Οι επαφές που έγιναν τις προηγούμενες μέρες στην πρωτεύουσα των ΗΠΑ έπεισαν ότι οι αγορές έχουν στρέψει το βλέμμα τους προς την Ελλάδα και τα θεσμικά όργανα της Ε.Ε. αλλά και οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης αντιμετωπίζουν το άλλοτε μαύρο πρόβατο με «άλλο μάτι».
Οι συναντήσεις της ελληνικής αποστολής -υπό τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα- με τη νέα εκτελεστική διευθύντρια του Ταμείου Κρισταλίνα Γκεοργίεβα περιεστράφησαν γύρω από την πορεία του ελληνικού αιτήματος για πρόωρη αποπληρωμή του Ταμείου αλλά και την πορεία της ελληνικής οικονομίας με τα μάτια του Ταμείου. Αυτό με δεδομένο ότι τον επόμενο μήνα θα δοθεί στη δημοσιότητα και η έκθεση του Ταμείου για την αξιολόγηση που έγινε τον Σεπτέμβριο στο πλαίσιο του άρθρου IV του Ταμείου. Οπως έγινε γνωστό, η επικεφαλής του Ταμείου παραδέχθηκε ότι η έκθεση θα επαναλάβει τη θέση του ΔΝΤ ότι το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο μετά το 2032. Επίσης θα καλεί τους επίσημους Ευρωπαίους δανειστές της Ελλάδας να ξεκινήσουν από το 2020 συζητήσεις για την αναθεώρηση των δημοσιονομικών στόχων αρχικά ως το 2022 που προβλέπεται πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ και στη συνέχεια μέχρι και το 2060, διάστημα για το οποίο έχει τεθεί στόχος για πλεόνασμα 2,2% του ΑΕΠ.
Πιο διεξοδική ήταν η συζήτηση με την πρώην επικεφαλής του Ταμείου και νυν πρόεδρο της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ. Η κ. Λαγκάρντ δήλωσε την ικανοποίησή της για την υιοθέτηση του στρατηγικού σχεδίου «Ηρακλής» για τη μείωση των «κόκκινων» δανείων αλλά ζήτησε γρήγορες εξελίξεις στο θέμα καθώς επίκειται και το νέο πανευρωπαϊκό stress test για τις εμπορικές τράπεζες το 2020. Ο υπουργός Οικονομικών αλλά και ο αρμόδιος υφυπουργός για το χρηματοπιστωτικό σύστημα Γιώργος Ζαββός, που συμμετέχει στην αποστολή, ενημέρωσαν τη νέα πρόεδρο της ΕΚΤ ότι αναζητούνται και άλλες εναλλακτικές λύσεις παράλληλα με το APS με τον κωδικό «Ηρακλής», ώστε να επιταχυνθεί η μείωση των «κόκκινων» δανείων που ξεπερνούν ακόμη το 39%.
Στο περιθώριο της συνάντησης συμφωνήθηκε να αρθεί σύντομα το ασφυκτικό όριο των 8 δισ. ευρώ που έχει επιβληθεί στις εμπορικές τράπεζες σε ό,τι αφορά το κομμάτι του χαρτοφυλακίου τους που μπορούν να διατηρούν σε ελληνικά ομόλογα. Η άρση αυτή θα οδηγήσει σε ακόμη μεγαλύτερη ζήτηση για ελληνικά ομόλογα και κατά συνέπεια ακόμη χαμηλότερες αποδόσεις στις μελλοντικές εκδόσεις.
Ξεκινά η διαδικασία ερευνών για υδρογονάνθρακες νότια της Πελοποννήσου
Ενδιαφέρον για ομόλογα και μετοχές αλλά και για τη χρηματοδότηση μεγάλων Project που ξεπαγώνουν στη χώρα μας εκδήλωσαν οι εκπρόσωποι μεγάλων τραπεζικών ομίλων. Τράπεζες όπως η BlackRock, η Deutsche Bank, η BNP Paribas, η Credit Suisse, η J.P. Morgan, η HSBC, η Citibank, η Nomura Bank, οι οποίες είναι βασικοί διαπραγματευτές στην αγορά ομολόγων, έδειξαν ενδιαφέρον για επενδύσεις και στα ομόλογα που πρόκειται να εκδοθούν μέσω του σχεδίου «Ηρακλής» αλλά και για την «άνθηση» εταιρικών ομολόγων που ζει η ελληνική αγορά και αφορά δανεισμό σε όλους τους κλάδους της οικονομίας. Επίσης ενδιαφέρθηκαν για το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων αλλά και για μεγάλες επενδύσεις που ξεπαγώνουν μετά από χρόνια απραξίας. Πολλοί ήταν και οι εκπρόσωποι του αληθινού χρήματος, δηλαδή των θεσμικών επενδυτών, που παρακολούθησαν την ομιλία του κ. Σταϊκούρα σε εκδήλωση της Bank of America Merrill Lynch. Ο υπουργός είχε την ευκαιρία να παρουσιάσει τις προτεραιότητες της κυβέρνησης τόσο σε ό,τι αφορά τις δομικές αλλαγές στην οικονομία όσο και στα σχέδια για προσέλκυση άμεσων ξένων επενδύσεων.
Αναβαθμίσεις εν όψει
Εχοντας κάνει ένα σημαντικό βήμα στο φλέγον θέμα της αντιμετώπισης των «κόκκινων» δανείων, αλλάζουν πλέον και οι προοπτικές σε ό,τι αφορά την αναβάθμιση του αξιόχρεου από τους τέσσερις μεγαλύτερους οίκους αξιολόγησης (Moody’s, S&P, Fitch, DBRS).
Στην κατεύθυνση αυτή η ελληνική αποστολή συναντήθηκε με τον οίκο Moody’s που έχει αποφύγει σε δύο διαδοχικές αξιολογήσεις να αναβαθμίσει το αξιόχρεο της ελληνικής οικονομίας. Ο οίκος στις εκθέσεις με τις οποίες συνόδευε τις αξιολογήσεις τόνιζε ότι προϋποθέσεις αναβάθμισης ήταν η συνέχιση της συνετής δημοσιονομικής πολιτικής, η σημαντική μείωση των «κόκκινων» δανείων και η αύξηση του ρυθμού ανάπτυξης από το 2%+ που προέβλεπαν οι διεθνείς οργανισμοί για την Ελλάδα. Η Moody’s διατήρησε το Β1 όταν αξιολόγησε την Ελλάδα την 1η Μαρτίου.
Το ίδιο περίπου ζητούσε και ο καναδικός οίκος DBRS, ο οποίος διατήρησε το ΒΒ Low στην αξιολόγηση που έκανε στις αρχές Μαΐου. Ο οίκος αναμένεται να επαναξιολογήσει τη στάση του και να αναβαθμίσει το ελληνικό αξιόχρεο στην αξιολόγηση που θα κάνει την 1η Νοεμβρίου. Λίγο νωρίτερα, στις 25 του μήνα αναμένεται να προχωρήσει σε αναβάθμιση της πιστοληπτικής διαβάθμισης της Ελλάδας.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής