Οι νέες αναπηρικές βγαίνουν με μικρότερα ποσά από το παρελθόν ενώ με τις νέες προϋποθέσεις συνταξιοδότησης καθιερώνεται η 15ετία ως ελάχιστος απαιτούμενος χρόνος πραγματικής ασφάλισης για έκδοση απόφασης συνταξιοδότησης. Η αναπηρική σύνταξη θα χορηγείται όμως και με μία 5ετία εργασίας, εφόσον υπάρχουν 2 έτη ασφάλισης μέσα στην τελευταία πενταετία πριν από την υποβολή της αίτησης.
Ολα αυτά θα ισχύουν από την κύρωση του νέου κανονισμού που είναι ήδη έτοιμος από τις αρχές του έτους και θα έπρεπε να τεθεί σε ισχύ από τον Μάιο του 2018 βάσει του νόμου Κατρούγκαλου. Ο κορμός των αλλαγών είναι ότι οι προϋποθέσεις για αναπηρική σύνταξη θα είναι ενιαίες για όλους τους ασφαλισμένους, είτε έχουν ένσημα μέχρι το 1992 είτε μετά το 1993.
Το πόρισμα
Η πρόταση αυτή περιλαμβάνεται στο πόρισμα επιτροπής που συστήθηκε για να εξετάσει τις αλλαγές στις αναπηρικές συντάξεις μετά το νόμο Καρούγκαλου (ν. 4387/2016).
Το πόρισμα έχει ολοκληρωθεί. Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, είναι θέμα χρόνου η κύρωσή του από το υπουργείο Εργασίας, με τη διαφορά ότι οι αλλαγές θα εφαρμοστούν -όπως εξετάζεται- για όσους κάνουν αίτηση για χορήγηση αναπηρικής σύνταξης από την έκδοσή του και μετά. Δεν θα καταλαμβάνουν -εκτός απροόπτου- όσους έχουν ήδη κάνει αίτηση ή πρόκειται να κάνουν στο επόμενο διάστημα και πάντως πριν από την ισχύ του νέου κανονισμού.
Οι αλλαγές αγγίζουν πάνω από 400.000 ασφαλισμένους κατά τις εκτιμήσεις ειδικών της κοινωνικής ασφάλισης.
Από την κύρωση του νέου κανονισμού και μετά, όποιος αιτείται σύνταξη αναπηρίας στον ΕΦΚΑ, είτε είναι παλαιός ασφαλισμένος (με έναρξη μέχρι 31/12/1992) είτε νέος (με έναρξη ασφάλισης από 1ης/1/1993), θα πρέπει να έχει γνωμάτευση ΚΕΠΑ με ποσοστό αναπηρίας 50%, 67% ή 80% και άνω.
Διαβάστε ολόκληρο το ρεπορτάζ στην έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]