Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με αρμόδιο στέλεχος από το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων η χώρα μας διεκδικεί αύξηση κατά 20% των κονδυλίων για την επόμενη επταετία. Με τις σχετικές συζητήσεις να βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη σε ευρωπαϊκό επίπεδο, μέσα στο καλοκαίρι θα έχουμε καλύτερη εικόνα για το ποσό που θα λάβει τελικά η Ελλάδα.
Σημειώνεται πως οικοδεσπότης στο «Εθνικό Αναπτυξιακό Συνέδριο για το νέο ΕΣΠΑ 2021-2027» ήταν ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Αδωνις Γεωργιάδης. Πέραν του ίδιου και του κ. Σχοινά, ομιλία απηύθυναν τόσο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης όσο και η επίτροπος Συνοχής και Μεταρρυθμίσεων της Ε.Ε. Ελίζα Φερέιρα.
Γιάννης Τσακίρης
Τις εργασίες του συνεδρίου άνοιξε ο αρμόδιος για το ΕΣΠΑ υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Γιάννης Τσακίρης, αναφερόμενος μεταξύ άλλων στις βασικές επιδιώξεις της νέας προγραμματικής περιόδου. Ενδεικτικά, υποστήριξε πως σε αυτές συγκαταλέγονται «η άμεση αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών και η δημιουργία ενός καλύτερου ψηφιακού περιβάλλοντος τόσο για τους πολίτες όσο και τις επιχειρήσεις της χώρας, η υγιής επιχειρηματικότητα με την ενδυνάμωση και της καινοτομικής ικανότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, καθώς και η διευκόλυνση της πρόσβασης στη χρηματοδότηση και η διεύρυνση του εύρους των χρηματοδοτικών εργαλείων. Επίσης, η αύξηση της συνάφειας της εκπαίδευσης και της κατάρτισης με την αγορά εργασίας, η εφαρμογή καθοριστικών παρεμβάσεων για την κλιματική αλλαγή, την ενέργεια και την προστασία του περιβάλλοντος, η κυκλική οικονομία, αλλά και η δημιουργία των απαραίτητων υποδομών για την ανάπτυξη της χώρας».
Κυριάκος Μητσοτάκης
Αμέσως μετά ανέβηκε στο βήμα ο πρωθυπουργός, ο οποίος υπογράμμισε πως ο σχεδιασμός του νέου ΕΣΠΑ αποτελεί ένα μεγάλο στοίχημα, «διότι γίνεται το πρώτο βήμα για τον οριστικό μετασχηματισμό της οικονομίας και τη γόνιμη μετάβαση σε μια βιώσιμη, κυκλική και πράσινη ανάπτυξη».
Απευθυνόμενος στους υπουργούς του, τόνισε πως «δεν μπορεί να πάει ούτε ένα ευρώ χαμένο από κοινοτικούς πόρους σε κοντόθωρες δράσεις που σβήνουν χωρίς αποτέλεσμα όταν σημάνει το τέλος του χρονοδιαγράμματός τους. Και σε αυτή την πρόκληση ανταποκρινόμαστε με ενθουσιασμό, αλλά και με αίσθημα ευθύνης».
Από εκεί και πέρα, συμπεριέλαβε στις τέσσερις βασικές προτεραιότητες για την αναπτυξιακή πορεία:
1. Τις επενδύσεις στην καινοτομία.
2. Τις δράσεις που αφορούν στην πράσινη ανάπτυξη, την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, την εξοικονόμηση και μείωση του κόστους ενέργειας σε όλα τα επίπεδα, την προώθηση των ανανεώσιμων πηγών, τη διαχείριση υδάτων και συνολικά τις πολιτικές που αφορούν στην κυκλική οικονομία.
«Σπίτι μου 2»: Δικαιούχοι, προϋποθέσεις και κριτήρια – Πότε ξεκινούν οι αιτήσεις
3. Το νοικοκύρεμα στην οργάνωση της αγοράς παροχών υπηρεσιών εκπαίδευσης εργαζομένων.
4. Την αντιμετώπιση της ανισότητας στην ανάπτυξη σε απομακρυσμένες ορεινές αλλά και νησιωτικές περιοχές.
Ο πρωθυπουργός ολοκλήρωσε την παρέμβασή του με τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ελλάδα ζητώντας από την Ευρώπη τη στήριξη που της αναλογεί: «Δεν μπορούμε ως Ευρωπαϊκή Ενωση σε καμία περίπτωση να θέσουμε σε κίνδυνο τους δύο κεντρικούς πυλώνες της ευρωπαϊκής πολιτικής, που είναι η Κοινή Αγροτική Πολιτική και η πολιτική σύγκλισης. Πάνω σε αυτούς τους δύο πυλώνες στηρίχθηκε η έννοια της Ευρώπης έτσι όπως τη γνωρίζουμε. Και για εμάς, τουλάχιστον, τις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου, θεωρώ ότι αυτή αποτελεί μια αδιαπραγμάτευτη πραγματικότητα. Αν θέλουμε, όμως, να προσθέσουμε σε αυτό το μίγμα σταθερών πολιτικών και νέες πρωτοβουλίες που αφορούν την κλιματική αλλαγή, αλλά και κρίσιμα ζητήματα όπως η αντιμετώπιση του προβλήματος της μετανάστευσης και μια νέα πολιτική φύλαξης των εξωτερικών συνόρων, κάτι για το οποίο βρισκόμαστε σε πολύ έντονη και ουσιαστική συζήτηση με τον κύριο αντιπρόεδρο, τότε χρειαζόμαστε παραπάνω πόρους. Δυνατότητα δηλαδή για την Ενωση να εξασφαλίσει με κάποιον άλλον τρόπο ίδιους πόρους. Κατά συνέπεια, αυτό πρέπει να γίνει αντιληπτό από όλους και κυρίως από εκείνες τις χώρες οι οποίες σήμερα στα λόγια εμφανίζονται υπέρμαχες μιας φιλόδοξης ευρωπαϊκής πολιτικής, στην πράξη όμως είναι αρκετά φειδωλές όταν ζητείται να υποστηρίξουν αυτές τις πολιτικές με τα ανάλογα χρηματοδοτικά εργαλεία».
Μαργαρίτης Σχοινάς
Παίρνοντας το λόγο, ο κ. Σχοινάς υπογράμμισε: «Θέλω να καθησυχάσω όχι μόνο τον πρωθυπουργό, αλλά και όλους τους παρόντες, ότι δεν χωρά καμιά αμφιβολία και ότι και στο νέο πλαίσιο οι τρεις βασικές αναπτυξιακές συνιστώσες, η σύγκλιση η περιφερειακή, η γεωργική οικονομία αλλά και η ασφάλεια και η μετανάστευση θα έχουν τους απαραίτητους πόρους που θα είναι στο ύψος των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η χώρα».
Μιλώντας για τη μεταλιγνιτική εποχή, εκτίμησε πως η Ελλάδα θα μπορέσει να αντλήσει επιδοτήσεις και δάνεια συνολικής αξίας περίπου 4 δισ. την επόμενη επταετία για στοχευμένες δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις εναλλακτικών δραστηριοτήτων στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας και στο Δήμο της Μεγαλόπολης, που θα πληγούν από το κλείσιμο των λιγνιτοπαραγωγικών μονάδων, με τις πρώτες μελέτες να δείχνουν ότι θα μπορούσαν να δημιουργήσουν άμεσα πάνω από 7.000 θέσεις εργασίας.
Αδωνις Γεωργιάδης
Στην ομιλία του ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε πως τα 2/3 σχεδόν του ΕΣΠΑ θα διοχετευτούν σε δράσεις που αφορούν στην πράσινη ανάπτυξη και στην έξυπνη ανάπτυξη. «Η απόφαση του κυρίου πρωθυπουργού να είναι η Ελλάδα επισπεύδουσα και πρωταγωνίστρια χώρα στον αγώνα για την κλιματική αλλαγή και για την αναδιαμόρφωση της οικονομίας μας φέρνει την Ελλάδα στην πρώτη ταχύτητα», τόνισε ο ίδιος. Απευθυνόμενος στην κ. Φερέιρα, είπε πως η περίπτωση της Δυτικής Μακεδονίας μπορεί να αποτελέσει ένα καλό πανευρωπαϊκό παράδειγμα. «Κάποτε θα μπορεί να το δείχνει η Ευρώπη ως μία από τις μεγάλες της επιτυχίες. Πώς δηλαδή πήραμε μια περιφέρεια η οποία εξαρτάτο επί δεκαετίες σχεδόν αποκλειστικά από το λιγνίτη και μεταστρέφουμε την οικονομία της δίνοντας στους πολίτες αυτής της περιοχής ένα πολύ καλύτερο μέλλον», τόνισε ο υπουργός, προσθέτοντας: «Είναι απαράδεκτο η Ελλάδα στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας να μην είναι πρωταγωνίστρια και στον άνεμο και στον ήλιο».
Σχετικά με τη λεγόμενη «έξυπνη ανάπτυξη», παρέθεσε τα βήματα που έχει κάνει η Ελλάδα στο κομμάτι της ψηφιακής τεχνολογίας. Ενδεικτικά, αναφέρθηκε στην απόφαση της Pfizer να επιλέξει τη Θεσσαλονίκη ως την ευρωπαϊκή πόλη που θα φτιάξει το κέντρο για το IT Research Centre, το οποίο ήθελε να φτιάξει στην Ευρώπη, την απόφαση της CISCO να έρθει και να φτιάξει και αυτή μέσα στη Θεσσαλονίκη το αντίστοιχο κέντρο κ.λπ.
Η επίτροπος Φερέιρα
Από την πλευρά της, η επίτροπος Φερέιρα εξέφρασε την πεποίθηση πως «μπορούμε να οραματιστούμε μια Ελλάδα επιτυχημένη, η οποία θα καταφέρει το πέρασμα στην οικονομία μηδενικού αποτυπώματος όσον αφορά στο κλίμα, ένα αναπτυξιακό σχέδιο το οποίο θα είναι αποτελεσματικό χωρίς γραφειοκρατικές επιβαρύνσεις και τη διαμόρφωση μιας Ελλάδας όπου όλοι συμμετέχουν, επωφελούνται από την ψηφιακή επανάσταση, επωφελούνται από την πράσινη συμφωνία και είμαστε όλοι εταίροι σε αυτή τη νέα οικονομική ανάπτυξη».
Εν τω μεταξύ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε χθες επένδυση, ύψους 255 εκατ. ευρώ, από το Ταμείο Συνοχής για την κατασκευή τμήματος αυτοκινητόδρομου στην Ελλάδα. Η σύνδεση που έλειπε μεταξύ Λαμίας και Ξυνιάδας θα ολοκληρώσει το νότιο τμήμα του αυτοκινητόδρομου E65, συνδέοντας με τον τρόπο αυτόν τις περιφέρειες της Στερεάς Ελλάδας και της Δυτικής Θεσσαλίας με το κεντρικό δίκτυο αυτοκινητόδρομων.
Από την έντυπη έκδοση