Αυτό έγινε γνωστό χθες σε τηλεδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του προέδρου της ΕΝΠΕ (Ενωση Περιφερειών Ελλάδος) Απόστολου Τζιτζικώστα, στην οποία συμμετείχαν όλοι οι περιφερειάρχες της χώρας και οι υπουργοί Ανάπτυξης και Επενδύσεων Αδωνις Γεωργιάδης και Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος.
Οπως ανακοινώθηκε στη σύσκεψη αποφασίστηκε ομόφωνα να μην «παγώσουν» τα περιφερειακά προγράμματα του ΕΣΠΑ, να υλοποιηθούν στο σύνολό τους τα έργα που έχουν προγραμματίσει οι περιφέρειες και να μην απαιτείται η σύμφωνη γνώμη του υπουργείου Ανάπτυξης προκειμένου να ενταχθούν νέα έργα και δράσεις στο ΕΣΠΑ των περιφερειών.
«Οι περιφέρειες, με πνεύμα συνεργασίας, βάζουν από την πρώτη στιγμή πλάτη στον κοινό στόχο της κυβέρνησης και της κοινωνίας να σταθεί ξανά η Ελλάδα στα πόδια της, μετά την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης που προκάλεσε η πανδημία του κορονοϊού. Κοινός στόχος είναι, αφού ξεπεράσουμε την υγειονομική κρίση, να στηριχθούν η οικονομία και οι επιχειρήσεις και να μη χαθούν θέσεις εργασίας. Είμαστε αποφασισμένοι όλοι οι περιφερειάρχες να στηρίξουμε την εθνική προσπάθεια αντιμετώπισης των επιπτώσεων της πανδημίας του κορονοϊού. Ως ΕΝΠΕ πήραμε ξεκάθαρη θέση ότι δεν μπορούμε να δεχτούμε “πάγωμα” των Περιφερειακών Προγραμμάτων του ΕΣΠΑ, ούτε υλοποίησή τους με προαπαιτούμενη τη σύμφωνη γνώμη του υπουργείου Ανάπτυξης», τόνισε από την πλευρά του ο κ. Τζιτζικώστας.
Ο κ. Γεωργιάδης διαβεβαίωσε τους περιφερειάρχες ότι «η κυβέρνηση δεν επιθυμεί να ακυρωθεί ο σχεδιασμός των Περιφερειακών Προγραμμάτων του ΕΣΠΑ, ούτε να “παγώσουν” τα έργα των περιφερειών».
Ο υπουργός Εσωτερικών εξήρε το ρόλο περιφερειών στην κρίση επισημαίνοντας πως η εκχώρηση αρμοδιοτήτων, στο πλαίσιο της μεταρρύθμισης για την ενίσχυση και αναβάθμιση του ρόλου της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης, θα συνεχιστεί, ώστε να έχουν ακόμη πιο ισχυρό ρόλο την επομένη της κρίσης.
Ταμείο Ανάκαμψης: Ποια νέα έργα εντάσσονται στις χρηματοδοτήσεις του Ταμείου;
Στην ψηφιακή εποχή το Περιστέρι
Εν τω μεταξύ, οι «έξυπνοι» δήμοι, που διασφαλίζουν ψηφιακές παροχές στους πολίτες, αποτελούν κεντρική προτεραιότητα του προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης», όπως επεσήμανε ο υπουργός Εσωτερικών σε τηλεδιάσκεψη που είχε με τον δήμαρχο Περιστερίου Ανδρέα Παχατουρίδη, ο οποίος αυτή την περίοδο πρωτοπορεί στη μετάβαση των δήμων στην ψηφιακή εποχή.
Συνολικά, ο δήμος παρέχει 14 έγγραφα και πρόσβαση σε 7 υπηρεσίες και το 1/3 από τους περίπου 300 εργαζομένους κάνει χρήση της τηλεργασίας.
Οπως είπε ο υπουργός Εσωτερικών, μέσω του προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης» οι δήμοι που έχουν ξεκινήσει την ψηφιοποίησή τους θα μπορέσουν να κινηθούν ακόμα πιο γρήγορα και να ολοκληρώσουν το πακέτο ψηφιακών παροχών προς τους δημότες τους, ενώ και εκείνοι που έχουν καθυστερήσει θα έχουν τη δυνατότητα να ενταχθούν στο πρόγραμμα και να αξιοποιήσουν τις χρηματοδοτικές δυνατότητες που προσφέρει. Στόχος είναι στο συντομότερο χρονικό διάστημα να παρέχονται ψηφιακά όσο το δυνατόν περισσότερες υπηρεσίες στους πολίτες ώστε να παταχθεί η γραφειοκρατία αλλά και να εξασφαλισθεί η διαλειτουργικότητα των ηλεκτρονικών συστημάτων στο χώρο του Δημοσίου. Από τη συζήτηση που έγινε κατεγράφησαν μια σειρά από θέματα που απαιτούν νομοθετική αντιμετώπιση, προκειμένου να διευκολύνουν τους δήμους στη μετάβαση στην ψηφιακή εποχή.
Ο Δήμος Περιστερίου, όπως είπε ο κ. Παχατουρίδης, σκοπεύει άμεσα να προχωρήσει και στην επένδυση στην καινοτομία καθώς σχεδιάζει πιλοτικές δράσεις σε επίπεδο συνεργασίας και με άλλους δήμους στον τομέα των «έξυπνων» πόλεων, αλλά και της βιώσιμης και αστικής κινητικότητας. Τέλος, προγραμματίζει τη δημιουργία hub καινοτομίας και ανάπτυξης με στόχο τη στήριξη νέων καινοτόμων ιδεών από νέους του δήμου.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου