Η εκδήλωση θα γίνει λίγες μέρες μετά το Eurogroup της 8ης Ιουλίου, που θα είναι το τελευταίο πριν από τις θερινές διακοπές και των υπουργών Οικονομικών αλλά και της Commission. Εκ των πραγμάτων, ούτε και σε αυτή τη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης θα συζητηθεί η Ελλάδα και η έκθεση για την 3η αξιολόγηση. Τούτο διότι μία μέρα μετά τις εθνικές εκλογές δεν θα υπάρχει ακόμη ούτε κυβέρνηση – κατά συνέπεια ούτε και υπουργός Οικονομικών.
Το συγκεκριμένο συνέδριο όμως δίνει μια χρυσή ευκαιρία για μία πρώτη επαφή με τα στελέχη της νέας κυβέρνησης, η οποία θα έχει μόλις ορκιστεί και θα έχει αρχίσει να ανοίγει τους φακέλους της «επόμενης μέρας».
Ενισχυμένη παρουσία
Την ευκαιρία αυτή φαίνεται ότι δεν θέλουν να χάσουν οι εκπρόσωποι των θεσμών αφού -με εξαίρεση την ΕΚΤ- θα υπάρχει έντονη παρουσία στην Αθήνα και μάλιστα σε κάποιες περιπτώσεις με ενισχυμένη σύνθεση.
Για παράδειγμα, από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό θα είναι παρών και ο επικεφαλής Κλάους Ρέγκλινγκ -ο οποίος έχει ήδη εκφράσει παραπάνω από μία φορά δημόσια την ανησυχία του για την επίτευξη του δημοσιονομικού στόχου για το 2019- αλλά και ο υφιστάμενός του, επικεφαλής της ομάδας του μηχανισμού για την Ελλάδα Νικόλα Τζιαμαριόλι. Εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής παρών θα είναι ο επικεφαλής της ομάδας για την Ελλάδα Ντέκλαν Κοστέλο και από το ΔΝΤ ο επικεφαλής της ομάδας του Ταμείου Πίτερ Ντόλμαν.
Εκ μέρους του Eurogroup, που παρακολουθεί όλο αυτό το διάστημα την κυβέρνηση να υιοθετεί και να εφαρμόζει δημοσιονομικά μέτρα χωρίς να τα έχει συζητήσει με τους δανειστές της, παρόντες θα είναι και ο σημερινός πρόεδρος των ομάδας των τεχνοκρατών της Ευρωομάδας (Euroworking Group)Χανς Φαϊλμπρίφ, αλλά και ο προκάτοχός του Τόμας Βίζερ.
Η… ατζέντα
Στόχος όσων από τους εκπροσώπους των δανειστών βρεθούν στην Αθήνα με αφορμή το συνέδριο είναι να θέσουν την ατζέντα της συζήτησης για το φθινόπωρο, οπότε και αναμένεται να κλείσει η 3η αξιολόγηση, η οποία εκκρεμεί από τον Ιούνιο και να καθορίσουν τα επόμενα βήματα της πορείας της Ελλάδας εκτός Μνημονίων.
Παράλληλα, βέβαια, μετά την προεκλογική παροχολογία, οι εκπρόσωποι των θεσμών θα θελήσουν να μάθουν το σχέδιο που θα ακολουθήσει η Ελλάδα κυρίως στην οικονομική της πολιτική. Παράλληλα θα θέσουν και τις δικές τους ενστάσεις σε όσα έχουν υλοποιηθεί μέχρι τώρα από τον περασμένο Μάιο και τα οποία είχαν ένα στοιχείο αιφνιδιασμού.
Ωστόσο, οι συζητήσεις που θα γίνουν θα έχουν ανεπίσημο χαρακτήρα, αλλά θα έχουν στόχο να υπάρχει μια ατζέντα θεμάτων που θα πρέπει η νέα κυβέρνηση και ο νέος υπουργός Οικονομικών να έχει απαντήσεις και τεκμηριωμένη επιχειρηματολογία όταν θα ανοίξουν επίσημα τα θέματα μέσα στο φθινόπωρο
Καυτό φθινόπωρο
Το πιο πιθανό είναι η πρώτη επίσημη παρουσία των θεσμών στην Αθήνα να γίνει μετά τα μέσα του Σεπτέμβρη, οπότε θα έχουν τελειώσει και οι διακοπές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αλλά και του ΔΝΤ. Οι υποχρεώσεις του νέου υπουργού Οικονομικών θα είναι πολλές. Σε πρώτη φάση θα πρέπει να κλείσει την 3η αξιολόγηση.
Σε πιο απλά ελληνικά, σε ό,τι αφορά στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τον ΕΜΣ θα πρέπει είτε να πείσει ότι δεν θα υπάρχει απόκλιση από το στόχο του 2019 είτε να υποσχεθεί και να εφαρμόσει διορθωτικά μέτρα. Η συμφωνία σε αυτό το σημείο είναι απαραίτητη καθώς και η Επιτροπή θα πρέπει να ανανεώσει την έκθεσή της συμπεριλαμβάνοντας στους υπολογισμούς της και τη μη περικοπή του αφορολογήτου που ψηφίστηκε στις αρχές του μήνα πάνω στα αποτελέσματα των συζητήσεων που θα γίνουν μέχρι και τις αρχές Οκτωβρίου.
Θα πρέπει επίσης να συζητήσει πότε και πώς θα γίνει η συζήτηση για την αναθεώρηση των δημοσιονομικών στόχων ως το 2022 αφού τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και η Ν.Δ. έχουν δεσμευτεί ότι τα πρωτογενή πλεονάσματα θα πρέπει να μειωθούν από το 3,5% του ΑΕΠ στο 2,5% του ΑΕΠ. Τούτο παρότι οι θεσμοί και το Eurogroup δεν φαίνεται να υποστηρίζουν μια τέτοια επιλογή.
Ανάλογα με τα αποτελέσματα των διαπραγματεύσεων που θα γίνουν θα συμφωνηθεί και θα συνταχθεί το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2020.
Επίσης θα επικαιροποιηθεί και το Μεσοπρόθεσμο Σχέδιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής (ΜΠΔΣ) 2020-2023 που θα αποτυπώνει στην ουσία την οικονομική πολιτική της νέας κυβέρνησης όπως αυτή θα έχει συμφωνηθεί με τους δανειστές.
Παράλληλα μέσα στο φθινόπωρο θα πρέπει να γίνει και η παράλληλη και μάλλον τυπική αξιολόγηση από το ΔΝΤ του άρθρου IV, η οποία κανονικά θα έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί μέσα στον Ιούνιο αλλά αναβλήθηκε και αυτή λόγω της προκήρυξης των εκλογών.
Από την έντυπη έκδοση