Στην παρούσα κατάσταση o «σκληρός πυρήνας» του οικονομικού επιτελείου παραδέχεται ότι η πρόβλεψη με την οποία είχε συνταχθεί ο προϋπολογισμός του 2021 (η βάση ήταν ότι το δεύτερο lockdown θα διαρκούσε έως τις 10 Δεκεμβρίου) έχει ανατραπεί κατά περίπου δύο μήνες ενώ βρισκόμαστε εν όψει νέων περιοριστικών μέτρων.
Συνεπώς και τα 7,5 δισ. που είχαν υπολογιστεί για τα μέτρα στήριξης ολόκληρου του 2021 δεν θα είναι αρκετά.
Τι αλλάζει
Με βάση αυτά τα δεδομένα αν δεν αλλάξει κάτι θεαματικά μέχρι και το τέλος του μήνα, θα ενεργοποιηθούν τα πρώτα στάδια του σχεδίου Β που είναι έτοιμο από πέρσι.
Η πρώτη παρέμβαση θα είναι πιο στοχευμένα μέτρα για την οικονομία. Αρμόδια στελέχη του οικονομικού επιτελείου αποφεύγοντας να μπουν σε λεπτομέρειες τόνιζαν ότι εφεξής θα ενισχύονται όσες επιχειρήσεις έχουν μεγαλύτερη ανάγκη. «Oσες είναι κλειστές θα συνεχίσουν να ενισχύονται. Οσες λειτουργούν κανονικά όχι» τόνιζαν χαρακτηριστικά.
Συνεπώς η πρώτη κίνηση είναι η ανακατανομή των πόρων προς τις κλειστές επί μήνες επιχειρήσεις του λιανεμπορίου, της εστίασης, του τουρισμού, του πολιτισμού και των μεταφορών.
Είναι πιθανό η κορωνοιος που αναμένεται τον Μάρτιο με στόχο να καλύψει τις απώλειες τζίρου για τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο να έχει πιο αυστηρά κριτήρια εισαγωγής όπως για παράδειγμα να χαρακτηρίζει ως επιλέξιμες επιχειρήσεις που έχουν ελάχιστη μείωση στο 30% του τζίρου τους αντί του κριτηρίου ελάχιστης μείωση τζίρου 20% που ισχύει σήμερα.
Τα κενά που θα δημιουργηθούν θα καλυφθούν από νέα μέτρα στήριξης που βρίσκονται καθ’ οδόν. Την κάλυψη παγίων δαπανών που θα στοχεύει κυρίως στις επιχειρήσεις οι οποίες και μετά τα μέτρα στήριξης παραμένουν ελλειμματικές αφού το λειτουργικά έξοδά τους είναι πολύ υψηλά.
Η στήριξη θα επεκτείνεται και στις υποχρεώσεις προς τις τράπεζες.
Οι πληττόμενες επιχειρήσεις έχουν ήδη εξασφαλίσει ασυλία από πλειστηριασμούς μέχρι και τον Ιούνιο από τις συζητήσεις που έγιναν στο τέλος Ιανουαρίου με τους θεσμούς στο πλαίσιο της 9ης αξιολόγησης.
Νέο πακέτο μείωσης φόρων στα προσεχώς
Παράλληλα το επόμενο διάστημα θα οριστικοποιηθούν και οι όροι για την επιδότηση εξυπηρετούμενων και μη επιχειρηματικών δανείων, σχέδιο το οποίο βρίσκεται σε φάση τεχνικής επεξεργασίας με τους θεσμούς. Στο ενδιάμεσο και για το διάστημα μέχρι και τον Μάρτιο θα λειτουργήσει για όλους το πρόγραμμα επιδότησης τόκων επιχειρηματικών δανείων.
Αν δεν βελτιωθούν θεαματικά τα πράγματα τον Μάρτιο, αν δηλαδή δεν υπάρξει κάποια σταθερή επάνοδος της οικονομίας σε λειτουργία, το οικονομικό επιτελείο σκέφτεται ήδη να προχωρήσει σε αλλαγή και στο στρατηγικό πλάνο που υπάρχει για τη σταδιακή ενεργοποίηση των νέων μέτρων στήριξης που προετοιμάζει εδώ και καιρό.
Η επιδότηση παγίων δαπανών θα έρθει σίγουρα νωρίτερα από τον Μάρτιο που ήταν προγραμματισμένο για να συμπληρώσει την επιστρεπτέα προκαταβολή 6 ενώ και τα μέτρα για συγχωνεύσεις και εξαγορές και ειδικές επιδοτήσεις για μικρομεσαίες επιχειρήσεις που είναι προγραμματισμένες για τον Ιούνιο θα πρέπει να περιμένουν την οριστική ύφεση της πανδημίας.
Το τρίτο πεδίο στο οποίο θα υπάρξει ανατροπή αν συνεχιστεί η πανδημία όλο το πρώτο τρίμηνο, είναι ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας για το σύνολο του χρόνου, για τον οποίο ο στόχος που έχει ο προϋπολογισμός είναι ανάπτυξη 4,8% του ΑΕΠ.
Το πρώτο τρίμηνο είχε υπολογιστεί από την αρχή ότι θα είναι υφεσιακό. Ωστόσο το ύψος θα εξαρτηθεί και από το κλείσιμο του 2020 καθώς θα πρέπει να υπολογιστεί και η αρνητική επίδραση (το λεγόμενο carry over) από το τέταρτο τρίμηνο του 2020.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου