Ο κ. Κατρούγκαλος, υποστήριξε πως η Ελλάδα θα πει στους δανειστές της πως δεν μπορεί να αποδεχθεί τις προτάσεις τους, καθώς και πως θεωρεί “τις απαιτήσεις του ΔΝΤ ως απαγόρευση στο δικαίωμα των εργαζόμενων να διαπραγματεύονται τους μισθούς και τις συνθήκες εργασίας τους συλλογικά. Μια κόντρα με το ΔΝΤ στο συγκεκριμένο θέμα, θα έβαζε σε ρίσκο την χρηματοδότηση του bailout ύψους 86 δισ. και θα υπονόμευε την εμπιστοσύνη σε αυτή τη συμφωνία”, σημειώνει το Reuters.
Μιλώντας στο Reuters, ο Γιώργος Κατρούγκαλος τόνισε πως “η Αθήνα θα παλέψει να διατηρήσει τις συλλογικές διαπραγματεύσεις και αποκάλεσε το ΔΝΤ ‘ακραίο παίκτη΄”.
“Θέλουμε να επαναφέρουμε τις συλλογικές διαπραγματεύσεις επειδή είναι η καρδιά του ευρωπαϊκού κοινωνικού μοντέλου”¨, είπε ο Γιώργος Κατρούγκαλος.
Στο μεταξύ, μετά τις 17 Οκτωβρίου, που θα επιστρέψουν οι δανειστές, θα συζητηθούν ουσιαστικά οι αλλαγές στα εργασιακά, καθώς το σημερινό πρώτο ραντεβού μεταξύ των εκπροσώπων των Θεσμών και του κ. Κατρούγκαλου, χαρακτηρίστηκε ως διερευνητικό και αναγνωριστικό.
Σύμφωνα με τον υπουργείο Εργασίας, η καθυστέρηση επιβάλλεται για δύο λόγους. Στο τέλος Σεπτεμβρίου θα παραδοθεί το πόρισμα της διεθνούς επιτροπής εμπειρογνωμόνων για τις βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές στο πεδίο της εργασίας, ενώ προς το τέλος Οκτωβρίου αναμένεται η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για την υπόθεση της ΑΓΕΤ με την οποία θα κρίνει εάν θα αρθεί το υπουργικό βέτο για τις ομαδικές απολύσεις.
Στο μεσοδιάστημα οι δύο πλευρές θα επικοινωνούν με τηλεδιασκέψεις και μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mails). Ο κ. Κατρούγκαλος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο το ΔΝΤ να έχει αιφνιδιαστικά νέες αξιώσεις καθώς όπως είπε «χαρακτηρίζεται από ακραίες φιλελεύθερες θέσεις».
Honda και Nissan ενώνουν δυνάμεις για να κυριαρχήσουν στην παγκόσμια αυτοκινητοβιομηχανία
Ειδικά για την επιστροφή των αναδρομικών του μερίσματος του Μετοχικού Ταμείου για τους μη δικαιούχους, όπως είναι οι χήρες, απέκλεισε το ενδεχόμενο η κυβέρνηση να προχωρήσει σε κατασχέσεις.
Αναγνωριστική ήταν και η συνάντηση που είχε η Αναπληρώτρια Υπουργός Εργασίας Θεανώ Φωτίου με τους θεσμούς για την πανελλαδική εφαρμογή του προγράμματος χορήγησης του κοινωνικού εισοδήματος αλληλεγγύης.
Η ελληνική πλευρά τόνισε ότι αναζητεί πόρους ύψους 900 εκ ευρώ για την υλοποίηση του προγράμματος που θα αφορά 800.000 άτομα. Σημειώνεται ότι στην αυριανή συνάντηση του κ. Κατρούγκαλου με τους εκπροσώπους των θεσμών θα συζητηθούν οι επονομαζόμενες «ουρές» αναφορικά με τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος.
Συγκεκριμένα, η ελληνική πλευρά θα ζητήσει την έγκριση των δανειστών για τις ρυθμίσεις «ανάσα» που έχει ήδη προαναγγείλει και αφορούν:
-το πάγωμα των ληξιπρόθεσμων οφειλών για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αυτοαπασχολούμενους επιστήμονες καθώς και νέα ρύθμιση των παγωμένων οφειλών.
-Την παρακράτηση των αναδρομικών για τις επικουρικές σε ποσοστό έως 10% της μικτής σύνταξης
-Τις αντισταθμιστικές παροχές για όσους έχασαν το ΕΚΑΣ
Παράλληλα στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης θα τεθούν τα προαπαιτούμενα που έχουν μείνει από την πρώτη αξιολόγηση (μείωση έκπτωσης στην εφάπαξ εξαγορά πλασματικών ετών ασφάλισης, κατάργηση εκπτώσεων στις εισφορές υγείας για αγρότες και νέους επιστήμονες, απένταξη τουριστικών καταλυμάτων στους μικρούς δήμους από τον ΟΓΑ).