Νωρίς χθες το απόγευμα ήρθε στο υπουργείο Οικονομικών από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας το κείμενο με τα σημεία στα οποία θα απαντήσει η ελληνική πλευρά ώστε να υπάρχει ένα νόημα να συγκληθεί εκ νέου η ομάδα εργασίας της ευρωζώνης και να επανεξετάσει την απεμπλοκή της υλοποίησης των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος που αποφασίστηκε στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου για να παγώσει στις 14 του μήνα με απόφαση του Δ.Σ. του ΕΜΣ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στο κείμενο ασκείται καταρχήν σκληρή κριτική για την παραβίαση όρου του τρίτου Μνημονίου.
Παράλληλα, ζητούν αναλυτικά στοιχεία για τη βάση πάνω στην οποία η ελληνική πλευρά κινήθηκε για να δώσει το πακέτο των μέτρων που έχει καθαρή δημοσιονομική επίπτωση 445 εκατ. ευρώ (388 εκατ. ευρώ από την παροχή και 57 εκατ. ευρώ από τον ΦΠΑ στα νησιά) στο πρωτογενές πλεόνασμα του 2016.
Στις οδηγίες ζητούν καταρχήν από τον υπουργό Οικονομικών να δεσμευτεί ότι οι παροχές θα είναι εφάπαξ και δεν θα επαναληφθούν για το 2017 και το 2018. Σε κάθε περίπτωση ο υπουργός θα πρέπει να επιβεβαιώσει ότι ακόμη και αν υπάρχει αποδειγμένη με επίσημα στοιχεία υπέρβαση του πρωτογενούς πλεονάσματος, τότε οι όποιες παροχές θα πρέπει πρώτα να συζητούνται και στη συνέχεια να υλοποιούνται.
Ζητούν επίσης η ελληνική κυβέρνηση να ορίσει συγκεκριμένα μέτρα στο θέμα των συντάξεων τα οποία θα είναι διαθέσιμα ώστε αν υπάρξει απόκλιση από το στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος του 2016 να ενεργοποιηθούν και να καλύψουν την όποια απόκλιση.
Διαβούλευση
Από νωρίς το πρωί υπήρχε σε εξέλιξη διαβούλευση του υπουργείου Οικονομικών με τα μέλη της ομάδας εργασίας της ευρωζώνης με στόχο να συνδιαμορφωθεί το ερωτηματολόγιο και να λυθούν όλες οι απορίες και οι ανησυχίες που έχουν εκφραστεί ως προς το κατά πόσο το πακέτο των παροχών προς τους συνταξιούχους και η αναστολή της αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου έχουν επηρεάσει το ελληνικό πρόγραμμα.
Στις επιδιώξεις της ελληνικής πλευράς είναι να απενεργοποιήσει με τη βοήθεια των χωρών που είναι φιλικές προς την Ελλάδα οριστικά τη νέα βόμβα που πάει να βάλει η Γερμανία και οι σύμμαχοι της συνδέοντας το ξεπάγωμα των μέτρων για το χρέος με την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης. Κάτι τέτοιο θα οδηγούσε σε νέα απροσδιόριστη χρονικά διαδικασία αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο τα μέτρα για το χρέος να ενεργοποιηθούν από το τέλος Ιανουαρίου.
Σύμμαχος σε αυτή την προσπάθεια εκτός από τις χώρες της ευρωζώνης που είναι πιο κοντά στις ελληνικές θέσεις είναι και η συμφωνία της 25ης Μαΐου για το κλείσιμο της πρώτης αξιολόγησης. Στην κοινή θέση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης αναφερόταν σαφώς ότι τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος θα πρέπει να υιοθετηθούν και να εφαρμοστούν μετά την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης.
Στην πράξη όμως τα μέτρα αποφασίστηκαν λίγες μέρες πριν, στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου. Ετσι και τώρα υπάρχει ο φόβος να συνδεθούν με την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης ως πρόσθετη ποινή για το γεγονός ότι η Ελλάδα παραβίασε τη συνθήκη του Μνημονίου και υιοθέτησε δημοσιονομικά μέτρα χωρίς τη σύμφωνη γνώμη των δανειστών.
Μετά τις εορτές η απόφαση
Παρά την αισιοδοξία που εκφράζεται από κυβερνητικούς κύκλους για πλήρη απεμπλοκή του θέματος με τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος μέχρι πριν από την Πρωτοχρονιά, από πλευράς των Βρυξελλών θεωρούν δεδομένο ότι το θέμα θα επανεξεταστεί στην επόμενη συνεδρίαση της ομάδας εργασίας της ευρωζώνης στις 12 Ιανουαρίου.
Θεωρούν μάλιστα τη διαδικασία μιας επίσημης απόφασης απαραίτητη έστω και σε επίπεδο αναπληρωτών υπουργών Οικονομικών ώστε να υπάρχει η βάση να συνεδριάσει ξανά το Δ.Σ. του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας και να άρει την αναστολή υλοποίησης των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος.
ΤΑΣΟΣ ΔΑΣΟΠΟΥΛΟΣ
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου