Στην κατεύθυνση αυτή μέχρι και σήμερα το απόγευμα, που θα ξεκινήσουν και πάλι οι συναντήσεις του οικονομικού επιτελείου με τους εκπροσώπους της Ε.Ε., του ΔΝΤ, της ΕΚΤ και του ΕΜΣ, θα πρέπει να έχει συμφωνηθεί μεταξύ τους:
* Να υπάρχει κοινή γραμμή σε συγκεκριμένα θέματα μεταξύ της Ε.Ε. και του ΔΝΤ.
* Να υπάρξει συμφωνία σε ένα «ελάχιστο» πακέτο θεμάτων που είναι ανοιχτά στη δεύτερη αξιολόγηση ώστε όταν αυτά εκπληρωθούν από την ελληνική πλευρά να μπορεί να συνταχθεί ένα κείμενο συμφωνίας σε επίπεδο θεσμών μέχρι και τη συνεδρίαση της Ομάδας Εργασίας της ευρωζώνης ή το αργότερο πριν από το Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου. Απώτερος στόχος είναι μια μίνιμουμ υλοποίηση μέτρων ώστε να μπορεί να γίνει συζήτηση για συνολική συμφωνία που θα περιλαμβάνει τη δεύτερη αξιολόγηση, τη λύση για το χρέος και τα πρωτογενή πλεονάσματα.
* Να συμφωνηθεί επίσης ποια θέματα θεωρούνται δεύτερης γραμμής και θα πρέπει να συνεχίσουν να συζητούνται σε τεχνικό επίπεδο ώστε να κλείσουν στις αρχές του 2017, αφού όμως οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης έχουν ανοίξει τα χαρτιά τους για την επόμενη μέρα του ελληνικού προγράμματος.
Συμφωνούν – διαφωνούν
Το βέβαιο μέχρι στιγμής είναι ότι το δημοσιονομικό για τα έτη 2016 και 2017 έχει σχεδόν συμφωνηθεί, με την ελληνική πλευρά να υποχωρεί από τις υπερβάσεις που υπολόγιζε στα πρωτογενή πλεονάσματα για το 2016 (προβλέπει πλεόνασμα 0,63% του ΑΕΠ έναντι στόχου για 0,5% του ΑΕΠ) και το 2017 (προβλέπει πλεόνασμα 1,8% του ΑΕΠ έναντι στόχου 1,75% του ΑΕΠ). Από την άλλη βέβαια και οι θεσμοί υποχώρησαν στο να απαλείψουν το κενό του 0,5% του ΑΕΠ που έβλεπαν στη διετία.
Σύγκλιση υπάρχει και στο θεσμικό πλαίσιο για τον εξωδικαστικό μηχανισμό διευθέτησης οφειλών για τις επιχειρήσεις. Η τελευταία συνάντηση κατέληξε στο να λυθεί σε τεχνικό επίπεδο η μοιρασιά για το «κούρεμα» στο οποίο θα προχωρήσουν ιδιώτες (τράπεζες, προμηθευτές) και Δημόσιο (εφορίες και ασφαλιστικά ταμεία). Μάλιστα συμφωνήθηκε ότι οι εργαζόμενοι που μπορεί να τους οφείλονται δεδουλευμένα θα έχουν μια συμβολική συμμετοχή στο κούρεμα των συνολικών οφειλών που θα ρυθμίζονται. Θεωρείται λοιπόν σχεδόν σίγουρο ότι θα υπάρξει λευκός καπνός για το νομοσχέδιο μέχρι και την Κυριακή. Παράλληλα βέβαια θα πρέπει να επιταχυνθεί και ο διορισμός Δ.Σ. σε τράπεζες και ΤΧΣ.
Απόσταση υπάρχει ακόμη και στον τομέα των αποκρατικοποιήσεων. Στο νέο υπερ-ταμείο διαπιστώθηκε αργή εξέλιξη σε ό,τι αφορά τη σύσταση της Εταιρίας Δημοσίων Συμμετοχών και Περιουσίας, το διορισμό Δ.Σ. στην κορυφή του Ταμείου και τη συμπλήρωση της ηγεσίας του ΤΑΙΠΕΔ.
Στα ενεργειακά θα πρέπει να ληφθούν αποφάσεις για τις αποκρατικοποιήσεις του 17% της ΔΕΗ, του ΑΔΜΗΕ, των ΕΛ.ΠΕ., της ΔΕΠΑ και του ΔΕΣΦΑ, θέματα που πελαγοδρομούν πάνω από ένα χρόνο.
Τέλος, ανώριμο χαρακτηρίζεται και το πακέτο των αλλαγών στο Δημόσιο, όπου δεν υπάρχει ακόμη συμφωνία για τα ειδικά μισθολόγια, την αξιολόγηση και το σχέδιο μόνιμης κινητικότητας του Δημοσίου.
Αμεσα αποφάσεις
Στο μεταξύ έκκληση προς τη Γερμανία και τους άλλους πιστωτές να συμφωνήσουν σε μια αναδιάρθρωση του χρέους στις επόμενες εβδομάδες κάνει ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, λέγοντας ότι διαφορετικά θα χαθεί η καλύτερη ευκαιρία για να τελειώσει η επταετής κρίση για την Ελλάδα.
Οι Γερμανοί υποστηρίζουν ότι το ελληνικό χρέος μπορεί να αντιμετωπιστεί αργότερα. Ο Ευ. Τσακαλώτος ωστόσο προειδοποίησε ότι η αναβλητικότητα μπορεί να υπονομεύσει τις ελπίδες της χώρας για ανάκαμψη το 2017 και ότι οι επόμενες εβδομάδες παρέχουν μια σημαντική ευκαιρία για την ευρωζώνη για να δείξει ότι μπορεί να διορθώνει, αντί να αποφεύγει, τα προβλήματα.
Τάσος Δασόπουλος
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου