Η κατάσταση παραμένει ασφυκτική, παρά τις διαβεβαιώσεις από τον αρμόδιο υφυπουργό Οικονομικών Απόστολο Βεσυρόπουλο για εξομάλυνση, σε συνάντηση που είχε προ ημερών με τους συμβολαιογράφους. Εκατοντάδες συμβόλαια βρίσκονται αυτή τη στιγμή στον αέρα, αγοραπωλησίες είχαν σταματήσει, χάνονταν προθεσμίες για αποδοχή κληρονομιών, ενώ οι φορολογούμενοι έβλεπαν να λήγουν τα αποδεικτικά φορολογικής ενημερότητας που έλαβαν για τις μεταβιβάσεις ακινήτων χωρίς να έχουν υπογράψει τα συμβόλαια.
Παράλληλα, σταμάτησε να χτυπά και το ηλεκτρονικό σφυρί των πλειστηριασμών, αφού και αυτή η διαδικασία περνά ως γνωστόν από το γραφεία των συμβολαιογράφων
Οι διατάξεις
Με την τροπολογία που κατατέθηκε στο σχέδιο νόμου «Ρυθμίσεις για την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ενωση» προβλέπεται ότι :
* Αίρεται, αναδρομικά από 1.1.2019, η επιβολή προστίμου ύψους εκατό (100) ευρώ ανά συμβολαιογραφική πράξη στους συμβολαιογράφους και λοιπά πρόσωπα, στην περίπτωση που από τη χρήση ανακριβούς πιστοποιητικού ΕΝΦΙΑ δεν προκύπτει απώλεια εσόδων του Δημοσίου.
* Αναστέλλεται μέχρι την 30.6.2020 η εφαρμογή των διατάξεων των άρθρων 47, 48 και 49 του ν. 4646/2019, οι οποίες αφορούν θέματα φορολογίας μεταβίβασης ακινήτων, θέματα φορολογίας κληρονομιών, δωρεών, γονικών παροχών και κερδών από τυχερά παίγνια καθώς και θέματα υποβολής δήλωσης στοιχείων ακινήτων (προβλέπεται μεταξύ άλλων η επιβολή προστίμου στα πρόσωπα που παραβαίνουν σχετικές υποχρεώσεις τους). Η παραπάνω διάταξη έχει αναδρομική ισχύ από τη 12η Δεκεμβρίου 2019.
«Επιστροφή»
13ος και 14ος μισθός: Η δίκη και οι αντιδράσεις - Τι να περιμένουμε;
Μετά την κατάθεση της τροπολογίας οι συμβολαιογράφοι προσανατολίζονται να λήξουν την αποχή από την εργασία τους τουλάχιστον μέχρι και τις 26 του μήνα. Η ηλεκτρονική δήλωση μεταβίβασης ακινήτων ήταν ούτως ή άλλως ανέφικτη προς το παρόν. Εκτός από τις διαφωνίες των συμβολαιογράφων, υπήρχαν και κενά που θα πρέπει να συμπληρωθούν. Ετσι πάει πίσω όλη η διαδικασία, που ιδανικά επρόκειτο να τεθεί σε πιλοτική εφαρμογή τον περασμένο Δεκέμβριο και σε παραγωγική λειτουργία από τον Ιανουάριο.
Περίοδος αιχμής
Η εξάμηνη υποχώρηση του υπουργείου Οικονομικών από τη μεταφορά της υποχρέωσης για την υποβολή – ηλεκτρονικής-δήλωσης μεταβίβασης ακινήτων από τους πωλητές στους συμβολαιογράφους ήταν απολύτως απαραίτητη καθώς διανύουμε περίοδο αιχμής για την κτηματαγορά.
Οι πρόσφατες εξαγγελίες του υπουργείου Οικονομικών για την εξίσωση των αντικειμενικών τιμών με τις εμπορικές και την ένταξη των 2.900 περιοχών στο σύστημα υπολογισμού αντικειμενικών τιμών έχουν κινητοποιήσει τους πάντες.
Χιλιάδες φορολογούμενοι σπεύδουν τους τελευταίους δύο μήνες να κάνουν όσες μεταβιβάσεις έχουν προγραμματίσει για να προλάβουν τις αυξήσεις τιμών και κατ’ επέκταση φόρων που αυτές θα προκαλέσουν. Με αυτά τα δεδομένα, οι μεταβιβάσεις βρίσκονται στα πάνω τους.
Τα στοιχεία δείχνουν ότι το 2019 οι μεταβιβάσεις ακινήτων χτύπησαν κόκκινο, με τους συμβολαιογράφους να αναφέρουν πως άγγιξαν τα επίπεδα του 2010, δηλαδή πριν ξεκινήσει η κατάρρευση της κτηματαγοράς. Περισσότερα από 28.000 ακίνητα άλλαξαν χέρια πέρυσι, ενώ τον περασμένο Δεκέμβριο επικρατούσε το αδιαχώρητο στα τμήματα Φορολογίας Κεφαλαίου των ΔΟΥ από τους φορολογουμένους που έτρεξαν να μεταβιβάσουν ακίνητα πριν από την Πρωτοχρονιά με στόχο να προλάβουν τις καινούργιες αντικειμενικές τιμές.
Από την έντυπη έκδοση