Ο οργανισμός που έδωσε τον Αύγουστο του 2015 το τρίτο δάνειο ύψους 86 δισ. ευρώ για την Ελλάδα, δείχνει να έχει άλλη εντύπωση περί της αξιοπιστίας που θέλει να επικαλείται ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος. Στο τέλος της αφήγησης για το τρίτο πρόγραμμα σημειώνει ότι: «Μετά το τέλος του τρίτου προγράμματος η Ελλάδα θα μείνει κάτω από το στενό έλεγχο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας μέχρι να αποπληρώσει το χρέος της στον ΕΜΣ».
Το βιβλίο του ΕΜΣ με τίτλο «Περιφρουρώντας το ευρώ σε περιόδους κρίσης» περιγράφει σε κάποια χρονική απόσταση από τα γεγονότα την πορεία ως το τρίτο -μη απαραίτητο- πρόγραμμα, τις δραματικές ώρες του πρώτου εξαμήνου του 2015, το κλείσιμο των τραπεζών και τα σκληρά μέτρα ως και τον Αύγουστο του 2018 όταν η Ελλάδα βγήκε από το Μνημόνιο έχοντας αναλάβει άλλες 88 μεταμνημονιακές δεσμεύσεις τις οποίες δεν έχει ακόμη εκπληρώσει στο σύνολό τους.
Με βάση τον επικεφαλής οικονομολόγο του ΕΜΣ Ρολφ Στράουχ, η Ελλάδα θα μπορούσε να βγει από τα Μνημόνια στο τέλος του 2014: «Η χώρα είχε αποκτήσει πρόσβαση στις αγορές, είχε θετική ανάπτυξη και την πιθανότητα να κλείσει το πρόγραμμά της και να συνεχίσει με προληπτική πιστωτική στήριξης», λέει στο βιβλίο. Τι συνέβη όμως και δεν έγινε αυτό;
Σύμφωνα με τον ΕΜΣ, μετά το πρώτο εξάμηνο του 2014 ο μεταρρυθμιστικός ρυθμός της κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου είχε μειωθεί αισθητά. Ο λόγος ήταν η απειλή των πρόωρων εθνικών εκλογών με αφορμή την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, για τις οποίες πίεζε ο ΣΥΡΙΖΑ στην αρχή του 2015. Ενα τέτοιο κλίμα απέτρεπε την επιβολή νέων μέτρων λιτότητας για τα οποία πίεζαν οι δανειστές και ειδικά το ΔΝΤ.
Σε δήλωσή του ο τότε υπουργός Οικονομικών καθηγητής Γκίκας Χαρδούβελλης, εξηγώντας γιατί δεν έκλεισε ποτέ η τέταρτη αξιολόγηση του δεύτερου προγράμματος, όπως τονίζει η διαφορά που υπήρχε μεταξύ των υπολογισμών του ΔΝΤ και της Ε.Ε. για τα ελληνικά στοιχεία οδήγησε σε ναυάγιο της διαπραγματεύσεις που έγιναν μέχρι και το τέλος του 2014 στο Παρίσι.
Στο βιβλίο περιγράφονται με μελανά χρώματα οι πρώτοι έξι μήνες των διαπραγματεύσεων της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝ.ΕΛ. με βασικό διαπραγματευτή τον τέως ΥΠΟΙΚ Γιάνη Βαρουφάκη.
Αποκαλύπτεται ότι εκτός από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ο ΕΜΣ είχε προετοιμαστεί για το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ.
Τονίζεται ότι ακόμη και τα ξημερώματα της 12ης Ιουλίου του 2015, όταν ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας συζητούσε με τη Γερμανίδα καγκελάριο Ανγελα Μέρκελ και τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ το τρίτο Μνημόνιο, το τρίτο πρόγραμμα διάσωσης εντός των θεσμών αλλά και εντός των κρατών -μελών της Ε.Ε. ήθελαν… Grexit παρόλο που η κυβέρνηση είχε δεχθεί να συζητήσει για το τρίτο Μνημόνιο.
Ενα Grexit που παραλίγο να είχε συμβεί λόγω κούρασης όταν οι συνομιλητές στο συγκεκριμένο τραπέζι ήταν έτοιμοι να εγκαταλείψουν αφού η συζήτηση δεν κατέληγε πουθενά. Τότε «λευκός ιππότης» για την Ελλάδα εμφανίστηκε ο πρόεδρος του συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, ο οποίος ξεκαθάρισε σε όλους ότι θα βγουν από το δωμάτιο μόνο αν θα είχαν βρει λύση για το θέμα της Ελλάδας.
Ο ΕΜΣ αναφέρει και την «περιπέτεια» για την άντληση κεφαλαίων -χωρίς νομικό πλαίσιο- του δανείου γέφυρας των 7 δισ. Το δάνειο ήταν απαραίτητο για μπορέσει η Ελλάδα να πληρώσει δύο καθυστερούμενες δόσεις του ΔΝΤ και – κυρίως- 4 δισ. ευρώ για ισόποσα ομόλογα που παρακρατούσε η ΕΚΤ. Τούτο διότι αν η Ελλάδα αθετούσε τις υποχρεώσεις της και προς την ΕΚΤ η συζήτηση για νέα διάσωση θα είχε πρόωρο και οδυνηρό τέλος.
Από την έντυπη έκδοση