Οπως προκύπτει από τα στοιχεία του Spitogatos, που παρουσιάζει ο Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής, η σταδιακή μετατόπιση του ενδιαφέροντος σε νέες πιάτσες οφείλεται στο γεγονός ότι τα Σεπόλια, η Ομόνοια, η Κυψέλη, οι πλατείες Αττικής και Βάθη, αλλά και τα Εξάρχεια φιγουράρουν στη 10άδα των περιοχών με τις μεγαλύτερες αυξήσεις σε σχέση με πέρυσι στις τιμές είτε ενοικίασης είτε πώλησης. «Υπάρχει αυξημένη ζήτηση για μίσθωση ή αγορά κατοικιών στις επίμαχες συνοικίες, η οποία, όπως είναι φυσικό, αντικατοπτρίζεται και στις τιμές», σχολιάζει ο κ. Δημήτρης Μελαχροινός, διευθύνων σύμβουλος του Spitogatos, της μεγαλύτερης ιστοσελίδας αγγελιών στην Ελλάδα, με περισσότερα από 750.000 ακίνητα προς πώληση ή ενοικίαση, προσβάσιμα σε πάνω από 1,5 εκατομμύριο μηνιαίους επισκέπτες.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η απουσία από την κατάταξη περιοχών, οι οποίες είναι προσφιλείς μεταξύ των χρηστών της AirBnb, όπως το ιστορικό κέντρο, που περιλαμβάνει Ακρόπολη, Θησείο, Μοναστηράκι, Πλάκα και Φιλοπάππου, δικαιολογείται, δεδομένου ότι αφενός, έχει μειωθεί το στοκ των προς διάθεση ακινήτων και αφετέρου, έχουν εξαντληθεί τα περιθώρια ανόδου, μετά την ξέφρενη -λόγω βραχυχρόνιων μισθώσεων- πορεία των τιμών το αμέσως προηγούμενο διάστημα.
Το Top-10 των περιοχών με τις μεγαλύτερες αυξήσεις στα:
Ενοίκια και…
Αύξηση της τάξεως του 36,6% σε σχέση με πέρυσι καταγράφουν τα ενοίκια στην Αργυρούπολη, με τους ιδιοκτήτες να ζητούν κατά μέσο όρο 7,6 ευρώ/τ.μ., «εκμεταλλευόμενοι» κατά κύριο λόγο την ύπαρξη του μετρό στην περιοχή. Τη δεύτερη θέση της λίστας του Spitogatos καταλαμβάνει η Καισαριανή (+33,9%), με τα μισθώματα να κυμαίνονται πέριξ των 8,9 ευρώ/τ.μ., ενώ ακολουθούν το Γκύζη, με αύξηση 33,1% (στα 7,8 ευρώ/τ.μ.) και τα Σεπόλια, τα ενοίκια στα οποία «αγγίζουν» τα 6,8 ευρώ/τ.μ., ήτοι αυξημένα κατά 32,5% εν συγκρίσει με πέρυσι. Αξίζει να επισημανθεί πως με βάση την AirDna, την ιστοσελίδα που αναλύει δεδομένα από τις πλατφόρμες, όπως η AirBnb και η HomeAway, οι ενεργές αγγελίες στα Σεπόλια είναι μόλις 25, γεγονός, που σημαίνει ότι -τουλάχιστον για την ώρα- οι βραχυχρόνιες μισθώσεις δεν επιλέγονται από τους ιδιοκτήτες. Την πεντάδα συμπληρώνει η Πανόρμου, με αύξηση 30,9% (8,7 ευρώ/τ.μ.), ενώ Δάφνη και Σπάτα «κερδίζουν» τις αμέσως δύο επόμενες θέσεις της κατάταξης. Το ενδιαφέρον με τα Σπάτα δε, είναι ότι εμφανίζει το μικρότερο προσφερόμενο ενοίκιο (5,5 ευρώ/τ.μ.), με τις ενεργές αγγελίες στην AirBnb, ωστόσο, να ξεπερνούν σήμερα τις 480. Ομόνοια και Κυψέλη ακολουθούν με αυξήσεις 29,8% και 28,9% αντίστοιχα (στα 7,4 ευρώ/τ.μ. και 6,6 ευρώ/τ.μ.) και, τέλος, το Πολύγωνο με ενοίκια πέριξ των 7,2 ευρώ/τ.μ.
Για ένα σπίτι, λοιπόν, 60 τ.μ., χωρίς να λαμβάνονται υπόψη επιμέρους παράγοντες, όπως το έτος κτίσης ή ο όροφος, οι ενδιαφερόμενοι ενοικιαστές θα πρέπει να πληρώσουν:
• 456 ευρώ στην Αργυρούπολη.
• 534 ευρώ στην Καισαριανή.
• 468 ευρώ στο Γκύζη.
Έρχονται εκατομμύρια ευρώ: Ο «χάρτης» των πληρωμών από τον e-ΕΦΚΑ και τη ΔΥΠΑ - Ποιοι οι δικαιούχοι
• 408 ευρώ στα Σεπόλια.
• 522 ευρώ στην Πανόρμου.
• 468 ευρώ στη Δάφνη.
• 330 ευρώ στα Σπάτα.
• 444 ευρώ στην Ομόνοια.
• 396 ευρώ στην Κυψέλη.
• 432 ευρώ στο Πολύγωνο.
…στα πωλητήρια
Την πρώτη θέση στη λίστα του Spitogatos με τις περιοχές όπου έχουν παρατηρηθεί οι μεγαλύτερες αυξήσεις στις τιμές πώλησης κατοικιών καταλαμβάνει η πλατεία Αττικής. Σύμφωνα με τους αναλυτές της ιστοσελίδας, από τη Λιοσίων έως και τα Θυμαράκια οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να βρουν σπίτια σε τιμές ευκαιρίας, με τον μέσο όρο, ωστόσο, να υπολογίζεται σε 1.096 ευρώ/τ.μ. (+75,4% σε σχέση με πέρυσι). Στη δεύτερη και τρίτη θέση αντίστοιχα βρίσκονται το Πολυτεχνείο και το Μεταξουργείο, με τα πωλητήρια να διαμορφώνονται σε 1.420 ευρώ/τ.μ. και 1.447 ευρώ/τ.μ., ενώ την πεντάδα συμπληρώνουν η πλατεία Βάθη και το Κουκάκι.
Συγκεκριμένα, οι τιμές που ζητούν οι ιδιοκτήτες στην παιδική χαρά του Κουκακίου «αγγίζουν» τα 2.410 ευρώ/τ.μ., καταγράφοντας αύξηση κατά 48,4% σε ετήσια βάση. Τις υπόλοιπες θέσεις «πιάνουν» του Ψυρρή (2.779 ευρώ/τ.μ., +48,2%), η Νεάπολη Εξαρχείων (1.659 ευρώ/τ.μ., +45,2%), ο Ερυθρός (1.491 ευρώ/τ.μ., +45%), το Παγκράτι (1.819 ευρώ/τ.μ., +43,3%) και το Μουσείο, επίσης στα Εξάρχεια (1.387 ευρώ/τ.μ., +43,1%).
Επομένως, για ένα σπίτι με τα παραπάνω χαρακτηριστικά, οι επίδοξοι αγοραστές θα πρέπει να καταβάλουν:
• 65.760 ευρώ στην πλατεία Αττικής.
• 85.200 ευρώ στο Πολυτεχνείο.
• 86.820 ευρώ στο Μεταξουργείο.
• 61.620 ευρώ στην πλατεία Βάθη.
• 144.600 ευρώ στο Κουκάκι (παιδική χαρά).
• 166.740 ευρώ στου Ψυρρή.
• 99.540 ευρώ στη Νεάπολη Εξαρχείων.
• 89.460 ευρώ στον Ερυθρό.
• 109.140 ευρώ στο Παγκράτι.
• 83.220 ευρώ στο Μουσείο (Εξάρχεια).
ΤΟ ΤΟΡ-10 ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Εκτός λίστας το ιστορικό κέντρο
Εκτός λίστας με τις μεγαλύτερες αυξήσεις στα μισθώματα σε σχέση με το 2018 βρίσκεται το ιστορικό κέντρο της Θεσσαλονίκης, με τους ενδιαφερόμενους να έχουν στρέψει την αναζήτησή τους σε περιοχές εκτός κέντρου.
Πιο αναλυτικά, στην πρώτη θέση βρίσκεται η Μενεμένη, με ενοίκια πέριξ των 5,3 ευρώ/τ.μ. (+36,5%), ενώ ακολουθεί ο Παλαιός Σιδηροδρομικός Σταθμός με αύξηση 34,6% (στα επτά ευρώ/τ.μ.). Την πεντάδα συμπληρώνουν η Παναγία Φανερωμένη (6,5 ευρώ/τ.μ., +34,6%), η Σταυρούπολη (4,6 ευρώ/τ.μ., +32%) και η Επανομή (4,6 ευρώ/τ.μ., + 26,8%).
Την έκτη θέση καταλαμβάνει η περιοχή Σαράντα Εκκλησιές, με τα ενοίκια να κυμαίνονται σε 7,8 ευρώ/τ.μ., με τον Σταθμό ΟΣΕ να ακολουθεί, με αύξηση 23,3%. Στις τρεις τελευταίες θέσεις φιγουράρουν οι συνοικίες Μαρτίου, Ντεπώ και ΔΕΘ – Πανεπιστήμια, με την τελευταία, όμως, να εμφανίζει ένα από τα υψηλότερα προσφερόμενα ενοίκια, στα 7,7 ευρώ/τ.μ.
Ενα μέσο σπίτι, 60 τ.μ., λοιπόν, νοικιάζεται:
- 318 ευρώ στη Μενεμένη.
- 420 ευρώ στον Παλαιό Σιδηροδρομικό Σταθμό.
- 390 ευρώ στην Παναγία Φανερωμένη.
- 276 ευρώ στη Σταυρούπολη.
- 276 στην Επανομή.
- 468 ευρώ στις Σαράντα Εκκλησιές.
- 408 ευρώ στον Σταθμό ΟΣΕ.
- 420 ευρώ στη Μαρτίου.
- 384 ευρώ στο Ντεπώ.
- 462 ευρώ στη ΔΕΘ – Πανεπιστήμια.
Οσον αφορά στις τιμές πώλησης, οι μεγαλύτερες αυξήσεις σε ετήσια βάση καταγράφονται στην Ευαγγελίστρια (+38%, στα 1.044 ευρώ/τ.μ.), στην Ανάληψη (+34,5%, στα 1.135 ευρώ/τ.μ.) και στου Χαριλάου (+32%, στα 1.269 ευρώ/τ.μ.), ενώ την πεντάδα συμπληρώνουν Λευκός Πύργος και Δόξα, με τα πωλητήρια να «αγγίζουν» τα 2.557 ευρώ/τ.μ. και τα 1.181 ευρώ/τ.μ., αντίστοιχα. Το ιστορικό κέντρο καταλαμβάνει την όγδοη θέση της σχετικής κατάταξης του Spitogatos, πίσω από την Αγία Τριάδα και την Μπότσαρη, με τιμές πώλησης πέριξ των 1.540 ευρώ/τ.μ., ενώ τη 10άδα κλείνουν η περιοχή ΔΕΘ – Πανεπιστήμια και ο Βαρδάρης, με αυξήσεις σε σχέση με πέρυσι 25,1% και 21%, αντίστοιχα.
Το παραπάνω σπίτι των 60 τ.μ. προσφέρεται προς πώληση έναντι:
- 62.640 ευρώ στην Ευαγγελίστρια.
- 68.100 ευρώ στην Ανάληψη.
- 76.140 ευρώ στου Χαριλάου.
- 153.420 ευρώ στον Λευκό Πύργο.
- 70.860 ευρώ στη Δόξα.
- 69.480 ευρώ στην Αγία Τριάδα.
- 66.540 ευρώ στην Μπότσαρη.
- 92.400 στο ιστορικό κέντρο.
- 83.280 ευρώ στη ΔΕΘ – Πανεπιστήμια.
- 58.560 ευρώ στον Βαρδάρη.
ΠΟΜΙΔΑ, ΠΑΣΥΠΕ: ΟΔΗΓΙΕΣ ΕΠΙΒΙΩΣΗΣ για ιδιοκτήτες και ενοικιαστές
Με τις βραχυχρόνιες μισθώσεις να εμφανίζουν σημάδια… κόπωσης, καταγράφοντας μειώσεις, τόσο στις πληρότητες όσο και στα έσοδα, πολλοί ιδιοκτήτες σκέφτονται την επιστροφή στα παραδοσιακά ενοικιαστήρια. Στο πλαίσιο αυτό, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ) υπενθυμίζει τα πέντε «ΜΗΝ» για τις νέες μισθώσεις:
- ΜΗλάβετε ποτέ «προκαταβολή» ενοικίου ή εγγύησης, πριν υπογράψετε έγγραφο μισθωτήριο.
- ΜΗδώσετε ποτέ κλειδιά ή δικαίωμα εγκατάστασης σε υποψήφιο, κυρίως άγνωστο, ενοικιαστή πριν σας φέρει πρώτα τη σύμβαση ρευματοδότησης του μίσθιου ακινήτου από οποιονδήποτε πάροχο.
- ΜΗνοικιάζετε το ακίνητό σας σε πρόσωπα που αρνούνται ή υπεκφεύγουν να σας δώσουν τα πλήρη στοιχεία τους (ονοματεπώνυμο, αριθμό ταυτότητας και ΑΦΜ).
- ΜΗνοικιάζετε ακίνητο σε αλλοδαπό ενοικιαστή εάν δεν εξακριβώσετε και αναγράψετε στο μισθωτήριο τα στοιχεία της αδείας παραμονής του στη χώρα μας.
- ΜΗνοικιάζετε ποτέ ακίνητο με σύνδεση ρεύματος, φυσικού αερίου ή τηλεφώνου στο όνομά σας.
Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Προστασίας Ενοικιαστών (ΠΑΣΥΠΕ), από την πλευρά του, καταγράφει τα σημεία στα οποία θα πρέπει να επικεντρωθούν οι ενοικιαστές κατά τη σύναψη του συμβολαίου. Ειδικότερα:
- Τα τυποποιημένα συμβόλαια, που πωλούνται στα χαρτοπωλεία, είναι κάθε άλλο παρά μία «τυπική διαδικασία». Σε κάποιους από τους όρους τους, για παράδειγμα, αναφέρουν ότι ο ενοικιαστής ευθύνεται για όλα ανεξαιρέτως τα έξοδα του μισθίου, ότι υποχρεούται στην επισκευή βλαβών και φθορών -ανεξαρτήτως από πού προέρχονται-, ότι για να φιλοξενήσει κάποιον χρειάζεται έγγραφη άδεια του ιδιοκτήτη, ότι ο ιδιοκτήτης μπορεί να επιθεωρεί το σπίτι όποτε θέλει κ.ά., οι οποίοι ευνοούν μόνον αυτόν, με αποτέλεσμα οι ενοικιαστές να πέφτουν θύματα εκμετάλλευσης εκ μέρους των ιδιοκτητών, που κατά τεκμήριο είναι πιο υποψιασμένοι. Αυτό που λίγοι γνωρίζουν είναι ότι τα τυποποιημένα μισθωτήρια συμβόλαια, που πωλούνται σε βιβλιοχαρτοπωλεία, έχουν συνταχθεί μονομερώς προς το συμφέρον των ιδιοκτητών και οι διατάξεις τους στην ουσία μειώνουν την προστασία που ο νόμος παρέχει στον μισθωτή. Για τους λόγους αυτούς θα πρέπει να διαβάζουν διεξοδικά το κείμενο που θα υπογράψουν και να απαιτούν τη διαγραφή κάθε διάταξης που θεωρούν ότι είναι σε βάρος των συμφερόντων τους.
- Επιπλέον, οι μισθωτές πρέπει να γνωρίζουν ότι οι μισθώσεις κατοικίας έχουν υποχρεωτική ελάχιστη διάρκεια τριών ετών. Συνεπώς: Εάν ο μισθωτής έχει συμφωνήσει διάρκεια μίσθωσης μικρότερη από τρία έτη, έχει δικαίωμα να παραμείνει στο ακίνητο για όλη την τριετία. Αντιστρόφως, εάν κατά τη λήξη της μίσθωσης πριν από την τριετία θέλει να φύγει, ο ιδιοκτήτης μπορεί να απαιτήσει ως αποζημίωση τα ενοίκια που θα χάσει έως το τέλος της τριετίας. Εάν έχει συμφωνηθεί διάρκεια μίσθωσης μεγαλύτερη από τρία έτη, ισχύει η διάρκεια που συμφωνήθηκε.
- Τέλος, θα πρέπει κατά τον αρχικό έλεγχο του σπιτιού να δίνεται ιδιαίτερη βάση στην κατάσταση στην οποία βρίσκεται και κυρίως οι ηλεκτρικές και οι υδραυλικές εγκαταστάσεις, εάν υπάρχουν ίχνη υγρασίας ή άλλες ζημιές και ό,τι διαπιστωθεί θα πρέπει να αναγράφεται στο μισθωτήριο. Συνήθως τα μισθωτήρια γράφουν ότι ο μισθωτής παρέλαβε το μίσθιο σε αρίστη κατάσταση (χωρίς, βεβαίως, στην πράξη αυτό να αληθεύει) και οφείλει να το παραδώσει στην κατάσταση που το παρέλαβε. Εάν το μίσθιο έχει κάποιες φθορές ή βλάβες και υπογράψουμε μισθωτήριο που αναγράφει ότι το παραλάβαμε σε αρίστη κατάσταση, μετά τη λήξη της μίσθωσης θα κληθούμε να αποκαταστήσουμε ζημιές και βλάβες που δεν κάναμε εμείς διότι δεν θα μπορούμε να αποδείξουμε ότι αυτές προϋπήρχαν.
Από την έντυπη έκδοση