Οι συνεχώς επιταχυνόμενοι ρυθμοί εξάπλωσης του ιού προκαλούν έντονη ανησυχία στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, καθώς η αναγκαστική εφαρμογή περιοριστικών μέτρων στις μετακινήσεις και τις συναθροίσεις μεγάλου αριθμού πολιτών σε διάφορες περιοχές της χώρας όπου εμφανίζονται κρούσματα έχει αρχίσει ήδη να επηρεάζει αρνητικά την οικονομική δραστηριότητα στις συγκεκριμένες περιοχές.
Ο κίνδυνος πλήρους ανάσχεσης του ρυθμού ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας είναι πλέον υπαρκτός, καθώς το φαινόμενο τείνει να επιδεινωθεί και να περιορίσει σημαντικά τις εμπορικές και άλλες επιχειρηματικές δραστηριότητες σε όλη την επικράτεια της χώρας και κυρίως σε κλάδους που σχετίζονται με τις μεταφορές, τον τουρισμό και την εστίαση, αλλά και σε άλλους επιχειρηματικούς κλάδους στους οποίους βασίζεται σε σημαντικό βαθμό η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.
Ολα τα σενάρια
Ηδη, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνεργασία με τους συναρμοδίους υπουργούς έχουν καταγράψει όλα τα πιθανά σενάρια εξελίξεων σε σχέση με την εξάπλωση του κορωνοϊού και τις αντίστοιχες επιπτώσεις στα μακροοικονομικά μεγέθη της ελληνικής οικονομίας. Ταυτόχρονα, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης επεξεργάζεται δέσμη μέτρων για την παροχή οικονομικών ενισχύσεων σε κλάδους επιχειρήσεων που κινδυνεύουν να υποστούν σημαντικά πλήγματα σε περίπτωση κατά την οποία το φαινόμενο περιορίσει τις οικονομικές συναλλαγές και τις επιχειρηματικές δραστηριότητες στη χώρα μας. Τα μέτρα τα οποία εξετάζονται σε συνεχείς συσκέψεις που πραγματοποιούνται τις τελευταίες ημέρες μεταξύ στελεχών των συναρμοδίων υπουργείων Οικονομικών, Ανάπτυξης, Εργασίας και Τουρισμού θα ανακοινώνονται σταδιακά και θα κλιμακώνονται ανάλογα με τις εξελίξεις.
Πρώτο πακέτο
Σε σύσκεψη που έγινε και χθες στο υπουργείο Οικονομικών υπό την προεδρία του Χρήστου Σταϊκούρα και με τη συμμετοχή του υπουργού Ανάπτυξης Αδωνη Γεωργιάδη, των υφυπουργών Οικονομικών Αποστόλου Βεσυροπούλου και Θεοδώρου Σκυλακάκη και της γενικής γραμματέως του υπουργείου Εργασίας Αννας Στρατινάκη συζητήθηκε η τελική μορφή του πρώτου «πακέτου» μέτρων, που θα ανακοινωθεί σήμερα το μεσημέρι.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το «πακέτο» αυτό θα αφορά στην ελάφρυνση των επιχειρήσεων και θα προβλέπει την αναστολή καταβολής ΦΠΑ και ασφαλιστικών εισφορών. Η αναστολή θα ισχύσει άμεσα για τις επιχειρήσεις που αναγκάζονται να σταματήσουν τη λειτουργία τους (όπως αυτές στους νομούς Αχαΐας, Ηλείας και Ζακύνθου), με απόφαση του Δημοσίου και με στόχο να περιοριστεί η διάδοση του ιού. Αν χρειαστεί, η αναστολή φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων για τη στήριξη επιχειρήσεων και κλάδων που πλήττονται περισσότερο από τον κορωνοϊό θα επεκταθεί σε περισσότερες περιοχές της χώρας και θα αφορά πολύ μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα.
Επίδομα θέρμανσης: Ανοιχτή η πλατφόρμα - Μέχρι τις 6 Δεκεμβρίου οι αιτήσεις
Την ίδια ώρα εξετάζονται τρόποι να μπορούν να καλυφθούν και οι υπόλοιπες υποχρεώσεις των επιχειρήσεων που θα πάψουν να λειτουργούν (π.χ. τα δάνεια προς τις τράπεζες, οι μισθοί των εργαζομένων, η πληρωμή προμηθευτών) ώστε να μη χαθούν θέσεις εργασίας.
Επιπλέον, εξετάζεται και το μέτρο της τηλεργασίας, το οποίο εφαρμόζεται ήδη σε αρκετές μεγάλες επιχειρήσεις στην Ευρώπη. Το μέτρο θα εφαρμοστεί και στην Ελλάδα σε κλάδους εταιριών όπου αυτό είναι εφικτό.
Μελετάται επίσης το ενδεχόμενο να ληφθούν και μέτρα σε επίπεδο επιδοτήσεων ή και άτοκων δανείων για την ενίσχυση συγκεκριμένων κλάδων της οικονομίας που θα χτυπηθούν από μια ενδεχόμενη μεγάλη επέκταση του κορωνοϊού όπως ο τουρισμός, η εστίαση και οι μεταφορές. Τα μέτρα αυτά βρίσκονται ακόμη σε φάση επεξεργασίας.
Μηχανισμός…
Σε γενικές γραμμές τα οικονομικά μέτρα θα κλιμακώνονται σταδιακά με την εξής λογική:
* Εάν ληφθούν αναγκαστικά μέτρα, για παράδειγμα εάν ανασταλεί με εντολή της Αρχής η λειτουργία κλειστών χώρων ψυχαγωγίας, τότε εκεί θα κατευθυνθούν και τα πρώτα μέτρα στήριξης (π.χ. για παροχή ρευστότητας ή στήριξης στους εργαζομένους κ.ά.).
* Σε κλάδους ή περιοχές που θα κριθεί πως δέχονται πλήγμα. Μέχρι τώρα πάντως στις τελευταίες δέκα μέρες δεν έχουν προκύψει τέτοια στοιχεία.
* Σε εθνικό επίπεδο και συνολικά για την οικονομία εφόσον υπάρξει έξαρση της επιδημίας.
Ο λογαριασμός
Το δημοσιονομικό κόστος που θα προκαλέσει η εφαρμογή πρόσθετων μέτρων ενίσχυσης της οικονομίας έχει ήδη εκτιμηθεί από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους στο πλαίσιο της καταγραφής όλων των πιθανών σεναρίων εξέλιξης του φαινομένου. Οι δαπάνες αντιμετώπισης των έκτακτων περιστατικών εξαιρούνται από την κατά ESA μέτρηση του δημοσιονομικού αποτελέσματος. Το επόμενο διάστημα αναμένονται συνεννοήσεις με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς ώστε να υπάρξει εξαίρεσή τους και από τη μέτρηση του δημοσιονομικού αποτελέσματος το οποίο προκύπτει με βάση τις μετρήσεις και τις παραδοχές του προγράμματος μεταμνημονιακής εποπτείας, όπως ήδη επιδιώκεται για τις δαπάνες αντιμετώπισης του προσφυγικού.
Από την έντυπη έκδοση