστεί από τον εισηγμένο όμιλο και θα εισφερθεί σε εταιρία συμφερόντων του βασικού μετόχου (Fantastic Land).

Από την εισφορά αυτή, η AVE θα αποκτήσει μειοψηφικό ποσοστό στη Fantastic Land, με αποτέλεσμα να μην ενοποιεί τις επιδόσεις του πάρκου οι οποίες είναι ζημιογόνες (-2,18 εκατ. το 2019 και -3,4 εκατ. το πρώτο εξάμηνο του 2020, λόγω και της πανδημίας).

Στόχος της AVE είναι να εκποιήσει το μειοψηφικό αυτό ποσοστό που θα κατέχει στη Fantastic Land και για τον σκοπό αυτό βρίσκεται ήδη σε συζητήσεις.

Intralot : Δεσμευτική συμφωνία με τον όμιλο Nexus στο Περού

Ανακοίνωσε δεσμευτική συμφωνία με τον όμιλο Nexus στο Περού, για την πώληση του συνόλου της συμμετοχής της 20% στην Intralot de Peru SA, η οποία είναι συγγενής εταιρία του ομίλου που ενοποιείται με τη μέθοδο της καθαρής θέσης, έναντι τιμήματος $21 εκατ., σε μετρητά.

Επιπλέον, η εταιρία υπέγραψε επέκταση του ισχύοντος συμβολαίου της με την Intralot de Peru SA μέχρι το 2024, για να συνεχίσει την παροχή υπηρεσιών τεχνολογίας και υποστήριξης.

Τα αναγραφόμενα στη στήλη δεν αποτελούν προτροπή για αγορά, διακράτηση ή πώληση αξιών.

Από την  έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου 

Ειδήσεις 

Συντάξεις: Αυξήσεις και αναδρομικά σε απόστρατους και δημόσιο [αποκαλυπτικοί πίνακες και παραδείγματα]

Συντάξεις: Τριπλό πακέτο αναδρομικών για 2,5 εκατ. συνταξιούχους [αναλυτικοί πίνακες]

Μείωση ενοικίου: Άνοιξε η πλατφόρμα της ΑΑΔΕ για τις δηλώσεις ιδιοκτητών ακινήτων

Ευρωπαϊκή Επιτροπή – Fitch: Ποιοι παράγοντες στηρίζουν τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

 

 

Προτεινόμενα για εσάς

Χρηματιστήριο: Ποιοι κλάδοι θα δοκιμαστούν και ποιοι μπορούν να αντέξουν το νέο lockdown

Δημήτρης Ντόγκας

Η Κοζάνη δείχνει τον δρόμο για να θωρακιστούμε από τις… Μήδειες – Τι λέει στον Ε.Τ. ο δήμαρχος Λάζαρος Μαλούτας

Μιχάλης Μάρδας

ΔΕΗ: Εκπτωση 30% στους λογαριασμούς για τους πληγέντες της κακοκαιρίας

Ανδρέας Ντίνης

Μαξίμου: Ξεκαθάρισμα αρμοδιοτήτων άμεσα και για όλα στον κρατικό μηχανισμό – Δυσαρέσκεια για το πινγκ πονγκ των ευθυνών

Μιχάλης Μάρδας

Έκπτωση 10% από τη ΔΕΗ για τους πληγέντες της «Μήδειας» – Ανεξαρτήτως παρόχου ρεύματος

Evanthia Karra

Ερχεται έκπτωση στους λογαριασμούς της ΔΕΗ: Δωρεάν τα τέλη δικτύου διανομής για τα νοικοκυριά χωρίς ρεύμα

Μιχάλης Μάρδας

Μητσοτάκης στη ΚΟ της ΝΔ: Ζήτησα από τη ΔΕΗ μείωση στο λογαριασμό των νοικοκυριών που έμειναν χωρίς ρεύμα

Μιχάλης Μάρδας

ΔΕΗ: Διευρυμένο ωράριο σε επιπλέον 9 καταστήματα – Σε ποιες περιοχές θα είναι ανοιχτά από 7:30  έως τις 20:00

Δημήτρης Ντόγκας

Καιρός: Η «Μήδεια» βύθισε στο σκοτάδι 250.000 νοικοκυριά – Ολονύχτια μάχη για αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης

Tinad