Σύμφωνα με το σχεδιασμό που έχει καταρτιστεί, οι διατάξεις που θα αποφασιστεί να νομοθετηθούν θα περιληφθούν σε ένα νέο φορολογικό νομοσχέδιο, το οποίο θα κατατεθεί στη Βουλή εντός των προσεχών εβδομάδων.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών εξετάζει εναλλακτικές προτάσεις για την τόνωση του ενδιαφέροντος των φορολογουμένων να εξοφλούν τα καθημερινά τους έξοδα με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής, όπως οι πιστωτικές, οι χρεωστικές ή οι προπληρωμένες κάρτες και η ηλεκτρονική τραπεζική (e-banking). Τελικός στόχος είναι ο περιορισμός της φοροδιαφυγής μέσω του εξαναγκασμού των επιχειρήσεων και των ελεύθερων επαγγελματιών να εμφανίζουν στην εφορία τις πραγματικές εισπράξεις τους από τις πωλήσεις αγαθών ή τις παροχές υπηρεσιών. Οι προτάσεις που έχουν τεθεί υπό εξέταση προβλέπουν:
* Συμμετοχή των e-αποδείξεων που θα εκδίδονται από ορισμένους κλάδους επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών υψηλής φορολογικής παραβατικότητας, με ποσά διπλάσια ή τριπλάσια της αναγραφόμενης αξίας τους στο συνολικό ποσό των συναλλαγών που θα λαμβάνονται υπόψη για την κάλυψη ποσοστών έως 30% επί των ετήσιων εισοδημάτων των φορολογουμένων. Εξετάζεται, για παράδειγμα, οι αποδείξεις που θα εκδίδονται από υδραυλικούς, ηλεκτρολόγους, ελαιοχρωματιστές, μαραγκούς, επιτηδευματίες που παρέχουν υπηρεσίες επισκευών, κομμωτήρια, γυμναστήρια, φυσιοθεραπευτήρια κ.λπ., εφόσον εξοφλούνται με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής, να «μετρούν», ως προς τα ποσά που αναγράφουν, εις διπλούν ή ακόμη και εις τριπλούν στο άθροισμα των δαπανών οι οποίες θα λαμβάνονται υπόψη για να διαπιστωθεί εάν καλύπτεται το απαιτούμενο ποσοστό (έως 30%) επί του ετήσιου εισοδήματος.
* Επιστροφή στο φορολογούμενο ποσοστού έως και 10% της αξίας των συναλλαγών του με ηλεκτρονικά μέσα, εφόσον οι συναλλαγές αυτές αφορούν πληρωμές για αγορές αγαθών και παροχές υπηρεσιών από κλάδους επιτηδευματιών και ελεύθερων επαγγελματιών με μεγάλη ροπή προς τη φοροδιαφυγή. Η επιστροφή θα μπορούσε να έχει τη μορφή καταβολής μετρητών στο τέλος κάθε χρόνου ή μείωσης του φόρου εισοδήματος. Ηδη, η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών βρίσκεται σε αναζήτηση τεχνογνωσίας για την εφαρμογή αυτού του κινήτρου, πραγματοποιώντας επαφές και συζητήσεις με τις τράπεζες, οι οποίες ήδη εφαρμόζουν προγράμματα επιβράβευσης για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές των πελατών τους. Στους επιχειρηματίες και τους επαγγελματίες για τους οποίους εξετάζεται να ισχύσει το συγκεκριμένο κίνητρο είναι μεταξύ άλλων κομμωτήρια, γυμναστήρια, ιατρεία, φυσικοθεραπευτήρια, υπηρεσίες επισκευών και συντήρησης οχημάτων, εστιατόρια, καφετέριες, μπαρ και κέντρα διασκέδασης.
* Αλλαγές στους κανόνες διεξαγωγής των δημόσιων κληρώσεων, των λεγόμενων «φορολοταριών». Σήμερα κληρώνονται κάθε μήνα 1.000 ευρώ σε 1.000 τυχερούς. Οι κληρώσεις γίνονται με τη συμμετοχή «λαχνών» που πιστώνονται σε κάθε νοικοκυριό ανάλογα με το ύψος των συναλλαγών που εξοφλεί κάθε μήνα με πιστωτικές ή χρεωστικές τραπεζικές κάρτες. Εξετάζεται το μέτρο να επανασχεδιαστεί με τέτοιο τρόπο ώστε να υπάρχουν μεν λιγότεροι νικητές ανά μήνα, αλλά να δίδονται σ’ αυτούς μεγαλύτερης αξίας έπαθλα. Εναλλακτικά, μελετάται το ενδεχόμενο να συμμετέχουν στις κληρώσεις «λαχνοί» προερχόμενοι μόνο από ηλεκτρονικά εξοφληθείσες συναλλαγές με επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες με μεγάλη ροπή προς τη φοροδιαφυγή. Στόχος είναι να θεσπιστούν τέτοιας αξίας έπαθλα ώστε οι καταναλωτές να θεωρούν ότι «αξίζει τον κόπο» να πληρώσουν τους συγκεκριμένους επιχειρηματίες και ελεύθερους επαγγελματίες με ηλεκτρονικά μέσα και να τους εξαναγκάσουν να εκδώσουν αποδείξεις παρά να γλιτώσουν τον ΦΠΑ πληρώνοντας με μετρητά και μη ζητώντας απόδειξη. Κίνητρα για την αποδοχή πληρωμών με ηλεκτρονικά μέσα και την έκδοση αποδείξεων σχεδιάζεται να εφαρμοστούν, μέσω του ανασχεδιασμού των κανόνων της «φορολοταρίας», και για τους επιχειρηματίες και επαγγελματίες. Συγκεκριμένα, εξετάζεται και γι’ αυτούς η συμμετοχή στις κληρώσεις για τα πολύ μεγάλης αξίας έπαθλα με «λαχνούς» που θα προκύπτουν από τις αποδείξεις που έχουν εκδώσει.
* Επαναφορά της έκπτωσης από το φόρο εισοδήματος ενός ποσοστού των δαπανών για ιατρικές επισκέψεις και εξετάσεις, εφόσον οι πληρωμές των δαπανών αυτών πραγματοποιούνται ηλεκτρονικά.
Επιπλέον ρυθμίσεις
Πέραν των κινήτρων για την αύξηση των συναλλαγών με ηλεκτρονικά μέσα, στο νομοσχέδιο θα ενταχθούν και οι ακόλουθες ρυθμίσεις:
* Νέα διαδικασία εξωδικαστικής επίλυσης φορολογικών διαφορών, με στόχο τη μείωση των φορολογικών υποθέσεων που εκκρεμούν στα διοικητικά δικαστήρια, οι οποίες εκτιμάται ότι υπερβαίνουν τις 10.000. Θα προβλέπεται η δημιουργία ενός ειδικού μηχανισμού –μόνιμων επιτροπών – που θα αναλαμβάνουν να εξετάζουν τις υποθέσεις και να προτείνουν στους φορολογούμενους ευνοϊκούς τρόπους περαίωσης των υποθέσεων. Από τη συγκεκριμένη διαδικασία το υπουργείο Οικονομικών εκτιμά ότι θα καταφέρει να εισπράξει περίπου 60 εκατ. ευρώ.
• Ευνοϊκό καθεστώς εξόφλησης των πρόσθετων φόρων, ύψους περίπου 93 εκατ. ευρώ, που καταλογίστηκαν τον Ιανουάριο σε περίπου 71.000 φορολογουμένους οι οποίοι κατηγορήθηκαν ότι δεν είχαν δηλώσει αναδρομικά ποσά αποδοχών εισπραχθέντα το 2013. Στη συγκεκριμένη ρύθμιση θα προβλέπεται διαγραφή προσαυξήσεων.
Αρμόδιες πηγές αναφέρουν ότι στόχος είναι το θέμα να αντιμετωπισθεί με δίκαιο και λογικό τρόπο κυρίως για τις δεκάδες χιλιάδες των συνταξιούχων που ήταν αποδέκτες των εκκαθαριστικών με τα επιπλέον ποσά φόρων και προσαυξήσεων, δεδομένου ότι και το κράτος φέρει ευθύνη για τη μεγάλη καθυστέρηση στην απονομή των συντάξεών τους ή για άλλες παραλείψεις που αφορούν στην υπόθεση.
Από την έντυπη έκδοση