Ο επικεφαλής του ΕSM Κλάους Ρέγκλινγκ δήλωσε χθες ότι η ελληνική οικονομία εξελίσσεται καλύτερα από τις προβλέψεις, επικαλούμενος ενδείξεις, οι οποίες όμως θα πρέπει να επιβεβαιωθούν και στην πράξη, ενώ ο επίτροπος Πάολο Τζεντιλόνι μίλησε για σημαντικές αποφάσεις που λήφθηκαν στην Ελλάδα τους τελευταίους μήνες.
Από αύριο
Πρόκειται χωρίς καμία αμφιβολία για πολύ θετικές εξελίξεις, δεδομένου ότι αύριο ξεκινούν στην Αθήνα συζητήσεις της κυβέρνησης με τους επικεφαλής των θεσμών, στο πλαίσιο της πέμπτης αξιολόγησης της μεταμνημονιακής εποπτείας, στη διάρκεια της οποίας θα εξεταστούν σημαντικά ζητήματα και αιτήματα της χώρας μας.
Με τους δύο αξιωματούχος συναντήθηκε χθες στις Βρυξέλλες, στο περιθώριο του Εurogroup, ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, ο οποίος τους ενημέρωσε για τις θετικές οικονομικές εξελίξεις στην Ελλάδα από τον Νοέμβριο μέχρι σήμερα. Ο κ. Σταϊκούρας τους ενημέρωσε για την αύξηση των καταθέσεων κατά 8 δισ. ευρώ, τη μείωση των επιτοκίων των κρατικών ομολόγων και των «κόκκινων» δανείων κατά 16%, επισημαίνοντας ότι υπάρχει μια ικανοποιητική πορεία, χωρίς φυσικά αυτό να σημαίνει ότι επιλύθηκαν όλα τα προβλήματα της οικονομίας. Βασικά ζητήματα της πέμπτης αξιολόγησης θα είναι το ιδιωτικό χρέος, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου, οι αποκρατικοποιήσεις και οι κρατικές εγγυήσεις στις τράπεζες. Πηγές του υπουργείου Οικονομικών υπογράμμιζαν σε σχέση με τις αποκρατικοποιήσεις ότι η βασική εκκρεμότητα είναι η παραχώρηση της Εγνατίας, όπου υπάρχει εμφανής καθυστέρηση, αν και τον τελευταίο καιρό έχει σημειωθεί πρόοδος.
Τριπλό αίτημα
Φυσικά, εκτός από τα ζητήματα της πέμπτης αξιολόγησης υπάρχουν και τα αιτήματα της κυβέρνησης προς τους εταίρους και δανειστές, όπως η αλλαγή χρήσης των κερδών των ομολόγων (ANFAs και SMPs), η μεταφορά υπερπλεονασμάτων από το ένα έτος στο άλλο και το κύριο από αυτά που είναι η μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων από το 2021.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές τα ελληνικά αιτήματα και κυρίως η αλλαγή χρήσης των κερδών από ελληνικά ομόλογα που έχουν η ΕΚΤ και κεντρικές τράπεζες χωρών της ευρωζώνης, αλλά και η μεταφορά υπερπλεονασμάτων θα συζητηθούν διεξοδικά με τους επικεφαλής των θεσμών (Τετάρτη με Παρασκευή) στην Αθήνα. Για τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων θα πρέπει να ολοκληρωθεί πρώτα η έκθεση βιωσιμότητας του χρέους, καταρχήν από την Ελλάδα (μέσα στις επόμενες βδομάδες) και στη συνέχεια από την Κομισιόν.
Κτηματολόγιο: Για ποιους λήγει η προθεσμία - Βήμα-βήμα η διαδικασία και το maps.ktimatologio.gr
Η κυβέρνηση επιδιώκει επίσης να βγάλει από τον δημοσιονομικό λογαριασμό δαπάνες που προέκυψαν στο προσφυγικό και οι οποίες ανέρχονται σε περίπου 200 εκατ. ευρώ. Μια τέτοια εξέλιξη θα αυξήσει το δημοσιονομικό χώρο της χώρας και τα περιθώρια μείωσης της εισφοράς αλληλεγγύης και του ΕΝΦΙΑ.
Στόχος είναι οι αποφάσεις σε σχέση με τα ελληνικά αιτήματα να ληφθούν μέσα στο πρώτο εξάμηνο του έτους.
Εμπιστοσύνη
Από τις δηλώσεις των Ευρωπαίων αξιωματούχων προκύπτει ότι το κλίμα στις δύο συναντήσεις του κ. Σταϊκούρα ήταν πολύ καλό. Αυτό που εκτιμούν πολλοί Ευρωπαίοι αξιωματούχοι και δανειστές είναι το γεγονός ότι η κυβέρνηση δεν αιφνιδιάζει, αντίθετα αποφασίζει σε συνεργασία με τους εταίρους και δανειστές.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι στις αρχές Φεβρουαρίου ο κ. Τζεντιλόνι θα επισκεφθεί την Ελλάδα για συναντήσεις με την κυβέρνηση, ενώ ο ίδιος χθες εκτίμησε ότι η χώρα θα απασχολήσει το Εurogroup στη συνεδρίαση του Μαρτίου.
Νέα σύνθεση
Σε ένα ιδιαίτερα ευνοϊκό κλίμα ξεκινούν λοιπόν από αύριο στην Αθήνα οι συναντήσεις με τους νέους εκπροσώπους των θεσμών. Ο μόνος γνωστός από τα παλιά θα είναι ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Πίτερ Ντόλμαν. Ο γνωστός επικεφαλής της ομάδας της Ε.Ε. στην Αθήνα Ντέκλαν Κοστέλο δεν θα είναι παρών αυτή τη φορά όπως επίσης και ο εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Νικόλα Τζιαμαριόλι . Τη θέση του επικεφαλής της ομάδας του ESM αναλαμβάνει ο κ. Πάολο Φιορέτι, ο οποίος έχει ειδικότητα στα τραπεζικά και τη λειτουργία χρηματοπιστωτικών οργανισμών. Με τον τρόπο αυτό ο μηχανισμός δείχνει ποιες θα είναι οι προτεραιότητές του για την 5η -και όχι μόνο- μεταμνημονικαή αξιολόγηση της Ελλάδας.
Την αλλαγή και του δικού της επικεφαλής έχει ανακοινώσει και η ΕΚΤ αφού ο κ. Φραντσέσκο Ντρούντι έχει ζητήσει να μετακινηθεί από αυτή τη θέση μετά το τέλος και του τρίτου Μνημονίου.
Οι ομάδες των θεσμών θα σαρώσουν όλα τα βασικά υπουργεία και τις τέσσερις μεγάλες εμπορικές τράπεζες. Με βάση τις χθεσινές δηλώσεις από τις Βρυξέλλες τα δημοσιονομικά δεν θα απασχολήσουν ιδιαίτερα τις συζητήσεις με τους θεσμούς προς το παρόν.
Αντίθετα, τεράστιο ενδιαφέρον έδειξαν τα τεχνικά κλιμάκια όλη την προηγούμενη εβδομάδα για το σχεδιασμό που υπάρχει για το νέο ιδιωτικό πτωχευτικό δίκαιο, τη λειτουργία του σχεδίου Ηρακλής για την ταχεία μείωση των «κόκκινων» δανείων και τις μεγάλες αποκρατικοποιήσεις.
Από την έντυπη έκδοση