Σύμφωνα με έρευνα της Δανός και Συνεργάτες/BNP Paribas Real Estate, η αυξημένη ζήτηση κυρίως από εταιρείες εστίασης (franchise), σε συνδυασμό με την έλλειψη κενών καταστημάτων, επέτρεψε στους ιδιοκτήτες να ανεβάσουν το α’ εξάμηνο του έτους το ύψος των μισθωμάτων σε Ερμού, Γλυφάδα, Κολωνάκι, Κηφισιά και Σωτήρος στον Πειραιά, επαναφέροντας ακόμη και το αίτημα του «αέρα».
Ενδεικτικά, η ενοικίαση ενός καταστήματος στην Ερμού κυμαίνεται από 100 έως 200 ευρώ/τ.μ., στη Γλυφάδα από 70 έως 120 ευρώ/τ.μ., ενώ στην Κηφισιά από 80 έως 110 ευρώ/τ.μ. Αντίστοιχη ήταν και η εικόνα, που παρουσίασαν τα μισθώματα καταστημάτων στις μεγαλύτερες δευτερεύουσες αγορές της πρωτεύουσας, όπως η Καλλιθέα, το Περιστέρι, το Χαλάνδρι και η Νέα Σμύρνη.
Στη Θεσσαλονίκη, η αγορά των καταστημάτων άρχισε ήδη από το τέλος του 2015 να εμφανίζει σημάδια ανάκαμψης, κυρίως όσον αφορά στη διαθεσιμότητα στις εμπορικές αρτηρίες της πόλης. «Το α’ εξάμηνο του 2016 η τάση αυτή συνεχίστηκε και έφερε και μικρή αύξηση στα μισθώματα της οδού Τσιμισκή (από 80 ευρώ/τ.μ. έως 130 ευρώ/τ.μ.). Η έννοια του “αέρα”, ωστόσο, αποτελεί ακόμη παρελθόν για τη Θεσσαλονίκη», σημειώνει η Δανός.
Γραφειακοί χώροι
Οσον αφορά στην αγορά γραφείων, στην Αθήνα από το 2008 έχει παρατηρηθεί μία μέση πτώση στις τιμές ενοικίασης και πώλησης μεταξύ 35% και 45% αντίστοιχα. Οπως επισημαίνει η εταιρεία, προτεραιότητα για τους μισθωτές συνεχίζει να είναι η μείωση των τετραγωνικών και η επίτευξη περισσότερο προσιτών ενοικίων. Οι περιοχές με το μεγαλύτερο ενδιαφέρον συνεχίζουν να είναι η Λεωφόρος Κηφισίας και το κέντρο της Αθήνας. Στη Θεσσαλονίκη, η εκτιμώμενη μικτή απόδοση των γραφειακών χώρων παραμένει στο 8,5 με 9%. «Δεν υπάρχει επενδυτικό ενδιαφέρον για τέτοιους χώρους στη Θεσσαλονίκη, κυρίως γιατί η διαθεσιμότητα αφορά σε γραφεία χαμηλού βαθμού συντήρησης, ενώ λίγες είναι οι διεθνείς εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην πόλη και προσελκύουν επενδυτικό ενδιαφέρον. Τα μισθώματα παρουσιάζονται σταθερά, σε χαμηλά, όμως, επίπεδα από το 2014», καταλήγει η εταιρεία.
Σε ανοδική τροχιά
Υψηλή παρέμεινε και το α’ εξάμηνο του 2016 η αγορά των ξενοδοχείων στην Αθήνα, ως αποτέλεσμα της συνεχούς ανάπτυξης του ελληνικού τουρισμού. Σύμφωνα με τη Δανός, οι τιμές αγοράς των δωματίων εκτιμάται ότι θα κυμανθούν μεταξύ 35.000 ευρώ έως 65.000 ευρώ για τα δευτεροβάθμια ξενοδοχεία 4 αστέρων και από 65.000 ευρώ έως 95.000 ευρώ για τα δωμάτια των προνομιακών 4 αστέρων. Αντίστοιχα, οι τιμές των 5άστερων θα κυμανθούν από 100.000 ευρώ έως 160.000 ευρώ, ανάλογα με την τοποθεσία του ξενοδοχείου, με τα πολυτελή δωμάτια να πωλούνται έως και 400.000 ευρώ
ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΒΕΛΕΣΙΩΤΗ
[email protected]
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου