Το υπόμνημα της Επιτροπής συντάχθηκε έπειτα από αίτημα του Eurogroup για συζήτηση, με στόχο τη βελτίωση και βιωσιμότητα των δημόσιων οικονομικών.
Ειδικά για την περίπτωση της Ελλάδας, σύμφωνα με το Euro2day.gr, το υψηλό ποσοστό είναι συνάρτηση της βουτιάς κατά 25% του ΑΕΠ τα τελευταία πέντε χρόνια της κρίσης.
Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση έχει ξεκινήσει ένα πρόγραμμα επισκόπησης των δαπανών σε τρία υπουργεία, προκειμένου να εντοπίσει «κωδικούς» στους προϋπολογισμούς από τους οποίους μπορεί να κόψει δαπάνες.
Η Κομισιόν έχει ξεκινήσει κάποιες αξιολογήσεις των δαπανών των μελών του μπλοκ των 19, αφενός για την καλύτερη διαμόρφωση πολιτικών που θα μειώσουν τα κυβερνητικά χρέη και αφετέρου για τη θέσπιση κατάλληλων δημοσιονομικών στρατηγικών, καθώς οι τρέχουσες δεν είναι ακόμη αρκετά «φιλικές» προς την ανάπτυξη.
Σύμφωνα με την έκθεση της Κομισιόν, πρώτη σε δαπάνες είναι η Φινλανδία και δεύτερη η Γαλλία, ενώ την τρίτη θέση της Ελλάδας ακολουθούν Βέλγιο, Αυστρία και Ιταλία.
Ιρλανδία και Λιθουανία είναι οι δύο χώρες με τις χαμηλότερες δαπάνες, ενώ όσο αυξάνεται το ποσοστό δαπανών/ΑΕΠ ακολουθούν Λετονία, Εσθονία και Κύπρος.