Σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη το σχετικό νομοσχέδιο αναμένεται να κατατεθεί το αργότερο έως τις αρχές της επόμενης εβδομάδας για να έχει ψηφισθεί έως το Eurogroup της 11ης Μαρτίου.
Τι συμφώνησαν
Πέραν των βασικών σημείων, που είχαν «κλειδώσει» στις προηγούμενες συναντήσεις, δηλαδή υπόλοιπο δανείου, αξία ακινήτου και εισοδηματικά κριτήρια, οι δύο πλευρές κατέληξαν στα εξής:
1. Απροστάτευτοι οι εκτός πλατφόρμας δανειολήπτες: Το νέο πλαίσιο επί της ουσίας έρχεται να αντικαταστήσει την επίμαχη διάταξη του νόμου Κατσέλη (3869/2010, άρθρο 9, παράγραφος 2) περί προστασίας της πρώτης κατοικίας. Αυτό σημαίνει πρακτικά πως όποιος δανειολήπτης δεν πληροί τα κριτήρια ένταξης θα βρίσκεται με συνοπτικές διαδικασίες αντιμέτωπος με το «σφυρί». Την ίδια τύχη όμως θα έχει και εκείνος που θα επιλέξει τη λύση του δικαστηρίου για να ρυθμίσει την οφειλή του αφού στο χρονικό διάστημα που μεσολαβεί από την κατάθεση της αίτησης μέχρι την εκδίκαση οι τράπεζες θα μπορούν, πλέον, να εκκινήσουν τα μέτρα αναγκαστικής εκτέλεσης εναντίον του.
2. Ρήτρα εννέα μηνών για να μη χαθεί η ρύθμιση: Στο λογαριασμό των δανειοληπτών θα κατατίθεται κάθε μήνα το ποσό της κρατικής επιδότησης, το οποίο δεν θα είναι οριζόντιο, αλλά θα κυμαίνεται από 30% έως και 100% για περιπτώσεις αποδεδειγμένης ένδειας. Κυβέρνηση και τράπεζες φέρεται να συμφώνησαν στην ενσωμάτωση μιας ρήτρας βάσει της οποίας όποιος -δανειολήπτης ή κράτος- καθυστερεί στην καταβολή του μεριδίου του θα έχει περιθώριο εννέα μηνών πριν οδηγηθεί σε… έξωση από τη ρύθμιση.
3. Σε ρύθμιση μόνο τα «κόκκινα» δάνεια: Δικαίωμα υποβολής αίτησης ένταξης στο νέο πλαίσιο θα έχουν μόνο οι κόκκινες οφειλές. Πρακτικά αυτό σημαίνει πως αν κάποιος δανειολήπτης έχει ένα μη εξυπηρετούμενο στεγαστικό δάνειο και παράλληλα ένα «πράσινο» μικρό επαγγελματικό, θα μπορεί να αιτηθεί ρύθμιση-επιδότηση μόνο για το πρώτο.
4. Η «ουρά» του Κατσέλη: Υπό έλεγχο μέσα από την νέα πλατφόρμα θα τεθούν οι εκκρεμείς υποθέσεις του νόμου Κατσέλη, οι οποίες δεν έχουν πάρει ημερομηνία εκδίκασης. Απεναντίας, εκείνες που έχουν λάβει δικάσιμο θα έχουν την επιλογή είτε να προχωρήσουν με το παλιό καθεστώς είτε να επιλέξουν το νέο. Από εκεί και πέρα, όσοι δανειολήπτες προσέφυγαν στο νόμο Κατσέλη και απορρίφθηκε η αίτησή τους θα έχουν δικαίωμα ένταξης στην πλατφόρμα μόνο εφόσον το αιτιολογικό της συγκεκριμένης απόφασης δεν περιλαμβάνει το δόλο.
5. Υποβολή από 1 έως 5 έτη: Η πλατφόρμα θα παραμείνει ανοικτή ένα έτος από την ημέρα που θα τεθεί σε ισχύ το καθεστώς για τα μεσαία οικονομικά στρώματα και πέντε έτη (αντί τριών αρχικά) για τις κοινωνικά ευάλωτες ομάδες (π.χ. άνεργοι, ΑμΕΑ).
Επισημαίνεται πως στη μαραθώνια χθεσινή συνάντηση έδωσαν το «παρών» από πλευράς κυβέρνησης ο υπουργός Επικρατείας, Αλέκος Φλαμπουράρης και ο υφυπουργός Επικρατείας, Δημήτρης Λιάκος, καθώς επίσης και στελέχη από τις νομικές υπηρεσίες των συναρμόδιων υπουργείων, Οικονομίας και Ανάπτυξης, Οικονομικών, καθώς και Δικαιοσύνης. Οσον αφορά στα τραπεζικά στελέχη, παραβρέθηκαν οι εκπρόσωποι της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών, Θεόδωρος Καλαντώνης και Χαρούλα Απαλαγάκη.
Κατά τις προηγούμενες ημέρες κυβέρνηση και τραπεζίτες είχαν συμφωνήσει αναφορικά με το διάδοχο πλαίσιο στα εξής βασικά σημεία:
1. Αφορά σε νοικοκυριά που έχουν δάνεια με υποθήκη την πρώτη κατοικία και σε επιτηδευματίες οι οποίοι έχουν δανειστεί για επιχειρηματικούς σκοπούς, βάζοντας ως εξασφάλιση την πρώτη κατοικία.
2. Το υπόλοιπο προς αποπληρωμή του δανείου δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τις 130.000 ευρώ (θα εξαιρούνται τα πανωτόκια των 6 τελευταίων μηνών).
3. Η αξία του ακινήτου δεν θα πρέπει να ξεπερνά τις 250.000 ευρώ.
4. Για το εισόδημα του οφειλέτη θα λαμβάνονται υπόψη οι εύλογες δαπάνες διαβίωσης, όπως συμβαίνει στο νόμο Κατσέλη (π.χ. για μία οικογένεια με δύο παιδιά το ετήσιο εισόδημα διαμορφώνεται περίπου στις 31.000 ευρώ).
5. Οι αιτήσεις θα υποβάλλονται ηλεκτρονικά στην πλατφόρμα του εξωδικαστικού μηχανισμού (http://www.keyd.gov.gr/), όπου θα γίνουν οι απαραίτητες τροποποιήσεις.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]