Η Βουλγαρία θα ξεκινήσει το ερχόμενο έτος μελέτη σκοπιμότητας για την κατασκευή ενός διαμετακομιστικού κέντρου αξίας 1,5 δισεκ. ευρώ στο λιμάνι της Βάρνας, στη Μαύρη Θάλασσα, που θα χρησιμοποιεί συνδέσεις αγωγών αερίου τις οποίες κατασκευάζει ήδη με τις γειτονικές χώρες Ελλάδα, Σερβία, Ρουμανία και Τουρκία και ενδεχομένως και με έναν υποθαλάσσιο αγωγό με τη Ρωσία.
Το κυπριακό φυσικό αέριο μπορεί να ρεύσει μέσω του αγωγού που κατασκευάζει η Βουλγαρία με την Ελλάδα και η υπουργός Ενέργειας της Βουλγαρίας, η Τεμενούζκα Πέτκοβα, δήλωσε πως η Σόφια είναι έτοιμη να αυξήσει τη δυναμικότητά της, αν χρειαστεί, μετά τη συνάντηση που είχε με τον κύπριο ομόλογό της, Γιώργο Λακκοτρύπη, στη Λευκωσία.
“Φυσικό αέριο από την Κύπρο είναι μία από τις επιλογές για την τροφοδοσία του διαμετακομιστικού κέντρου φυσικού αερίου”, δήλωσε η Πέτκοβα, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου.
Η Σόφια θα πρέπει ακόμη να πείσει τη Ρωσία για την ελκυστικότητα του σχεδίου της σχετικά με το διαμετακομιστικό κέντρο αερίου, το οποίο έχει την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανοικοδόμησης και Ανάπτυξης είναι επίσης έτοιμη να στηρίξει το σχέδιο.
Η Κύπρος, όπου η αμερικανική ενεργειακή εταιρία Noble ανακάλυψε ένα κοίτασμα φυσικού αερίου 4,5 τρισεκατ. κυβικών ποδιών στα τέλη του 2011, θεωρεί πως η Βουλγαρία μπορεί να είναι μια χώρα στη διαδρομή για τη μεταφορά μεσογειακού αερίου στην Ευρώπη, δήλωσε ο Λακκοτρύπης.
“Σκοπεύουμε να διανείμουμε φυσικό αέριο στη Βουλγαρία μέσω του διασυνδετήριου αγωγού με την Ελλάδα ή του τερματικού σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) κοντά στην Αλεξανδρούπολη”, είπε ο Λακκοτρύπης.
Είπε ότι θα ήθελε να εξετάσει σε λεπτομέρειες το σχέδιο της βουλγαρικής κυβέρνησης να κατασκευάσει ένα διαμετακομιστικό κέντρο αερίου.
Η Βουλγαρία σχεδιάζει να καταστήσει επιχειρησιακό τον αγωγό αερίου με την Ελλάδα στα τέλη του 2018. Η Σόφια σχεδιάζει επίσης να συμμετάσχει με ένα ποσοστό στη σχεδιαζόμενη κατασκευή τερματικού LNG στην Αλεξανδρούπολη, το οποίο θα συνδέεται με τον αγωγό.