Μετά τη γνωστή αποστροφή του Γάλλου επιτρόπου κ. Πιερ Μοσκοβισί από την Αθήνα ότι η περικοπή των συντάξεων μπορεί να συζητηθεί εν όψει της σύνταξης του προϋπολογισμού του 2019 όλοι οι υπόλοιποι εκπρόσωποι των θεσμών έσπευσαν να αποκλείσουν με δικές τους δηλώσεις το ενδεχόμενο της αποδόμησης μέτρων την επομένη της εξόδου της Ελλάδας από το πρόγραμμα.
Μπλόκο
Στο επίσημο πρόγραμμα του Eurogroup της Πέμπτης η Ελλάδα μετά από καιρό δεν βρίσκεται – τουλάχιστον προς το παρόν – στη βασική ατζέντα των θεμάτων.
Ωστόσο η συζήτηση για τη μετά το μνημόνιο εποπτεία της Ελλάδας που θα γίνει θα δώσει την ευκαιρία τόσο στους εκπροσώπους των θεσμών όσο και στους υπουργούς Οικονομικών να ξεκαθαρίσουν τα πράγματα. Εκτός από την εξεταστέα ύλη του Σεπτεμβρίου, δηλαδή τους συγκεκριμένους τομείς που θα αξιολογηθεί η Ελλάδα, θα συζητηθεί και η διάθεση για αναστροφή μέτρων που συντηρείται και από κυβερνητικά στελέχη, ειδικά μετά την επίσκεψη Μοσκοβισί στην Αθήνα την περασμένη εβδομάδα.
Χαρακτηριστικό του κλίματος είναι ότι θα συζητηθεί μάλλον τυπικά και η παράταση του καθεστώτος χαμηλού ΦΠΑ στα πέντε νησιά του Βορείου Αιγαίου και της Δωδεκανήσου που πλήττονται από τις προσφυγικές ροές με αντάλλαγμα την αποδοχή προσφύγων από άλλες χώρες της Ε.Ε.
Το θέμα της αναστροφής της περικοπής των συντάξεων όμως έρχεται σύμφωνα με άτομα πολύ κοντά στο ελληνικό πρόγραμμα μετά τον αγώνα που έκανε κυρίως η Commission να μην υπάρχει σαφής ρήτρα μη αναστρεψιμότητας στην έκθεση συμμόρφωσης της 4ης και τελευταίας αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος. Γι’ αυτό και έχει ενοχλήσει και ένα μέρος των θεσμών αλλά και τους σκληρούς υπουργούς Οικονομικών του Βορρά που ενέκριναν την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.
Είχε προειδοποιήσει
Ηδη ο επικεφαλής της ομάδας του ΔΝΤ κ. Πίτερ Ντόλμαν – με δεδομένο ότι το Ταμείο είχε επιβάλει το μέτρο μαζί με την περικοπή του αφορολογήτου – είχε προειδοποιήσει ότι η αντιστροφή του θα θέσει σε κίνδυνο τη συμφωνία για το χρέος.
Σε νέα συνέντευξή του επανήλθε χθες δηλώνοντας ότι έχει «στην ατζέντα του» μόνο την εφαρμογή των κοινωνικών αντιμέτρων για το 2019 και των φορολογικών αντιμέτρων το 2020 υπό την προϋπόθεση ότι θα ισχύσουν κανονικά οι μειώσεις σε συντάξεις και αφορολόγητο.
Αυτοκαταστροφικό
Ο πρόεδρος του Eurogroup κ. Μάριο Σεντένο έδειξε επίσης αντίθετος με αλλαγές σε όσα έχουν ήδη συμφωνηθεί από το πρόγραμμα μιλώντας για συμφωνίες που θα πρέπει να τηρούνται και θεωρείται βέβαιο ότι θα επανέλθει στο θέμα κατά τη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης.
Τελευταίος στη σειρά ο πρόεδρος του Euroworking group κ. Χανς Φάιλμπριφ ο οποίος προειδοποιεί ότι η αναστροφή μέτρων από αυτά που έχει δεσμευτεί η Ελλάδα, μπορεί να είναι αυτοκαταστροφική.
Συγκεκριμένα σε συνέντευξή του σημειώνει ότι το πακέτο με τη συνταξιοδοτική και τη φορολογική μεταρρύθμιση, αλλά και τα ενδεχόμενα αντίμετρα, αφορούν τη διασφάλιση της αξιοπιστίας του προϋπολογισμού, την προώθηση της δικαιοσύνης και της ανάπτυξης και την εξασφάλιση ενός μοντέλου βιώσιμης ανάπτυξης, στο οποίο οι επενδυτές αλλά και οι πολίτες θα έχουν εμπιστοσύνη. Μη αναφερόμενος ευθέως στη βούληση για αναστροφή των μέτρων τονίζει ότι «οτιδήποτε άλλο είναι αυτοκαταστροφικό και ούτε η Ελλάδα ούτε οι εταίροι της στην Ευρωζώνη θέλουν να ξαναβαδίσουν σε αυτόν τον δρόμο».
Ωστόσο ο επικεφαλής του EWG διευκρινίζει ακόμη ότι η επιτήρηση δεν αφορά νέους όρους, αλλά την ολοκλήρωση της υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων που συμφωνήθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος ESM και τη μη αντιστροφή των μεταρρυθμίσεων που θεσπίστηκαν την τελευταία οκταετία.
Road show
Αυτό είναι το κλίμα που θα αντιμετωπίσουν ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο αναπληρωτής του κ. Γιώργος Χουλιαριάκης οι οποίοι θα βρεθούν στις Βρυξέλλες απευθείας μετά τις επαφές που θα έχουν σήμερα και αύριο με επενδυτικούς οίκους στις ΗΠΑ.
Ο σκληρός πυρήνας του οικονομικού επιτελείου θα έχει επαφές με εκπροσώπους επενδυτικών οίκων στη Νέα Υόρκη σήμερα και αύριο (9-10/07) και στη Βοστώνη την Τετάρτη 11/07 επιστρέφοντας στην Ευρώπη για το Eurogroup της Πέμπτης.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]