Ο Υπουργός Οικονομικών θεωρεί πως αν και πρόκειται για μια δύσκολη διαπραγμάτευση, έχει δημιουργηθεί πλέον ένα «θετικό μομέντουμ», το οποίο θα επιτρέψει πρόοδο στις διαβουλεύσεις με τους θεσμούς και δεν θα οδηγήσει σε πλήγμα στην οικονομική ανάκαμψη της χώρας.
Οι καθυστερήσεις και οι δυσκολίες οφείλονται, για τον Υπουργό Οικονομικών, στο γεγονός πως είναι μια πολύπλοκη διαπραγμάτευση, με πολλές διαφορετικές πλευρές, γεγονός που προκαλεί δυσκολίες στον ορισμό μιας ξεκάθαρης αλληλουχίας θεμάτων προς συζήτηση. Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος εκτίμησε πως δεν υπάρχουν πολλές πλευρές που να επιθυμούν την δημιουργία προβλημάτων στην ομαλή πορεία των διαπραγματεύσεων και πως γενικά υπάρχει διάθεση για συνεργασία.
Σε ερώτηση σχετικά με τον αν έχει χαθεί η πιθανότητα επίτευξης συμφωνίας τον Ιανουάριο και αν εκτιμά πως μπορεί να βρεθεί κάποια λύση τον Φεβρουάριο ο Υπουργός απάντησε πως είναι αρκετοί «παίκτες» στη συζήτηση και επανέλαβε πως υπάρχει ένα «θετικό μομέντουμ» το οποίο θα επιτρέψει την πρόοδο. Αν υπάρχει μια θετική κατεύθυνση τότε το ζήτημα δεν είναι αν θα υπάρξει συμφωνία τον Ιανουάριο ή τον Φεβρουάριο αλλά το «συντομότερο δυνατό».
Από τη πλευρά του ο Επίτροπος Οικονομικών υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί συμπλήρωσε πως υπάρχει θέληση για να βρεθεί μια λύση και πως πρέπει να εστιάσουν όλες οι πλευρές τις προσπάθειες τους στο να επιτευχθεί η συμφωνία.
Σε ερώτηση για το πότε αναμένεται να επιστρέψουν οι θεσμοί ο Πιέρ Μοσκοβισί τόνισε πως δεν είναι το θέμα το πότε θα επιστρέψουν οι θεσμοί, αλλά να έχει ολοκληρωθεί η προπαρασκευαστική διαδικασία για να επιτραπεί η συμφωνία. Ανοιχτά θέματα παραμένουν η μεταρρύθμιση της αγοράς ενέργειας, οι συλλογικές συμβάσεις και το δημοσιονομικό κενό, αλλά ο Επίτροπος εκτιμά πως «είναι ακόμα στα χέρια μας μια συμφωνία».
Παράλληλα ο Ευκλείδης Τσακαλώτος είπε πως υπάρχουν τρία επιπλέον κομμάτια στη συζήτηση αυτή οι μεταρρυθμίσεις που απαιτεί το πρόγραμμα, η μεταπρογραμματική δημοσιονομική πορεία της χώρας και τα μεσοπρόθεσμα μέτρα.
Αναφορικά με την συμμετοχή του ΔΝΤ ο Πιερ Μοσκοβισί είπε πως το ΔΝΤ είναι μια αναγκαιότητα καθώς τη παρουσία του χρειάζονται κράτη μέλη τα οποία είναι ζωτικής σημασίας για τη χρηματοδότηση του προγράμματος και όσο πιο γρήγορα βρεθεί η φόρμουλα συνεργασίας τόσο το καλύτερο.
Τέλος, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος είπε πως το ΔΝΤ πρέπει να λάβει τις αποφάσεις του σχετικά με το πρόγραμμα και «αυτό δεν είναι απλό» και ολοκλήρωσε λέγοντας πως πρέπει να υπάρξει μια λύση έτσι ώστε αφενός οι μελλοντική επενδυτές να είναι ήρεμοι και να δοθεί προοπτική στον ελληνικό λαό.