Αυτό σημαίνει ότι η έναρξή του τοποθετείται μαζί με την επανεκκίνηση του κλάδου της εστίασης –την 1η Ιουνίου, σύμφωνα με όσα έχουν ανακοινωθεί έως τώρα, ή την 25η Μαΐου, σενάριο που εξετάζει η κυβέρνηση– και η λήξη του στην καλύτερη περίπτωση στο τέλος του τρέχοντος έτους και στη χειρότερη μέχρι τον Σεπτέμβριο.
Το θέμα του ΦΠΑ, αλλά και συνολικά των μέτρων στήριξης του κλάδου εστίασης, βρέθηκε χθες στο επίκεντρο τηλεδιάσκεψης που είχε σύσσωμη η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών με εκπροσώπους της Ελληνικής Ενωσης Επιχειρήσεων Οργανωμένης Εστίασης (ΕΠΟΕΣ). Οπως έγινε σαφές κατά την τηλεδιάσκεψη, το κατά πόσον θα συνεχισθεί το μέτρο του μειωμένου ΦΠΑ στην εστίαση θα εξαρτηθεί από τον δημοσιονομικό χώρο το 2021, αλλά και από το εάν θα τεθούν δημοσιονομικοί περιορισμοί από την Κομισιόν.
Αρκετά, πάντως, πιο κοντά βρίσκεται η κυβέρνηση στη μείωση του ΦΠΑ με τον οποίο επιβαρύνονται ο σερβιριζόμενος καφές και τα ροφήματα, από το 24% στο 13%, κάτι που, όπως τονίζουν οι αλυσίδες εστίασης, αποτελούσε και δέσμευση της παρούσας κυβέρνησης από το καλοκαίρι του 2019. Οι επιχειρήσεις από την πλευρά τους τόνισαν ότι αναλαμβάνουν τη δέσμευση πως το μεγαλύτερο μέρος της μείωσης στον ΦΠΑ θα μετακυλισθεί στην τιμή καταναλωτή.
Βραχείας διαρκείας θα είναι και τα όποια μέτρα λάβει η κυβέρνηση σχετικά με την οικονομική στήριξη του κλάδου, με κυρίαρχο το μέτρο της επιδότησης του μισθολογικού κόστους των εργαζομένων.
;Όπως αναφέρει η Καθημερινή, στην περίπτωση των επιχειρήσεων εστίασης που δεν διαθέτουν εξωτερικούς χώρους και επομένως δεν μπορούν να ευνοηθούν από τα μέτρα αύξησης των δημόσιων εξωτερικών χώρων που ετοιμάζει η κυβέρνηση, συζητείται το ενδεχόμενο να αντιμετωπισθούν ως πληττόμενες κατ’ αντιστοιχίαν με τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον εποχικό τουρισμό. Ανάλογη προσέγγιση εξετάζεται και για τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον κλάδο του catering και οι οποίες έχουν από τα τέλη Φεβρουαρίου, όταν άρχισαν να ακυρώνονται εκδηλώσεις, η μία μετά την άλλη, πριν από το γενικό lockdown, σχεδόν μηδενικό τζίρο.
Η προκαταβολή φόρου
Μείζον θέμα θεωρεί ο κλάδος της εστίασης και τη μείωση της προκαταβολής φόρου. Η ΕΠΟΕΣ έχει προτείνει την κατάργησή της, κάτι, όμως, που φαίνεται ότι απορρίπτει η κυβέρνηση. Αυτό που ζητεί ο κλάδος είναι η μείωση της προκαταβολής να είναι πάνω από το 50%, επισημαίνοντας ότι ήδη η υφιστάμενη νομοθεσία προβλέπει ότι μια επιχείρηση μπορεί να ζητήσει από τον έφορο μείωση της προκαταβολής έως 50%.
Σε ό,τι αφορά το ζήτημα των ενοικίων, οι αλυσίδες εστίασης τάσσονται υπέρ της θέσπισης μέτρων στήριξης των ιδιοκτητών ακινήτων, αλλά και προστασίας των ενοικιαστών. Οπως τονίζουν χαρακτηριστικά εκπρόσωποι των αλυσίδων εστίασης, αντιλαμβάνονται τη δυσκολία της κυβέρνησης να νομοθετήσει οριζόντια μείωση των ενοικίων ή αναπροσαρμογή αυτών αναλόγως με την απώλεια τζίρου που έχει μια επιχείρηση. Για τον λόγο αυτό, θεωρούν ότι πρέπει να ληφθούν μέτρα ελάφρυνσης των ιδιοκτητών ακινήτων, έτσι ώστε οι διαπραγματεύσεις με τους ενοικιαστές για μείωση των μισθωμάτων να είναι πιο εύκολες.
Επί τάπητος, τέλος, τέθηκαν μακροπρόθεσμου χαρακτήρα ζητήματα, αλλά και αβλεψίες του παρελθόντος που χρήζουν διόρθωσης. Για παράδειγμα, όταν μια επιχείρηση εστίασης κάνει εργασίες ανακαίνισης, δεν μπορεί να επωφεληθεί της επιστροφής ΦΠΑ εάν έχει τριετή σύμβαση μίσθωσης του ακινήτου, καθώς η φορολογική ελάφρυνση ισχύει μόνο στις περιπτώσεις 9ετών συμβάσεων μίσθωσης.