Επίσης, το ΔΝΤ εκτιμά πως ο ο ετήσιος ρυθμός του δείκτη τιμών καταναλωτή θα επιστρέψει απ’ την επόμενη χρονιά σε θετικό έδαφος με προοπτική αύξησης στο 1,8% το 2018 και παράλληλα το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών θα είναι ισοσκελισμένο. Εκτιμά επίσης πως το ποσοστό ανεργίας θα πέσει στο 21,5% σε αντίθεση με την εκτίμηση που κάνει λόγο για 23,3%.
Οι εν λόγω υπεραισιόδοξες προβλέπεις του ΔΝΤ «αντανακλούν την εκτίμηση του κλιμακίου του ΔΝΤ, υπό την προϋπόθεση της πλήρους εφαρμογής του πακέτου οικονομικών μέτρων υπό το πρόγραμμα Στήριξης από τον ESM» όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στο κείμενο της έκθεσης.
Με άλλα λόγια, το ΔΝΤ υπερθεματίζει για τα οφέλη που αναμένεται να έχει η Ελλάδα από την τήρηση και εφαρμογή του ευρωπαϊκού Προγράμματος παρά το γεγονός ότι τους προηγούμενους μήνες η Αθήνα εμφανιζόταν να διαφωνεί σε βασικά στοιχεία για τα οποία είχαν συμφωνήσει η ελληνική κυβέρνηση και οι εταίροι.
Τα παραπάνω στοιχεία έρχονται καθώς αναμένεται να μεταφερθεί στην έδρα του, στην Ουάσινγκτον, το προσεχές Σαββατοκύριακο, στο περιθώριο της φθινοπωρινής Συνόδου, η διαπραγμάτευση με τους Ευρωπαίους για τη συμμετοχή του ή όχι στο ελληνικό πρόγραμμα.
Για «υπερβολική αισιοδοξία» μιλάει η Wall Street Journal
Ταυτόχρονα ωστόσο, «υπερβολικά αισιόδοξο» χαρακτηρίζει η Wall Street Journal το προσχέδιο του ελληνικού προϋπολογισμού.
«Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος υπέβαλε ένα προσχέδιο προϋπολογισμού στη Βουλή τη Δευτέρα που αναμένεται να οριστικοποιηθεί τις επόμενες εβδομάδες μετά την επανέναρξη των συνομιλιών με τους δανειστές για το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων. Το κείμενο των 53 σελίδων επιμένει στις προηγούμενες προβλέψεις ότι η οικονομία αναμένεται να παρουσιάσει ύφεση 0,3% φέτος πριν προχωρήσει σε ανάπτυξη 2,7% το 2017» τονίζει η εφημερίδα.
«Αν και υπάρχουν κάποιες ενδείξεις που δείχνουν κάποια σταθεροποίηση της οικονομίας, η “σφιχτή” δημοσιονομική πολιτική, οι δύσκολες πιστωτικές συνθήκες και μια περιορισμένη εξωτερική ανάπτυξη αναμένεται να περιορίσουν την ανάκαμψη του 2017», δηλώνει ο Diego Iscaro, οικονομολόγος της εταιρείας συμβούλων IHS Global Insight.
H WSJ τονίζει ότι το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων για το χρέος θα διαδραματίσει βασικό ρόλο στον καθορισμό των οικονομικών επιδόσεων της χώρας και στο αν η Ελλάδα θα καταφέρει να προσελκύσει επενδυτές.
Το δημοσίευμα αναφέρεται και στα όσα έγιναν τη Δευτέρα στη συγκέντρωση των συνταξιούχων: «Λίγο πριν υποβληθεί ο προϋπολογισμός τη Δευτέρα, περίπου 1000 συνταξιούχοι συγκεντρώθηκαν έξω από το κοινοβούλιο για να διαμαρτυρηθούν για τις μειώσεις στα επιδόματά τους. Οι αρχές χρησιμοποίησαν δακρυγόνα».
Reuters: Ατελείωτη η ελληνική τραγωδία – Πού είναι το ΔΝΤ;
Στις αντιφάσεις ανάμεσα στις εκτιμήσεις του ΔΝΤ και της ελληνικής κυβέρνησης σε σχέση με αυτά που υποστηρίζουν τα διεθνή ΜΜΕ προστίθεται και το δημοσίευμα του Reuters.
Συγκεκριμένα, «ένα νέο επεισόδιο στην ατελείωτη, όπως διαφαίνεται, ελληνική τραγωδία μπορεί να ξεσπάσει σύντομα», υποστηρίζει άρθρο που φιλοξενείται στη στήλη Breakingviews του Reuters.
Όπως επισημαίνεται στο δημοσίευμα, «αν και η Ελλάδα εξασφάλισε κάποια ελάφρυνση χρέους στις προηγούμενες διαπραγματεύσεις, το βαρίδι του χρέους εμποδίζει την επιστροφή της εμπιστοσύνης των επενδυτών προς τις προοπτικές της χώρας».
Πλην αυτού όμως, με βάση το άρθρο, «υπάρχει και μια κρίσιμη πολιτική διάσταση στο θέμα, αφού η ελάφρυνση χρέους θεωρείται απαραίτητη για να αποτραπεί μια πιθανή πολιτική αναταραχή στη χώρα και μια πιθανή αναχώρησή της από την Ευρωζώνη».
Ο συντάκτης του άρθρου επικαλούμενος τις εντυπώσεις που αποκόμισε σε επίσκεψή του στην Ελλάδα, εκτιμά πως κανείς επισκέπτης στην Ελλάδα δεν μπορεί να ξεφύγει από την αίσθηση απελπισίας που επικρατεί και την έλλειψη λαϊκής στήριξης για περαιτέρω μέτρα λιτότητας, δεν υπάρχει εμπιστοσύνη στον πρωθυπουργό, ενώ θεωρείται πως η τρόικα απέτυχε να εκτιμήσει τις ανθρωπιστικές και πολιτικές επιπτώσεις που προκάλεσαν επτά χρόνια ύφεσης.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, «ορθά ή λανθασμένα -και δεν το γνωρίζουμε επειδή το ΔΝΤ τηρεί σιωπή στις διαπραγματεύσεις- οι Έλληνες πιστεύουν πως το Ταμείο, σιωπηρά, στηρίζει την πλήρη υλοποίηση των απαιτήσεων των Ευρωπαίων».
«Μετά το Brexit, η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν χρειάζεται ένα Grexit», σημειώνει, και τονίζει «πως η φαινομενικά ατελείωτη κρίση πρέπει να έλθει στο τέλος».
«Το ΔΝΤ θα έπρεπε να διαδραματίσει έναν ηγετικό ρόλο, περιγράφοντας δημοσίως τις λεπτομερείς προβλέψεις για την ελληνική οικονομία και τις ρεαλιστικές αποφάσεις που πρέπει να λάβει η χώρα και οι πιστωτές της», προσθέτει.
Όπως, καταλήγει, «οι Ευρωπαίοι φορολογούμενοι πρέπει να αναγνωρίσουν ότι θα πρέπει να δεχθούν το φορτίο, ως το τίμημα για τη διατήρηση της Ελλάδας στην Ευρωζώνη».