Την Πέμπτη θα συνεδριάσει η ομάδα εργασίας της Ευρωζώνης (Euroworking group) που θα συζητήσει και το πρόβλημα με την Ελλάδα. Πώς δηλαδή θα κλείσει το κενό των 250 – 300 εκατ. ευρώ που βλέπει η επιτροπή ώστε η Αθήνα να ακυρώσει το μέτρο της περικοπής της προσωπικής διαφοράς των παλιών συντάξεων το 2019 και παράλληλα να εφαρμόσει και τα μέτρα που προανήγγειλε ο πρωθυπουργός από τη Θεσσαλονίκη.
Παρά τις προσπάθειες των προηγούμενων δύο μηνών, το κενό αυτό δεν έκλεισε και δεν αναμένεται να κλείσει ούτε και τις επόμενες ημέρες. Η ελληνική πλευρά έχει ξεκαθαρίσει ότι ζητάει πλήρη και μόνιμη ακύρωση του μέτρου. Με τον τρόπο αυτό έβγαλε από τη διαπραγμάτευση προτάσεις από την Ε.Ε. που ήθελαν μερική εφαρμογή του μέτρου είτε με μικρότερες ή κλιμακωτές μειώσεις καθώς και ένα κόφτη άλλων δαπανών σε περίπτωση δημοσιονομικής απόκλισης για να είναι μόνιμη η μη περικοπή των συντάξεων.
Τι θυσιάζουν…
Με αυτά τα δεδομένα η συζήτηση τις τελευταίες δύο εβδομάδες έχει στραφεί είτε στην περικοπή των ελληνικών αντιμέτρων είτε στην περικοπή άλλων δαπανών ώστε να χωρέσουν και ελαφρύνσεις αλλά και οι συντάξεις για τον επόμενο χρόνο.
ΑΑΔΕ: Στην Αθήνα οι επικεφαλής των φορολογικών διοικήσεων των χωρών – μελών του ΟΟΣΑ
Πρώτες υποψήφιες είναι οι δαπάνες των δημοσίων επενδύσεων για τον επόμενο χρόνο που θα περικοπούν ανάλογα με τις ανάγκες. Τούτο με το σκεπτικό να ξεπεραστούν οι ενστάσεις των Ευρωπαίων και στη συνέχεια να χρησιμοποιηθούν για αναπτυξιακές δαπάνες μέρος από τα 1,2 δισ. ευρώ που θα λάβει η Ελλάδα σε δύο δόσεις των 600 εκατ. ευρώ μέσα στο 2019 από τα κέρδη των Κεντρικών Τραπεζών κατ’ εφαρμογήν της συμφωνίας από το Eurogroup του Ιουνίου για το χρέος.
Ωστόσο και η απόφαση αυτή έχει το ρίσκο και για τις δημόσιες επενδύσεις και για τον ρυθμό ανάπτυξης του επόμενου χρόνου. Τούτο διότι η εκταμίευση των 1,2 δισ. ευρώ βρίσκεται υπό την αίρεση ότι η Ελλάδα θα επιτυγχάνει τον δημοσιονομικό της στόχο και παράλληλα δεν θα αναστρέφει μεταρρυθμίσεις που έχει συμφωνήσει και υιοθετήσει μέσα από το τρίτο μνημόνιο.
Την ίδια ώρα όμως οι εξαγγελίες των τελευταίων ημερών περί διορισμών και επιστροφής αναδρομικών σε όλους έχει ανησυχήσει τις Βρυξέλλες τη στιγμή μάλιστα που η επίτευξη του δημοσιονομικού στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ ακόμη και με σχεδιαζόμενη περικοπή δαπανών για το 2019 είναι οριακή.
Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στην έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]