Όπως δήλωσε ο υφυπουργός, το 2018 για παράδειγμα, «ενώ όλες οι πραγματικές επενδυτικές δαπάνες της Γενικής Κυβέρνησης ήταν 4,972 δισ. ευρώ, με “παρκάρισμα πόρων” το ΠΔΕ εμφάνισε υποτίθεται επενδύσεις 6,237 δισ. ευρώ». Η διαφορά του περίπου 1,3 δισ. ευρώ, όπως υποστηρίζουν κύκλοι του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, οδήγησε σε ωραιοποίηση της εικόνας απορροφητικότητας του ΠΔΕ, περιορίζοντας την φαινομενική υποεκτέλεση, η οποία ούτως ή άλλως είχε συμβάλλει στη διεύρυνση του υπερπλεονάσματος.
Σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους, όταν διαπιστωνόταν αδυναμία απορρόφησης των κονδυλίων του ΠΔΕ, το υπουργείο Οικονομικών έκανε μεταφορές κονδυλίων σε φορείς της Γενικής Κυβέρνησης όχι προκειμένου να γίνουν πραγματικές επενδύσεις, διότι σε αυτήν την περίπτωση θα επηρέαζαν το δημοσιονομικό αποτέλεσμα (εκτός εάν οδηγούνταν σε market based investments), αλλά απλώς και μόνο για να φανεί στα χαρτιά ότι το ΠΔΕ είχε μικρότερη υποεκτέλεση από την πραγματική.
Ο κ. Σκυλακάκης υποστήριξε ότι πέρυσι η πραγματική εκτέλεση του ΠΔΕ ήταν καλύτερη από αυτή του 2018. «Μιλούμε για πραγματική εκτέλεση, καθώς τα τελευταία χρόνια έχει παρατηρηθεί το φαινόμενο να παρουσιάζονται ως δαπάνες δημοσίων επενδύσεων μεταφορές πόρων από την κεντρική κυβέρνηση σε νομικά πρόσωπα της Γενικής Κυβέρνησης, χωρίς στην πραγματικότητα να πραγματοποιείται εντός του έτους αναφοράς καμία πραγματική επενδυτική δαπάνη», ανέφερε.
Υποστήριξε, επίσης, πως οι περυσινές επιδόσεις συνοδεύονται «από πολύ καλύτερη εκτέλεση από πλευράς εσόδων και ιδίως εσόδων από την Ευρωπαϊκή Ένωση, τα οποία είναι αυξημένα κατά 229 εκατ. ευρώ σε σχέση με το 2018. Κάτι που σημαίνει ότι ήδη από φέτος- στον πολύ περιορισμένο χρόνο που διέθετε αυτή η κυβέρνηση- έχει ήδη αρχίσει να παρατηρείται βελτίωση στην πραγματική εκτέλεση του ΠΔΕ, που θα είναι θεματικά μεγαλύτερη το 2020».