Σύμφωνα με τις πληροφορίες του capital.gr οι προσφορές έχουν ξεπεράσει τα 12,5 δισ. ευρώ, με το επιτόκιο να διαμορφώνεται ακόμη χαμηλότερα από τις αρχικές εκτιμήσεις του 2,1% και συγκεκριμένα στο 1,9%.
Η Ελλάδα έχει προσλάβει τις Barclays, BofA Merrill Lynch, Deutsche Bank, Morgan Stanley, Nomura και Societe Generale για να οργανώσουν την έκδοση. Το υπουργείο Οικονομικών θέλει να εξασφαλίσει ένα ποσό κοντά στα 2,5 δισ. ευρώ με πολύ χαμηλότερο κόστος από το επταετές ομόλογο των 3 δισ. ευρώ που εξέδωσε τον Φεβρουάριο, με επιτόκιο 3,5%.
Ταμείο Ανάκαμψης: Ποια νέα έργα εντάσσονται στις χρηματοδοτήσεις του Ταμείου;
Αυτά τα ομόλογα κυμαίνονται τώρα στο 1,57%, οριακά υψηλότερα από το χαμηλό-ρεκόρ του 1,29% στο οποίο είχε διαμορφωθεί νωρίτερα τον Ιούλιο.
“Εάν οι επενδυτές που δεν είχαν μέχρι σήμερα στο ραντάρ τους την χώρα, έχουν πειστεί ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να βελτιώνεται θεμελιωδώς από εδώ και στο εξής, τότε οι τρέχουσες αποδόσεις, αν και χαμηλές με βάση τα ιστορικά πρότυπα, παραμένουν αρκετά υψηλές για να τους οδηγήσουν να αρχίσουν να συμμετέχουν στην αγορά”, σχολιάζει στο Bloomberg ο Δ. Δαλίπης, επικεφαλής fixed income στην Alpha Trust.
Οπως μεταδίδουν οι Financial Times, σύμφωνα με έρευνα της BofA, πάνω από το 60% των επενδυτών προσδοκά να επαναλάβει η ΕΚΤ την ποσοτική χαλάρωση έως το τέλος του χρόνου. Η ίδια έρευνα διαπιστώνει ότι η έκθεση των επενδυτών σε ομόλογα της περιφέρειας της Ευρωζώνης, όπως της Ελλάδας, της Ιταλίας και της Ισπανίας, είναι σχεδόν στο υψηλότερο επίπεδο από το ξέσπασμα της κρίσης, καθώς οι αγοραστές αναζητούν υψηλές αποδόσεις.