Ο κ. Τσακαλώτος καθησυχάζει ότι οι χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας τα επόμενα 2 – 2,5 χρόνια βρίσκονται υπό έλεγχο, αφού υπάρχουν τα 24,1 δισ. του μαξιλαριού ρευστότητας.
Ειδικότερα τονίζει ότι οι πρόσφατες μαζικές πωλήσεις κρατικών ιταλικών ομολόγων τις τελευταίες εβδομάδες δημιούργησαν ανοδικές πιέσεις στο κόστος δανεισμού των χωρών του νότου της Ευρώπης, μεταξύ αυτών και της Ελλάδας. «Η κατάσταση στην Ιταλία τον έκανε λίγο πιο δύσκολο τον δανεισμό από τις αγορές αλλά από την άλλη πλευρά νομίζω ότι οι αγορές έγιναν πιο ικανές στο να κατανοήσουν ότι η Ελλάδα ολοκλήρωσε το πρόγραμμα, έχει κάνει έναν τεράστιο αριθμό μεταρρυθμίσεων, και έχει πλέον ένα απόθεμα ασφαλείας ώστε οι χρηματοδοτικές της ανάγκες να είναι υπό έλεγχο για τουλάχιστον 2,5 χρόνια», είπε ο υπουργός Οικονομικών.
Θυμίζει ξανά τη συμφωνία για το χρέος που κυρώθηκε από το Eurogroup του Ιουνίου. Σημείωσε ότι η Ελλάδα συμφώνησε με τους εταίρους της τον Ιούνιο την ελάφρυνση του χρέους της με στόχο τη βελτίωση της βιωσιμότητάς του μεσοπρόθεσμα. Αυτό προβλέπει την επέκταση των λήξεων κάποιων ομολόγων και την ελάφρυνση των επιτοκίων για κάποια άλλα, καθώς επίσης και τη δημιουργία αποθέματος ασφαλείας ύψους 24 δισ. ευρώ το οποίο θα βελτιώσει τη βιωσιμότητα του χρέους μεσοπρόθεσμα.
«Η Ελλάδα έχει πετύχει μία συμφωνία για το χρέος της, που σημαίνει ότι η χρηματοδότησή του είναι ευκολότερη από ό,τι είναι στην Πορτογαλία και την Ιταλία», τόνισε χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομικών.
Τραμπ στο Νταβός: Ελάτε να παράγετε προϊόντα στις ΗΠΑ, έχουμε τους χαμηλότερους φόρους
Απαντώντας σε ερώτηση για το εάν η Ελλάδα θα δοκιμάσει μία πώληση κοινοπρακτικού ομολόγου φέτος, είπε ότι θα αφήσει τον χρόνο της έκδοσης στον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ).
«Εχει οδηγίες από την κυβέρνηση ότι θέλουμε να βγούμε όταν οι συνθήκες στις αγορές θα είναι κατάλληλες. Είναι η δουλειά του να κάνει την έρευνα και να μας πει πότε είναι ο κατάλληλος χρόνος», είπε, για να προσθέσει: «Εχουμε την άνεση να περιμένουμε, καθώς έχουμε το μαξιλάρι, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα βγούμε όταν ο χρόνος είναι κατάλληλος, και νομίζω ότι ο χρόνος θα είναι κατάλληλος μεσοπρόθεσμα».
Το πρακτορείο υπενθυμίζει ότι η Ελλάδα φαίνεται ότι εξέταζε την έκδοση 10ετούς κοινοπρακτικού ομολόγου νωρίτερα φέτος, την πρώτη τέτοιας διάρκειας από την έναρξη της κρίσης το 2010.
Από τότε όμως η απόδοση του 10ετούς ιταλικού ομολόγου έχει σχεδόν διπλασιαστεί, από το 1,72% τον Απρίλιο, στο 3,31% τη Δευτέρα. Παρασύροντας την απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου από το 3,85% στις αρχές Μαΐου στο 4,25%.
Διαβάστε ολόκληρο το ρεπορτάζ στην έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]