«Ο στόχος είναι να έχουμε λύση μέχρι τα Χριστούγεννα. Το χειρότερο είναι να πάνε πίσω την απόφαση. Θα είναι ανησυχητικό όχι μόνο για την κυβέρνηση αλλά και για τη χώρα» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσακαλώτος για να προσθέσει «πρέπει να αποφασίσουμε έως τέλος του έτους εκείνα τα μέτρα που θα μας δώσουν καθαρό διάδρομο. Θεωρώ ότι θα είναι σημαντικό βήμα και δεν νομίζω ότι ο Δραγασάκης θα έχει διαφορετική άποψη. Το μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο πλάνο θα αποφασιστεί τώρα για μετά. Το σημαντικό είναι ο καθαρός διάδρομος. Ωστόσο, παραμένει μεγάλη ανησυχία γιατί δεν τελειώνει εκεί η συζήτηση».
«Είναι σημαντικό να καταλάβουν οι αγορές ότι είναι βιώσιμο το χρέος και υπάρχει ο καθαρός διάδρομος. Αν δεν υπάρξει η πολιτική απόφαση και κλωτσήσουν τον τενεκέ για δυο χρόνια, τότε οι επενδυτές δεν θα πειστούν» κατέληξε ο κ. Τσακαλώτος.
Μοναδικό επιχείρημα υπέρ της ανακοίνωσης της συνολικής λύσης για το χρέος μέσα στο 2016 είναι ο παράγοντας ΔΝΤ. Τούτο με δεδομένο ότι οι βόρειες χώρες δεν θέλουν να προχωρήσουν στη λύση αλλά θέλουν το ΔΝΤ στο πρόγραμμα ενώ το Ταμείο αναζητά τα στοιχεία της ελάφρυνσης του χρέους ώστε να μπορεί να κάνει την έκθεση βιωσιμότητας που θα είναι η βάση για τη συμμετοχή του.
Λίγη ώρα αργότερα αμφισβήτησε τις προβλέψεις που έκανε και κάνει το ΔΝΤ για την Ελλάδα και τόνισε ότι συμφωνεί με το Ταμείο κατά περίπτωση (a la carte) όπως είπε χαρακτηριστικά.
Αναφορικά δε με πληροφορίες που θέλουν το ΔΝΤ να αποχωρεί από το πρόγραμμα που αφορά τη χώρα μας είπε: «Δεν δίνω έμφαση τι θα γίνει. Αν δηλαδή το ΔΝΤ δεν μπει. Η πρόβλεψή μου είναι ότι θα γίνει ευρωπαϊκός συμβιβασμός όπου όλοι θα βάλουν νερό στο κρασί τους».
Μάλιστα μιλώντας για την αρχιτεκτονική της Ευρωζώνης και απευθυνόμενος στον συντονιστή οικονομικών υποθέσεων της ΝΔ Χρήστο Σταϊκούρα είπε: «Κάνατε το πρόγραμμα αλλά τις απόψεις σας για το πού πηγαίνει η Ευρωζώνη, πώς θα βελτιωθεί, αν μπορεί να επιβιώσει η Ελλάδα σε μια τέτοια Ευρωζώνη ή δεν μπορεί και τι χρειάζεται να γίνει δεν τις ακούσαμε». Η φράση του αυτή από πολλούς ερμηνεύτηκε ως υπονοούμενο που αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο ενός Grexit.
Με αφορμή αυτή τη φημολογία το υπουργείο Οικονομικών αναγκάστηκε να εκδώσει διάψευση σημειώνοντας ότι ο κ. Τσακαλώτος μιλούσε για γενικότερα προβλήματα της Ευρωζώνης και σε καμία περίπτωση για ενδεχόμενο Grexit.
Υψηλή ανάπτυξη με σφραγίδα ΔΝΤ
Πρόστιμο 314.389 ευρώ σε τρεις εταιρείες βρεφικών ειδών από την Επιτροπή Ανταγωνισμού
Ενώ λοιπόν ο υπουργός Οικονομικών επιχειρηματολογούσε στη Βουλή εκτός από την αρχιτεκτονική της Ευρωζώνης για τις λανθασμένες προβλέψεις που έχει κάνει το ΔΝΤ κατά το παρελθόν το Ταμείο έκανε μια απροσδόκητα θετική πρόβλεψη για την ανάπτυξη της Ελλάδας.
Στην ετήσια έκθεση προοπτικών της παγκόσμιας οικονομίας (World Economic Outlook) για την Ελλάδα προβλέπει αναπτυξιακή έκρηξη με συνεχή οικονομική μεγέθυνση για πέντε συνεχόμενα τρίμηνα, ξεκινώντας πρόβλεψη για θετική ανάπτυξη 0,7% του ΑΕΠ για το τέταρτο τρίμηνο του 2016, η οποία θα πενταπλασιαστεί ένα χρόνο αργότερα στο 3,7% στο τέλος του 2017.
Αν επαληθευτεί στο ακέραιο η πρόβλεψη του ΔΝΤ, στο τέλος του επόμενου χρόνου η Ελλάδα θα είναι η δεύτερη ταχύτερα αναπτυσσόμενη ανάμεσα στις ανεπτυγμένες οικονομίες μετά την Ιρλανδία, για την οποία το ΔΝΤ προβλέπει ρυθμό ανάπτυξης 6% του ΑΕΠ της.
Ακόμη όμως και με το «ασημένιο μετάλλιο», η Ελλάδα θα έχει πετύχει διπλάσιο ρυθμό ανάπτυξης από τον μέσο ρυθμό ανάπτυξης των ανεπτυγμένων χωρών που δεν θα ξεπεράσει το συγκεκριμένο διάστημα το 1,8%.Μαζί με την Ελλάδα θα είναι το «τραπεζοκίνητο» Λουξεμβούργο με ανάπτυξη επίσης 3,7% του ΑΕΠ. Η πρόβλεψη για το τέταρτο τρίμηνο της Γερμανίας θέλει ανάπτυξη 1,6%, της Γαλλίας 1,5% και της Ιταλίας 1,2%. Η πιο κοντινή σε εμάς Πορτογαλία θα έχει ανάπτυξη κατά 1,1% του ΑΕΠ της και η Κύπρος 2,2% του ΑΕΠ.
ΤΑΣΟΣ ΔΑΣΟΠΟΥΛΟΣ
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου