Οι ανάδοχοι της έκδοσης (Barclays, Citi, Deutsche Bank, Morgan Stanley, Nomura και Eurobank) με το άνοιγμα του βιβλίου προσφορών έκδοσης δέχθηκαν δεκάδες προσφορές, που διαμόρφωσαν αρχικά το μέσο σταθμικό επιτόκιο στο 1,1% (έναντι του 1,35% της έκδοση του δεκαετούς του Σεπτεμβρίου).
Μετά το μεσημέρι οι προσφορές έφτασαν τις 350 και το μέσο σταθμικό επιτόκιο της έκδοσης υποχώρησε κοντά στο 0,8%, που είναι το χαμηλότερο που έχει καταγραφεί ποτέ σε ομόλογο του Ελληνικού Δημοσίου σε οποιαδήποτε διάρκεια.
Οι προσφορές έφτασαν κοντά στα 30 δισ., υπερκαλύπτοντας το ποσό που αντλήθηκε κατά 7,1 φορές. Αξιοσημείωτο είναι, επίσης, ότι στην πολύ μεγάλη πλειονότητά τους οι επενδυτές είναι θεσμικά χαρτοφυλάκια «υψηλής ποιότητας», και μόνο ένα μικρό ποσοστό ήταν hedge funds που αποτελούσαν την πλειονότητα των ενδιαφερομένων για ελληνικά ομόλογα μέχρι και το 2018.
Προωθητικό για την έκδοση ήταν το γεγονός ότι η Ελλάδα συμμετέχει στο έκτακτο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ (_PEPP). Αγοράζοντας από τη δευτερογενή αγορά ελληνικά ομόλογα, η ΕΚΤ στην ουσία αυξάνει τη ζήτηση για τους ελληνικούς τίτλους στην πρωτογενή αγορά, αφού όλο και περισσότεροι θέλουν να έχουν στο χαρτοφυλάκιο ελληνικά ομόλογα με θετική απόδοση και με εξασφαλισμένη εξόφληση λόγω υψηλού ποσού ταμειακών διαθεσίμων.
Ως ευρύτερο περιβάλλον, πολύ θετική παραμένει και η προσδοκία από τις αγορές ότι η Ελλάδα έχει μπροστά της ισχυρή ανάκαμψη της οικονομίας της με τη βοήθεια και των κονδυλίων από το Ταμείο Ανάκαμψης
. Η έκδοση έγινε στην κατεύθυνση της αύξησης της ρευστότητας του 10ετούς τίτλου, που αποτελεί τη διάρκεια αναφοράς για όλες τις χώρες.
Από την άλλη, τα ταμειακά διαθέσιμα του Δημοσίου μετά και τη χθεσινή έκδοση επανέρχονται ξανά κοντά στα 36 δισ. ευρώ, δημιουργώντας συνθήκες μεγαλύτερης ασφάλειας για την κάλυψη τυχόν νέων μέτρων στήριξης. Τούτο με δεδομένο ότι η πανδημία συνεχίζεται, οι παραλαβές των εμβολίων παρουσιάζουν ακόμη προβλήματα και η Βόρεια Ευρώπη εξακολουθεί να αντιμετωπίζει μεγάλους αριθμούς κρουσμάτων.
Η χθεσινή ήταν η πρώτη επίσημη έξοδος στις αγορές για τον νέο χρόνο, ενώ προηγήθηκε η άντληση 2 δισ. με την επανέκδοση του 30ετούς ομολόγου με επιτόκιο 1,35%, που καλύφθηκε με ιδιωτική τοποθέτηση από τις τράπεζες Εθνικής και Πειραιώς.
Το συνολικό δανειακό πρόγραμμα που έχει ανακοινωθεί για φέτος από τον ΟΔΔΗΧ κυμαίνεται από τα 8 έως και τα 12 δισ. ευρώ και στόχος είναι η Ελλάδα να έχει περιοδικά σταθερή παρουσία στις αγορές. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Ελλάδα αναμένεται να προχωρήσει σε 4 ή 5 εκδόσεις μέσα στο χρόνο και στα σχέδια του ΟΔΔΗΧ είναι να δοκιμάσει τις δυνάμεις του και με έναν τίτλο διάρκειας μεγαλύτερης των 15 ετών, με την προϋπόθεση ότι θα συνεχίζει να υπάρχει η ζήτηση από τις αγορές.
Χρήστος Σταϊκούρας: «Ψήφος εμπιστοσύνης από τις αγορές εν μέσω πανδημίας»
«Η Ελλάδα, σήμερα, εν μέσω της παγκόσμιας υγειονομικής κρίσης και των συνεπειών της, έλαβε ακόμη μία ψήφο εμπιστοσύνης από τη διεθνή επενδυτική κοινότητα», τόνισε ο υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας αναφερόμενος στη χθεσινή, εξαιρετικά επιτυχημένη έκδοση 10ετούς ομολόγου.
«Είναι η πέμπτη φορά μετά το ξέσπασμα της πανδημίας του κορονοϊού που η χώρα αντλεί με επιτυχία πόρους από τις αγορές. Και το έπραξε με νέο ιστορικό χαμηλό ως προς το κόστος δανεισμού του Ελληνικού Δημοσίου, ανεξαρτήτως διάρκειας», τόνισε ο κ. Σταϊκούρας.
Σημείωσε επίσης ότι, και στη χθεσινή έκδοση, η ζήτηση ήταν ιδιαίτερη υψηλή και η ποιότητα εξαιρετική. «Η μεθοδική δουλειά του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους και συνολικά του υπουργείου Οικονομικών φέρνει θετικά αποτελέσματα.
Ετσι, παρά τις αυξημένες δυσκολίες και απαιτήσεις, καταφέρνουμε να διατηρούμε τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας μας σε ασφαλές ύψος», είπε ο ΥΠΟΙΚ, για να προσθέσει ότι αποδεικνύεται πως το σχέδιο της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης και του οικονομικού επιτελείου της για την αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών της, καθώς και για την ταχύτερη δυνατή ανάταξη της οικονομίας, αποτιμάται θετικά από τους διεθνείς επενδυτές.
Κατέληξε δε λέγοντας ότι «κατά τους επόμενους μήνες θα υπάρξουν δυσκολίες και η επιστροφή στην κανονικότητα θα είναι σταδιακή, αλλά με σχέδιο και μεθοδικότητα θα καταφέρουμε να βάλουμε τη χώρα μας σε τροχιά υψηλής, βιώσιμης, έξυπνης, κοινωνικά δίκαιης ανάπτυξης και ενίσχυσης της αποτρεπτικής ισχύος της».
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ: Πότε πληρώνονται δώρο Χριστουγέννων- αναστολές Ιανουαρίου-αποζημιώσεις ειδικού σκοπού
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr