Οπως προκύπτει από τα στοιχεία της AirDNA, της ιστοσελίδας, δηλαδή, που αναλύει τα δεδομένα της AirBnb και επεξεργάστηκε το Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ), το α’ εξάμηνο του τρέχοντος έτους διατέθηκαν προς βραχυχρόνια μίσθωση περισσότερα από 126.000 ακίνητα ανά τη χώρα, όταν το 2010 ο αριθμός τους μόλις ξεπερνούσε τα 130.
«Στην Ελλάδα η επίμαχη δραστηριότητα, στο πλαίσιο της οικονομίας διαμοιρασμού, αρχίζει να εμφανίζεται από το 2010. Τότε, ήταν περιορισμένης εμβέλειας και αμφιβόλου εξέλιξης, καθώς μόνο μερικές δεκάδες καταλύματα στο σύνολο της χώρας είχαν ενεργοποιηθεί στην κατεύθυνση αυτή», τονίζει το ΚΕΠΕ και προσθέτει: «Σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, ωστόσο, η δραστηριότητα άρχισε να αναπτύσσεται με εντυπωσιακά υψηλούς ρυθμούς από χρόνο σε χρόνο, διαμορφώνοντας νέες συνθήκες στην αγορά, με πολλαπλές επιδράσεις».
«Εκρηξη» στα AirBnb
Πιο αναλυτικά, το 2011 «ανέβηκαν» στην επίμαχη πλατφόρμα 747 αγγελίες, για να εκτοξευτούν σε κάτι λιγότερο από 3.000 τον αμέσως επόμενο χρόνο, ενώ τη διετία 2013 – 2014 διατέθηκαν προς μίσθωση 17.453 καταλύματα.
Τραμπ στο Νταβός: Ελάτε να παράγετε προϊόντα στις ΗΠΑ, έχουμε τους χαμηλότερους φόρους
Εκτοτε, ο αριθμός τους διπλασιάζεται, με συνέπεια αφενός τη μείωση των προς διάθεση σπιτιών σε περιοχές όπου είθισται να αναζητούν στέγη φοιτητές αλλά και εποχικοί υπάλληλοι και αφετέρου την αύξηση των τιμών, αναγκάζοντας όσους ενδιαφέρονται να νοικιάσουν να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη.
Ο… χάρτης της AirBnb στην Ελλάδα
Στις Περιφέρειες Αττικής, Νοτίου Αιγαίου και Κρήτης εντοπίζονται τα περισσότερα καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης, συγκεντρώνοντας πάνω από το 60% του συνολικού αριθμού των αναρτήσεων.
Ειδικότερα, σύμφωνα με το ΚΕΠΑ, μέχρι τα τέλη Ιουνίου του 2018 είχαν «ανέβει» 30.184 αγγελίες στην Αττική (από μόλις 54 το 2010), 25.730 στο Νότιο Αιγαίο και 21.811 στην Κρήτη. «Εξετάζοντας τις εξελίξεις στη βραχυχρόνια μίσθωση ακινήτων στην Περιφέρεια Αττικής, η οποία εμφανίζει τον μεγαλύτερο αριθμό καταλυμάτων, ο κεντρικός τομέας Αθηνών φαίνεται να συγκεντρώνει το 53,3% των αντίστοιχων καταλυμάτων στα τέλη της εξεταζόμενης περιόδου, από τα οποία το 93% συγκεντρώνεται στον Δήμο Αθηναίων.
Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στην έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]