Το οικονομικό επιτελείο επιθυμούσε να συνοδεύσει την έξοδο από το Μνημόνιο με
μια συμβολική έκδοση 10ετούς ομολόγου αναφοράς.
Η αστάθεια στην Ιταλία και η νομισματική κρίση στη γειτονική Τουρκία κρατούν τις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων ψηλά αποκλείοντας προς το παρόν ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Ενα δεύτερο πρόβλημα που θα πρέπει να λύσει τις επόμενες μέρες το οικονομικό επιτελείο είναι η ολοκλήρωση του πακέτου της ΔΕΘ. Η κυβέρνηση θέλει να παρουσιάσει ένα όσο το δυνατόν πιο πλούσιο πρόγραμμα παροχών με στόχο να δώσει το μήνυμα υπέρβασης της κρίσης.
Μάλιστα, διακινούνταν σενάρια για πακέτο ύψους 1,6 δισ., τα 900 εκατ. από το υπερπλεόνασμα του 2018 που προέκυψε μετά το καλοκαίρι και θα δοθεί ως έκτακτο κοινωνικό μέρισμα και τα άλλα 750 εκατ. ευρώ που έχει συμφωνηθεί καταρχήν με τους δανειστές να δοθούν για φοροαπαλλαγές το 2019.
Το πακέτο αναμένεται να κλειδώσει τις επόμενες μέρες. Το πιο δύσκολο θέμα στο πακέτο των παροχών είναι η υπόσχεση για αναστροφή του μέτρου της περικοπής των συντάξεων στο οποίο επιμένουν ακόμη πολλά κυβερνητικά στελέχη παρά την ξεκάθαρη άρνηση των εκπροσώπων των δανειστών.
Μη σκέπτεστε αναστροφή μεταρρυθμίσεων
Μάλιστα, με την ευκαιρία της ημερολογιακής λήξης του τρίτου Μνημονίου, πολλοί από αυτούς είχαν την ευκαιρία να επαναλάβουν τις θέσεις τους.
Ο πρόεδρος του Eurogroup Μάριο Σεντένο σε δήλωση σχετικά με την ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος μιλούσε για αλλαγή σελίδας για την Ελλάδα, αλλά προειδοποιούσε και για τη συνέχιση εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων: «Πρόκειται για μια νέα φάση, στην οποία θα είναι σημαντικό να αποφευχθεί η επανάληψη λαθών του παρελθόντος και να αξιολογούνται διεξοδικά όλες οι εναλλακτικές λύσεις πριν από την εφαρμογή τους», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Ελαιόλαδο: Στα 9 ευρώ εκτιμάται ότι θα υποχωρήσει η τιμή του [πίνακες]
Σε άρθρο του («Καθημερινή») για την έξοδο της Ελλάδας, ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ κάνει εμμέσως και μια αναφορά και στις επικείμενες ελληνικές εκλογές εκτιμώντας ότι και ο Αλέξης Τσίπρας αλλά και ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι «μεταρρυθμιστές» και τόνιζε ότι τον έχουν διαβεβαιώσει ότι υποστηρίζουν τους μακροπρόθεσμους στόχους που έχει θέσει το πρόγραμμα στήριξης.
Στο ίδιο άρθρο δεν παρέλειπε να αναφερθεί και στο αξέχαστο πρώτο εξάμηνο του 2015 και τη διαπραγμάτευση Βαρουφάκη, σημειώνοντας ότι μετά τα γεγονότα του πρώτου εξαμήνου του 2015 οι Ευρωπαίοι έμαθαν εμπειρικά ότι μπορούσαν να βασίζονται στους «πιο σημαντικούς Ελληνες συνομιλητές» τους, τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο και τον αναπληρωτή του Γιώργο Χουλιαράκη.
Ο φιλικός προς την Ελλάδα Γάλλος υπουργός οικονομικών Μπρουνό Λε Μερ, σχολιάζοντας την έξοδο της Ελλάδας από τα Μνημόνια, τη χαρακτηρίζει μεγάλη επιτυχία, ενώ σε ό,τι αφορά στις δεσμεύσεις που ανέλαβε η Ελλάδα ήταν ξεκάθαρος: «Οι δεσμεύσεις που ανέλαβε η Ελλάδα για το μέλλον είναι σαφείς, ιδίως στο θέμα των πρωτογενών πλεονασμάτων και της διατήρησης της δυναμικής των μεταρρυθμίσεων. Δεν αμφιβάλλω ότι θα γίνουν σεβαστές και ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει στην οδό της ανάπτυξης και της απασχόλησης».
Στουρνάρας: Δεν έχουμε περιθώρια αποκλίσεων
Την ίδια ώρα, ένα έμμεσο όχι στην προσπάθεια να αναστραφεί το μέτρο της περικοπής των συντάξεων κάνει σε συνέντευξή του ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας.
«Αν υπαναχωρήσουμε από τα συμφωνηθέντα, τώρα ή στο μέλλον, οι αγορές θα μας εγκαταλείψουν και δεν θα μπορέσουμε να αναχρηματοδοτήσουμε τις λήξεις των δανείων με όρους βιωσιμότητας χρέους», λέει σχετικά ο κ. Στουρνάρας και επισημαίνει και έναν δεύτερο κίνδυνο. «Αν υπάρξουν»
-λέει- «μεγάλες διεθνείς αναταράξεις, είτε στις γειτονικές μας Ιταλία και Τουρκία είτε στην παγκόσμια οικονομία, θα δυσκολευτούμε να βγούμε στις αγορές, επειδή ο συντελεστής ευαισθησίας των ελληνικών ομολόγων παραμένει ακόμη μεγάλος», είπε σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή».
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]