Η επίσπευση της χθεσινής εξαγγελίας του πρωθυπουργού για το πακέτο των προεκλογικών παροχών ως το 2020, παρά τις δηλώσεις περί της αξιοπιστίας που έχει ανακτήσει η ελληνική οικονομία, έφερε στο φως, μετά τη δέσμευση της δημόσια κινητής και ακίνητης περιουσίας για 99 χρόνια, και την εγγύηση των πρωτογενών πλεονασμάτων ως το 2022.
Με την κίνηση για δημιουργία κλειστού καταπιστευτικού λογαριασμού (escrow account), όπου θα μπουν και θα κλειδωθούν 5,5 δισ. ευρώ (3% του ΑΕΠ), η κυβέρνηση εγγυάται το 1% του ΑΕΠ πρωτογενούς πλεονάσματος από το 3,5% του ΑΕΠ που έχει δεσμευτεί να πετυχαίνει κάθε χρόνο ως το 2022 ώστε να πάρει το πράσινο φως για παροχές εκ των προτέρων και για το 2019 και για το 2020.
Με τον τρόπο αυτό μπλοκάρει με έναν ακόμη τρόπο κάθε μελλοντική διαπραγμάτευση για επαναδιαπραγμάτευση των δημοσιονομικών στόχων από την επόμενη κυβέρνηση, όπως αυτήν που έχει ανοίξει ο αρχηγός της Ν.Δ. Κυριάκος Μητσοτάκης και μάλιστα είχε υποστηρίξει λίγες μέρες μετά και ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος.
Η προεκλογική στόχευση του πακέτου δείχνει ότι τα μέτρα έχουν ορίζοντα ως το 2020, ενώ η εγγύηση εκτείνεται ως το 2022 δεσμεύοντας και την επόμενη κυβέρνηση για όποια κίνηση σε ό,τι αφορά την αλλαγή των δημοσιονομικών στόχων, εγκλωβίζοντας έως τότε και τα 5,5 δισ. που προέρχονται από μη διανεμόμενο πλεόνασμα.
Τι δίνουν και τι παίρνουν
Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, το υπερπλεόνασμα θα φτάσει σωρευτικά τα 5,5 δισ. ευρώ μέχρι και το 2022, από τα οποία 1,14 δισ. ευρώ το 2019, 800 εκατ. το 2022, 1,22 δισ. ευρώ το 2023 και 2,33 δισ. το 2022.
Προϋπολογισμός 2025: Τα 16 SOS για το τι έρχεται - Οι 12 μειώσεις φόρων
Για το 2019 τα μέτρα που θα ληφθούν άμεσα καλύπτονται από το υπερπλεόνασμα της τάξης του 0,6% του ΑΕΠ (1,14 δισ. ευρώ) όπως προβλέπει το υπουργείο Οικονομικών και από ό,τι φαίνεται δέχονται και οι θεσμοί. Οπως είπε η υπουργός Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου, το επίδομα που θα δοθεί ως 13η σύνταξη για φέτος και τα επόμενα χρόνια θα κοστίσει περίπου 800 εκατ. ευρώ, ενώ η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση και η μετάταξη κυρίως συσκευασμένων τροφίμων από τον βασικό συντελεστή του 24% στο 13% περίπου 260 εκατ. ευρώ.
Η εγγύηση δίνεται κυρίως για να καλυφθεί η υστέρηση που θα υπάρξει το 2020, αφού μόνο η μη περικοπή του αφορολογήτου θα έχει δημοσιονομικό κόστος 2 δισ. ευρώ, ενώ ο δημοσιονομικός χώρος που πιστοποιείται σήμερα είναι 800 δισ. ευρώ. Η μη περικοπή του αφορολογήτου μαζί με το πρόσθετο πακέτο για τη μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης, τη μείωση του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ και τις στοχευμένες παρεμβάσεις δεν ξεπερνά τα 800 εκατ. με 1 δισ. ευρώ. Συνεπώς ο δημοσιονομικός χώρος που χρειάζεται είναι κοντά στα 3 δισ. ευρώ και μάλλον τότε θα γίνει και χρήση της εγγύησης που δίνει από τώρα η κυβέρνηση για να εξασφαλίσει την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ.
Με έλλειμμα 7 δισ. το ισοζύγιο υπερπλεονασμάτων – παροχών
Η κυβέρνηση εμφανίζεται για πρώτη φορά γενναιόδωρη σε ό,τι αφορά την απόδοση σε παροχές των υπερπλεονασμάτων που έχει συγκεντρώσει από το 2016 και μετά έναντι υπερπλεονάσματος 5,5 δισ. ευρώ και εγγύηση άλλα 5,5 δισ, ευρώ και θα κάνει παροχές περίπου 7 δισ. ευρώ.
Ωστόσο, το ισοζύγιο των υπερπλεονασμάτων – παροχών έχει ένα έλλειμμα περίπου 7 δισ. ευρώ. Συγκεκριμένα, τα μέτρα που ανακοινώθηκαν χθες (7 δισ. ευρώ) θα πρέπει να αθροιστούν με τα 2,1 δισ. ευρώ που δόθηκαν την τριετία 2016 – 2018 ως κοινωνικό μέρισμα και τα 900 εκατ. ευρώ που ελήφθησαν πέρσι και εφαρμόζονται φέτος ως μόνιμα μέτρα. Εναντι των συνολικών παροχών ύψους περίπου 10 δισ. ευρώ ως το 2020 η κυβέρνηση περιμένει να συγκεντρώσει υπερπλεόνασμα ύψους τουλάχιστον 17 δισ. ευρώ έως το 2022, ενώ για τα έτη 2021 και 2022, όπως ομολόγησε χθες και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, μένουν κάτι λίγα που μένουν να κατανεμηθούν σίγουρα από την επόμενη κυβέρνηση.
Αν μάλιστα πιστέψουμε και τους υπολογισμούς που δόθηκαν χθες και τα 5,5 δισ. ευρώ τα οποία θα είναι η εγγύηση για να βγει με παροχές η κυβέρνηση από τη δύσκολη προεκλογική θέση όπου βρίσκεται σήμερα, προέρχονται από την υπεραπόδοση της οικονομίας όπως είπε ο κ. Τσίπρας. Με δεδομένο λοιπόν ότι η ανάπτυξη υποβαθμίζεται από χρόνο σε χρόνο, τα 5,5 δισ. είναι και αυτά… μη διανεμόμενο πλεόνασμα.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου