Έμπειρα στελέχη της κοινωνικής ασφάλισης εκτιμούν ότι για να σωθεί ο ΟΑΕΕ θα πρέπει η εισπραξιμότητά του να ανέλθει στο 75% των οφειλών για να μπορέσει να επιβιώσει χωρίς τις έκτακτες επιχορηγήσεις. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της διοίκησης του οργανισμού, το πλήθος ασφαλισμένων ΟΑΕΕ που καταβάλλουν εισφορές και δεν είναι σταθερό σε κάθε δίμηνο ανέρχεται κατά μέσο όρο για το 2016 σε 442.610 ασφαλισμένους, ήτοι σε ποσοστό 63% αναφέρει η Ναυτεμπορική.
Την ίδια στιγμή σύμφωνα με την Καθημερίνη, το ταμείο ζητά πρόσθετη κεφαλαιακή ενίσχυση ύψους 200 εκατομμυρίων ευρώ από το αποθεματικό του Ασφαλιστικού Κεφαλαίου Αλληλεγγύης Γενεών (ΑΚΑΓΕ).
Πρόκειται για το δεύτερο αίτημα που υποβάλλει ο ΟΑΕΕ προς το υπουργείο Εργασίας μέσα σε 15 ημέρες.
Χριστούγεννα 2024: Συναγερμός από την VISA για τις αγορές σας - 10 συμβουλές για να αποφύγετε τους απατεώνες
Ο κουμπαράς του ΑΚΑΓΕ ώμος έχει κεφάλαια 400 εκατομμύρια ευρώ για την κάλυψη των ελλειμμάτων των ασφαλιστικών ταμείων και μέχρι στιγμής ο ΟΑΕΕ έχει ζητήσει 350 εκατομμύρια.
Το «Ασφαλιστικό Κεφάλαιο Αλληλεγγύης Γενεών – ΑΚΑΓΕ» περιέχει δύο μικρότερους και διακριτούς υπολογαριασμούς, ενώ το συνολικό ποσό που διαθέτει ανέρχεται στα 4,917 δισ. ευρώ. Από αυτό το ποσό τα 3 δισ. ευρώ σύμφωνα με τον ιδρυτικό νόμο του ΑΚΑΓΕ 3655/2008, άρθρο 149, είναι «κλειδωμένα» μέχρι το τέλος του 2018.
Οι άλλοι δύο μικρότεροι υπολογαριασμοί του ΑΚΑΓΕ διαθέτουν ο μεν ένας που προορίζεται για την ενίσχυση των κύριων συνάξεων 1,631 δισ. ευρώ και ο υπολογαριασμός για την ενίσχυση των επικουρικών συντάξεων διαθέτει 295 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τον φετινό προϋπολογισμό του ΑΚΑΓΕ, προβλέπονται συνολικές δαπάνες ύψους 435 εκατ. ευρώ.
Από τα επίσημα στοιχεία των υπηρεσιών του υπουργείου Εργασίας και του ΚΕΑΟ προκύπτει ότι ο ΟΑΕΕ έχει σήμερα 697.876 ενεργούς ασφαλισμένους, από τους οποίους οι 320.883 είναι ενεργοί οφειλέτες, δηλαδή ασφαλισμένοι οι οποίοι χρωστούν εισφορές και έχουν ενταχθεί σε κάποια ρύθμιση. Όμως το πλήθος των ασφαλισμένων οφειλετών οι οποίοι διέκοψαν τις πληρωμές των οφειλών ανέρχεται σε 246.612.
Η εισπραξιμότητα του οργανισμού ανέρχεται μόλις στο 50% των οφειλών του και εδώ ακριβώς εντοπίζεται το μεγάλο και δυσεπίλυτο πρόβλημα το οποίο μήνα με τον μήνα μεγεθύνεται.