Δύο απαιτήσεις οι οποίες δύσκολα, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg, θα ικανοποιηθούν, εξαιτίας και των εκλογικών διαδικασιών που πραγματοποιούνται στην Ευρώπη εντός του επόμενου έτους. Η αρχή γίνεται τον Μάρτιο στην Ολλανδία και ακολουθούν εντός των επόμενων μηνών οι προεδρικές εκλογές στη Γαλλία και φυσικά οι γενικές εκλογές στη Γερμανία.
Ως εκ τούτου είναι πολύ δύσκολο τα κοινοβούλια αυτών -αλλά πιθανώς και άλλων – χωρών να ψηφίσουν υπέρ μίας ακόμη χαλάρωσης του ελληνικού χρέους, καθώς θεωρούν ότι η Ευρωζώνη έχει κάνει τα πάντα για να στηρίξει την Ελλάδα και ρίχνουν την ευθύνη για τη διατήρηση της οικονομίες της στις Συμπληγάδες της ύφεσης στις ελληνικές κυβερνήσεις.
Άλλωστε η ένταση μεταξύ ΔΝΤ και Ευρωπαίων αξιωματούχων έγινε κάτι παραπάνω από εμφανής τις τελευταίες ημέρες, με δημόσιες δηλώσεις, προκαλώντας έναν ακόμη πονοκέφαλο στους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης, οι οποίοι συναντώνται τη Δευτέρα 10 Οκτωβρίου.
«Θεωρούμε το ΔΝΤ ως έναν απαραίτητο εταίρο και το θέλουμε στο πρόγραμμα», δήλωσε ο Ευρωπαίος Επίτροπος, Πιερ Μοσκοβισί και προσέθεσε ότι αναφορικά με το θέμα του χρέους «υπάρχει μία ευκαιρία. Όμως υπάρχει αυτή τη στιγμή, έως το τέλος του έτους. Κατόπιν εισερχόμαστε σε μία προεκλογική περίοδο και η εξεύρεση λύσης θα καταστεί πολύ πιο δύσκολη».
Τρεις κορυφαίοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, μιλώντας ανώνυμα στο Bloomberg, υποστηρίζουν ότι είναι πολύ δύσκολο το Eurogroup να δεχθεί εφαρμογή μεσοπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, δηλαδή αυτό το οποίο επιθυμεί διακαώς το ΔΝΤ για να ενταχθεί στο πρόγραμμα. Όπως τονίζουν η όποια συμφωνία θα πρέπει να περιμένει έως ότου ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος. Όμως με δεδομένες τις συνήθεις καθυστερήσεις της Ελλάδας, τα χρονικά περιθώρια συνεχώς στενεύουν.