Σύμφωνα με πηγές της κτηματαγοράς, το τελευταίο διάστημα έχουν αυξηθεί τα αιτήματα από πλευράς των ιδιοκτητών, που ζητούν να διορθώσουν τα ζητούμενα ενοίκια, σε μία προσπάθεια, αφενός, να προλάβουν την «κατρακύλα», που εκτιμάται ότι θα έρθει από Σεπτέμβριο λόγω και της αύξησης του στοκ από πρώην Airbnb και, αφετέρου, να καλύψουν όσο πιο άμεσα γίνεται τις απώλειες που υφίστανται στα εισοδήματά τους λόγω της πανδημίας.
«Όσα περισσότερα ακίνητα, σε σύντομο χρονικό διάστημα, επιστρέψουν στις μακροχρόνιες μισθώσεις τόσο εντονότερη θα είναι η μείωση των ζητούμενων ενοικίων. Παράλληλα, θεωρούμε ότι πολλά funds που έχουν επενδύσει σε αγορά κατοικιών ή/και αλλοδαποί επενδυτές, οι οποίοι δεν προγραμματίζουν να επισκεφθούν τη χώρα μας -κυρίως Κινέζοι (Golden Visa)- θα διαθέσουν τα ακίνητά τους προς μίσθωση, για να μπορούν να έχουν μία απόδοση στην επένδυσή τους, πληρώνοντας τα έξοδα ιδιοκτησίας στην Ελλάδα.
Ακόμη και εκείνοι που έχουν στην κατοχή τους ακίνητα από πλειστηριασμούς και στόχευαν στη μεταπώλησή τους είτε θα προβούν σε άμεση πώληση των χαρτοφυλακίων τους σε μειωμένες τιμές είτε θα τα διαθέσουν προς μακροχρόνια μίσθωση», σχολιάζουν χαρακτηριστικά και προσθέτουν: «Σίγουρα στο άμεσο μέλλον, ιδιαίτερα μετά το φθινόπωρο και μέχρι τις αρχές του 2021, η κτηματαγορά, όσον αφορά στις μισθώσεις ακινήτων, θα αυτορυθμιστεί και δεν θα θυμίζει σε τίποτα την εποχή του β’ εξαμήνου του 2018 και το 2019».
Μαρτυρία
«Διαμένοντας για πάνω από μία 10ετία σε ένα σπίτι 50 τ.μ. αποφασίσαμε πως ήρθε η στιγμή να μετακομίσουμε σε ένα μεγαλύτερο. Ηταν λίγες ημέρες πριν ο κορονοϊός “χτυπήσει” τη χώρα μας, με την αναζήτηση, ωστόσο, να εξελίσσεται σε φιάσκο.
Κι αυτό γιατί οι τιμές για ένα διαμέρισμα 60 – 70 τ.μ. στο κέντρο της Αθήνας ήταν απλησίαστες για τα οικονομικά μας δεδομένα», εξηγεί στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής η Μαρία Κ. και συνεχίζει: «Το lockdown, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι τόσο εγώ όσο και ο σύζυγός μου τεθήκαμε σε καθεστώς αναστολής εργασίας, πήγε πίσω τα όποια σχέδια. Συνεχίζοντας, όμως, να επισκέπτομαι τις ιστοσελίδες αγγελιών συνειδητοποίησα πως σπίτια, τα οποία είχα απορρίψει ως ακριβά, πλέον διετίθεντο προς ενοικίαση σε χαμηλότερες τιμές».
Έρχονται εκατομμύρια ευρώ: Ο «χάρτης» των πληρωμών από τον e-ΕΦΚΑ και τη ΔΥΠΑ - Ποιοι οι δικαιούχοι
Προς επίρρωση, ένα από τα διαμερίσματα που κοίταζε η ίδια ήταν 86 τ.μ., κατασκευής του 2004, με δύο υπνοδωμάτια και θέση στάθμευσης στα Κάτω Πετράλωνα. Αυτό μισθωνόταν πριν από λίγο καιρό στα 850 ευρώ/μήνα. Την περασμένη Δευτέρα, ωστόσο, ο ιδιοκτήτης του ανανέωσε την αγγελία, ρίχνοντας την τιμή κατά 160 ευρώ. «Πρόκειται για ένα… παζάρι, που όσο κι αν προσπαθούσαμε δεν θα πετυχαίναμε εμείς», σχολιάζει η Μαρία Κ., προσθέτοντας πως αντίστοιχες αποκλίσεις εντόπισε και σε άλλες περιοχές της πρωτεύουσας.
Spitogatos.gr
Πράγματι, από την αναζήτηση που έκανε ο «Ε.Τ.» της Κυριακής στον Spitogatos.gr, μία από τις μεγαλύτερες ιστοσελίδες αγγελιών, με περισσότερα από 750.000 ακίνητα προς πώληση ή ενοικίαση, προσβάσιμα σε πάνω από 1,5 εκατομμύριο μηνιαίους επισκέπτες, οι οποίοι βλέπουν περισσότερες από 54 εκατομμύρια σελίδες τον μήνα, τις τελευταίες ημέρες έχουν «πυκνώσει» οι καταχωρίσεις σπιτιών, με χαμηλότερα τιμήματα.
Ενδεικτικά, διαμέρισμα 135 τ.μ. στη Βούλα, κατασκευής του 1993, που μισθωνόταν έναντι περίπου 900 ευρώ/μήνα, σήμερα διατίθεται στα 800 ευρώ, ενώ στα 430 ευρώ είναι το μηνιαίο κόστος για ένα σπίτι 50 τ.μ. στη Βάρκιζα, όταν την περασμένη εβδομάδα νοικιαζόταν έναντι 500 ευρώ. Αντίστοιχη είναι η εικόνα και στον Πειραιά, με τον ιδιοκτήτη ενός διαμερίσματος 70 τ.μ. στο κέντρο να ζητά μειωμένο -κατά 40 ευρώ- ενοίκιο (320 ευρώ έναντι 360 ευρώ στις 22/4). Όσον αφορά στην υπόλοιπη Ελλάδα, ο χαμηλός αριθμός αγγελιών με μειωμένες τιμές, όπως προκύπτει και από τον πίνακα, συνδέεται με το γεγονός ότι τα ενοίκια βρίσκονται ήδη σε χαμηλά επίπεδα.
«Πόσο να ρίξει την τιμή ένας ιδιοκτήτης στον Νομό Σερρών, για παράδειγμα, όταν η μέση τιμή κυμαινόταν το α’ τρίμηνο του 2020 στα 3,92 ευρώ/τ.μ.;», επισημαίνουν οι παραπάνω πηγές και καταλήγουν: «Διόλου απίθανο, ωστόσο, ο κορονοϊός να αφήσει το σημάδι του και στην κτηματαγορά της περιφέρειας».
Η ζήτηση, πάντως, σύμφωνα με τον CEO του Spitogatos, κ. Δημήτρη Μελαχροινό, ενώ τις πρώτες εβδομάδες της πανδημίας είχε μειωθεί αισθητά, τις τελευταίες ημέρες αυξάνεται σταθερά.
«Αναμένουμε ότι με τη σταδιακή άρση των μέτρων και τη συσσωρευμένη ζήτηση που υπάρχει θα αρχίσει να κινείται πολύ περισσότερο η αγορά, οπότε οι ζητούμενες τιμές και η αυξημένη προσφορά διαμερισμάτων θα δημιουργήσουν μία νέα ισορροπία», σημειώνει.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής