Ωστόσο, ο κ. Πετρόπουλος κατέφυγε σε μια «ακροβατική» ερμηνεία του άρθρου 100 του Συντάγματος, λέγοντας ότι για να δοθούν τα λεφτά που διέταξε αρχικά το Συμβούλιο της Επικρατείας από τον Ιούνιο του 2015 με την απόφασή του να βγάλει αντισυνταγματικές τις μειώσεις του 2012, θα πρέπει να… αποφανθεί εκ νέου το ίδιο Ανώτατο Δικαστήριο ότι οι μειώσεις αυτές είναι αντισυνταγματικές και ότι οι αξιώσεις που γεννώνται και αναγνωρίζονται ήδη από τα δικαστήρια εκκινούν από τον Ιούνιο του 2015 και όχι πριν.
Αναγνωρίζει, δηλαδή, διεκδικήσεις, αιτήσεις και αγωγές περιορίζοντας όμως τα αναδρομικά από τις παράνομες μειώσεις σε 42 μηνιάτικα από Ιούνιο 2015 και μετά, και όχι πριν. Ταυτόχρονα δε, ισχυρίζεται ότι χρειάζεται εκ νέου αναπομπή των αναδρομικών στο ΣτΕ, για να ακυρώσει αποφάσεις που δικαιώνουν συνταξιούχους με 5ετή επιστροφή μειώσεων.
Την ίδια στιγμή, οι αιτήσεις των συνταξιούχων στον ΕΦΚΑ ξεπερνούν τις 150.000 και αυξάνονται μέρα με τη μέρα με γεωμετρική πρόοδο. Τα αναδρομικά που «έδειξε» χθες ο κ. Πετρόπουλος, μιλώντας στην εκπομπή του Γιώργου Παπαδάκη στον Αντ1, επιβεβαιώνουν αυτό που υποστήριξε το υπουργείο από την πρώτη στιγμή: Oτι δηλαδή τα δικαστήρια που δικαιώνουν τώρα τους συνταξιούχους δεν μπορούν να δώσουν αναδρομικότητα (κατά το υπουργείο) πριν την απόφαση του ΣτΕ, δηλαδή πριν τις 11/6/2015 που κρίθηκαν αντισυνταγματικές οι περικοπές, αλλά μόνον από την ημερομηνία αυτή και μετά. Οσοι όμως κατέθεσαν αγωγή πριν τον Ιούνιο του 2015, και δικαιώνονται δικαστικά, θα λάβουν αναδρομικά για μεγαλύτερο διάστημα, κάτι που το αναγνωρίζει και το ΣτΕ. Αυτό που είπε όμως ο κ. Πετρόπουλος είναι ότι το ΣτΕ θα πρέπει να επαναβεβαιώσει την απόφασή του για αντισυνταγματικότητα των περικοπών και για αναδρομικά, επειδή, όπως ανέφερε, υπάρχουν δικαστήρια (πρωτοδικεία) που δικαιώνουν συνταξιούχους και πριν τον Ιούνιο του 2015, παρότι οι προσφυγές κατετέθησαν μετά τον Ιούνιο του 2015.
Φοροδιαφυγή και αποδείξεις: 205 καταγγελίες την ημέρα - Οι καταγγελίες το 2024 έφτασαν τις 75.000
Η επίκληση του υφυπουργού σε τέτοιες αποφάσεις είναι αντιφατική, διότι μέχρι στιγμής όσες αποφάσεις βγαίνουν από τα πρωτοδικεία (όπως οι δύο νέες που δημοσιεύτηκαν στον «Ε.Τ.» τη Δευτέρα) δίνουν αναδρομικά βάσει της απόφασης του ΣτΕ και μόνον η απόφαση του Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης επιδικάζει αναδρομικά και πριν τον Ιούνιο του 2015, ανατρέχοντας σχεδόν μια 5ετία πίσω. Στην απόφαση αυτή, όμως, την οποία απέφυγε να περιγράψει ο υφυπουργός, η δικαστής ανατρέχει σε αναδρομικότητα 5ετίας, διότι έκανε δεκτή την πρώτη αγωγή που είχε καταθέσει ο συνταξιούχος στις αρχές του 2013 και στη συνέχεια επανήλθε με νέα αγωγή τον Ιούλιο του 2015. Για τον λόγο αυτόν το δικαστήριο είπε ότι οφείλονται λεφτά και πριν την απόφαση του ΣτΕ ακριβώς διότι υπήρχε αγωγή που έγινε δεκτή ως αφετηρία των διεκδικήσεων.
Το υπουργείο θεωρεί ότι το ΣτΕ θα πρέπει να… μας ξαναπεί αυτά που είπε στην απόφαση 2287/2015, ότι δηλαδή είναι αντισυνταγματικές οι μειώσεις και ότι ισχύει η αναδρομικότητα διεκδικήσεων και επιστροφών μετά τον Ιούνιο του 2015 και όχι πριν, εκτός αν είχαν ασκηθεί ήδη αγωγές.
Ολόκληρο το ρεπορτάζ στην έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]