Αν ο οφειλέτης χρωστά στα Ταμεία αλλά δεν έχει μπει στη ρύθμιση ή η αίτησή του έχει απορριφθεί ή έχει χάσει τη ρύθμιση και ζητήσει δάνειο, τότε θα παίρνει βεβαίωση οφειλής αλλά στη σύμβαση του δανείου θα υπάρχει ο όρος ότι το ποσό της δανειοδότησης θα πάει για τη μερική ή ολοσχερή εξόφληση των χρεών του από εισφορές στα Ταμεία!
Η πρόβλεψη για δάνεια με ασφαλιστική ενημερότητα εισάγεται για πρώτη φορά και είναι πιθανό να γίνει κάτι ανάλογο και με την εφορία για όλα τα δάνεια. Σήμερα ζητείται φορολογική ενημερότητα μόνον για δάνεια επιχειρήσεων (σ.σ.: άρθρο 4 του Νόμου 1239/82 όπως αντικαταστάθηκε με την παρ. 14 άρθρου 17 του Νόμου 3144/2003) και όχι για δάνεια φυσικών προσώπων. Σύμφωνα, δε, με τα ισχύοντα σήμερα, τόσο η ασφαλιστική όσο και η φορολογική ενημερότητα ζητούνται από όλους όσοι κάνουν μεταβιβάσεις ακινήτων, όχι για τραπεζικό δανεισμό πλην των επιχειρηματικών δανείων.
Με το άρθρο 27 του νομοσχεδίου του υπουργείου Εργασίας γίνεται όμως η αρχή για προσκόμιση ασφαλιστικής ενημερότητας και από φυσικά πρόσωπα και από επιχειρήσεις και από ελεύθερους επαγγελματίες και από αγρότες για τα δάνεια άνω των 6.000 ευρώ από τράπεζες. Στο εξής (από την ψήφιση των διατάξεων και μετά), όποιος ζητά δάνειο άνω των 6.000 ευρώ θα πρέπει να προσκομίζει στην τράπεζα για την υπογραφή της δανειακής σύμβασης και ασφαλιστική ενημερότητα από ΕΦΚΑ και ΕΤΕΑΕΠ.
Αν δεν πάρει ενημερότητα, τότε θα πρέπει να προσκομίζει στην τράπεζα βεβαίωση οφειλής η οποία θα εξοφληθεί εν μέρει ή εν όλω από το δάνειο! Στην πράξη, το δάνειο θα είναι μέσο εξόφλησης των χρεών προς τα Ταμεία και ό,τι μείνει θα το παίρνει ο δανειολήπτης.
Η προϋπόθεση αυτή ενδέχεται να δυσκολέψει τη λήψη δανείων και μάλιστα για μικροποσά της τάξης των 6.000 ευρώ και άνω από όσους σκοπεύουν να κάνουν αίτηση μετά το νόμο, εφόσον χρωστούν στα Ταμεία και δεν έχουν κάνει ρύθμιση. Αλλά και χωρίς ρύθμιση, πάλι η διάταξη τους βάζει παγίδα, γιατί το δάνειο θα πάει για τα χρέη στα Ταμεία και όχι για τις ανάγκες τους!
Τα 3 «κλειδιά» για τον αναδασμό χωραφιών
Η επίμαχη διάταξη του άρθρου 27 αναφέρει: «Ειδικά για τη σύναψη και την ανανέωση συμβάσεων δανείων πιστώσεων και χρηματοδοτήσεων από τράπεζες και λοιπά πιστωτικά ιδρύματα για ποσό άνω των 6.000 ευρώ, σε περίπτωση μη ύπαρξης οφειλής σε ΕΦΚΑ και ΕΤΕΑΕΠ, χορηγείται αποδεικτικό ασφαλιστικής ενημερότητας. Σε περίπτωση ύπαρξης ρυθμισμένης ή μη (ρυθμισμένης) οφειλής, χορηγείται βεβαίωση οφειλής, η οποία υπέχει θέση ασφαλιστικής ενημερότητας υπό την προϋπόθεση ότι στους όρους της δανειακής σύμβασης προβλέπεται η ολοσχερής ή τμηματική καταβολή της οφειλής προς τον ΕΦΚΑ και το ΕΤΕΑΕΠ, σύμφωνα με τους όρους και τις προϋποθέσεις που ορίζει η απόφαση της παραγράφου 1 του άρθρου 29». Η απόφαση του άρθρου 29 θα καθορίσει τις λεπτομέρειες για την ασφαλιστική ενημερότητα στα τραπεζικά δάνεια.
Η ενημερότητα θα πρέπει να είναι από ΕΦΚΑ για μη οφειλή ή για μη ρυθμισμένη οφειλή από εισφορές κύριας ασφάλισης και από ΕΤΕΑΕΠ για οφειλές από εισφορές επικουρικής ασφάλισης ή και εισφορές εφάπαξ.
Ασφαλιστική ενημερότητα για τη λήψη δανείου άνω των 6.000 ευρώ θα απαιτείται -όπως προκύπτει από τη διάταξη- ακόμη και αν οφείλονται τρέχουσες εισφορές από 1ης/1/2019 οι οποίες δεν μπαίνουν σε ρύθμιση 120 δόσεων αλλά εξοφλούνται σε 12 μόνον δόσεις.
Το ερώτημα που προκύπτει δεν είναι τόσο αν πρέπει ή όχι να προσκομίζεται ασφαλιστική ενημερότητα για τραπεζικό δανεισμό, αλλά το αν μπορεί με νόμο να προβλεφθεί ως όρος στις δανειακές συμβάσεις ότι όσοι χρωστούν στα Ταμεία και παίρνουν δάνειο πάνω από 6.000 ευρώ θα το «χρησιμοποιήσουν» υποχρεωτικά πρώτα για την εξόφληση των χρεών στα Ταμεία και μετά αν μείνει υπόλοιπο θα το παίρνουν για τις ανάγκες τους. Στην ουσία επιχειρείται με έμμεσο τρόπο η κατάσχεση του δανείου έναντι χρεών αλλιώς δεν θα υπογράφεται η δανειακή σύμβαση.
Ασφαλιστική ενημερότητα αν χρειαστούν δάνειο πάνω από 6.000 ευρώ θα πρέπει να προσκομίζουν ακόμη και οι συνταξιούχοι που είναι να βγουν στη σύνταξη αλλά χρωστούν στα Ταμεία, καθώς και εκατοντάδες χιλιάδες επαγγελματίες και επιστήμονες που από την ψήφιση του νόμου και μετά μπορεί να βρεθούν χωρίς κεφάλαιο κίνησης λόγω χρεών στα Ταμεία ή να υποχρεωθούν να πάρουν δάνειο για τη δουλειά τους, που όμως θα πάει πρώτα για την πληρωμή των χρεών τους στα Ταμεία.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου