Το 1,5 δισ. ευρώ «μεταφράζεται» σε 200.000 καταναλωτικά δάνεια, τα οποία δεν εξυπηρετούνται τουλάχιστον τα 2 τελευταία χρόνια, ενώ παράλληλα δεν φέρουν καμία εγγύηση. Σημειώνεται πως στο προς διάθεση πακέτο, εκτός από τα αμιγώς καταναλωτικά δάνεια, το ύψος των οποίων δεν ξεπερνά τις 10.000 ευρώ ανά χορήγηση, έχουν προστεθεί χρέη από πιστωτικές κάρτες και από υπερανάληψη μετρητών.
Ηδη κάποιοι υποψήφιοι αγοραστές έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον να τα αγοράσουν. Μεταξύ αυτών είναι αρκετά ξένα funds που προσφέρουν ελάχιστο αντίτιμο. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι τιμές που έχουν προταθεί κινούνται στη «ζώνη» των 0,04-0,07 σεντ για κάθε ένα ευρώ. Αλλωστε, όπως έχει δείξει η διεθνής εμπειρία, η εξαγορά δανείων γίνεται, παραδοσιακά, αντί πινακίου φακής.
Πρόστιμο 314.389 ευρώ σε τρεις εταιρείες βρεφικών ειδών από την Επιτροπή Ανταγωνισμού
Αρμόδια στελέχη, μάλιστα, προειδοποιούν για πιθανά κρούσματα κερδοσκοπίας, εκτιμώντας πως οι εταιρίες που θα αγοράσουν τα δάνεια θα ζητήσουν να εισπράξουν από τους οφειλέτες υπερδιπλάσιο αντίτιμο. Ενδεικτικά αναφέρεται πως εφόσον το εκάστοτε fund αγοράσει από την ελληνική τράπεζα το δάνειο 0,05 σεντ για κάθε 1 ευρώ, ενδέχεται να ζητήσει από το δανειολήπτη να καταβάλει ακόμη και 0,25 σεντ για κάθε 1 ευρώ, δηλαδή πενταπλάσια τιμή.
Σκυτάλη
Στο μεταξύ, πέραν της Eurobank, στο «χορό» των πωλήσεων θα μπουν εντός των επόμενων μηνών και οι υπόλοιπες συστημικές τράπεζες. Κι αυτό διότι με βάση τους στόχους που κατέθεσαν στον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό (SSM) έχουν δεσμευτεί να πωλήσουν 5 δισ. ευρώ μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Αρμόδιες πηγές υποστηρίζουν πως η Τράπεζα Πειραιώς έχει «πακετάρει» προς πώληση δάνεια ύψους, επίσης, 1,5 δισ. ευρώ, ενώ σε λίγο χαμηλότερα επίπεδα θα κινηθούν οι Alpha Bank και Εθνική Τράπεζα. Υπενθυμίζεται πως το σύνολο των καταναλωτικών δανείων των τραπεζών κυμαίνεται κοντά στα 25 δισ. ευρώ και από αυτά περίπου 15 δισ. ευρώ είναι στο… κόκκινο.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου