Μιλώντας στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και απαντώντας σε ερώτηση του Έλληνα ευρωβουλευτή Γιώργου Κύρτσου, ο κεντρικός τραπεζίτης τόνισε ότι «η Ελλάδα μετά το τέλος του προγράμματος μόνο αν έχει waiver θα μετέχει στο QE».
Συμπλήρωσε δε πως «η μετά πρόγραμμα επιτήρηση του ελληνικού προγράμματος δεν δικαιολογεί το waiver».
Αυτό σημαίνει ότι με τη λήξη του προγράμματος και εφόσον τα ελληνικά ομόλογα δεν έχουν αναρριχηθεί στην επενδυτική βαθμίδα από τους οίκους αξιολόγησης, κάτι που θεωρείται εξαιρετικά δύσκολο μέσα σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, το waiver θα χαθεί.
Αυτό θα έχει ως συνέπεια ότι δεν θα είναι δυνατή η ένταξη της χώρας στο QE, στους λίγους μήνες που απομένουν μέχρι το «πάγωμα» του προγράμματος, όπως έχει ήδη αποφασιστεί από την Ευρωτράπεζα.
Επιπλέον, οι ελληνικές τράπεζες να αναγκαστούν να μεταφέρουν χρηματοδότηση με μηδενικά επιτόκια που εξασφαλίζουν απευθείας από τη Φρανκφούρτη, στον ακριβό μηχανισμό στήριξης της Τράπεζας της Ελλάδος.
Αν και οι άμεσες επιπτώσεις από αυτήν την εξέλιξη είναι απολύτως διαχειρίσιμες, ως προς το θέμα της ρευστότητας, υπάρχει κόστος που θα επηρεάσει τα καθαρά έσοδα των ελληνικών τραπεζών για μερικούς μήνες ακόμη και όσο παραμένουν στον ELA.
Ξεκινά η διαδικασία ερευνών για υδρογονάνθρακες νότια της Πελοποννήσου
Στην αγορά υπήρχε η εκτίμηση ότι είναι δυνατή η ένταξη της χώρας στο QE, για όσο διαρκεί το waiver, δηλαδή έως και τις 21 Αυγούστου.
Ωστόσο, μετά τις τοποθετήσεις του κ. Ντράγκι στην Ευρωβουλή, τα περιθώρια για κάτι τέτοιο στενεύουν.
Όπως είπε, ο κεντρικός τραπεζίτης, «θα πρέπει να περιμένουμε τα ευρωκοινοβούλια, αλλά και την απόφαση του ESM», που είναι προγραμματισμένη γιοα την ερχόμενη Παρασκευή και μετά «μπορούμε να εξετάσουμε το να γίνει ανάλυση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους (DSA). Έτσι, θα έχουμε τη δική μας άποψη για το θέμα».
Εξάλλου, ο κ. Ντράγκι έκανε εκ νέου έκκληση για τη δημιουργία μιας κοινής ασφάλισης καταθέσεων στην ευρωζώνη, τονίζοντας πως ο διαμοιρασμός των ρίσκων βοηθάει στην μείωση τους.
«Στo επερχόμενο χρονικό διάστημα, κατά τις διαβουλεύσεις για μια κοινή ευρωπαϊκή ασφάλιση καταθέσεων, δεν πρέπει να μας κρατήσει πίσω η διάκριση ανάμεσα στη μείωση του ρίσκου και στο διαμοιρασμό του ρίσκου» υποστήριξε σχετικά.
Όπως μεταδίδει το Reuters, ο κ. Ντράγκι τόνισε πως οι τράπεζες έχουν ήδη προχωρήσει σε μια σημαντική εξυγίανση των ισολογισμών τους και ένας διαμοιρασμός του ρίσκου τώρα θα βοηθούσε στην μείωση του, καθώς θα οδηγούσε σε μια πιο συντεταγμένες και γρήγορες τραπεζικές εκκαθαρίσεις.
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]