Ο κ. Σεντένο ανέφερε ότι το Eurogroup έδωσε χρόνο και χρήμα στην Ελλάδα και ότι οι χώρες της Ευρωζώνης δάνεισαν στην Ελλάδα 250 δισ. ευρώ, όταν κανένας άλλος δεν ήταν διατεθειμένος να το κανει. Χαρακτήρισε πρωτόγνωρη αυτήν την αλληλεγγύη, σημειώνοντας ότι τώρα η Ελλάδα μπορεί να σταθεί και πάλι στα πόδια της, με σωστά θεμέλια και με ισορροπημένη και βιώσιμη ανάπτυξη.
Ο ίδιος τόνισε ότι η Ελλάδα υιοθέτησε πάνω από 450 διορθωτικά μέτρα, επισημαίνοντας ότι χρειάζεται υπομονή για να αποδώσουν όλα. O πρόεδρος του Eurogroup υπογράμμισε ότι οι μεταρρυθμίσεις φέρνουν ήδη αποτέλεσμα, υποστηρίζοντας ότι επανήλθε η οικονομική ανάπτυξη, υπάρχει ένα ρωμαλέο δημοσιονομικό πλεόνασμα και το δίκτυο κοινωνικής ασφάλειας βελτιώνεται.
Επίσης, προέβλεψε ότι ο χρηματοπιστωτικός τομέας έχει όλο και περισσότερες αντοχές και η Ελλάδα θα αποκτήσει και πάλι την εμπιστοσύνη των επενδυτών και παρατήρησε ότι η χώρα ωφελείται χωρίς να επιβαρύνονται οι φορολογούμενοι άλλων κρατών.
Επιπλέον, σύμφωνα με τα λεγόμενα του, μέχρι το 2032 η Ελλάδα θα πληρώνει μικρότερους τόκους, καθώς όπως ανέφερε, το Eurogroup αποφάσισε να επανέλθουν στην Ελλάδα τα κέρδη του ευρωσυστήματος. Στη συνέχεια, προσέθεσε ότι πρέπει να συνεχιστεί η διαδικασία των μεταρρυθμίσεων, ανεξάρτητα από τους οικονομικούς και τους πολιτικούς κύκλους.
Επένδυση στην οικονομική παιδεία
Τέλος, ανεφερε ότι θα δημιουργηθεί ένα «μαξιλάρι ασφαλείας» για την Ελλάδα, η οποία θα είναι καλυμμένη για τουλάχιστον 22 μήνες μετά τη λήξη του προγράμματος. Για τα επόμενα δύο χρόνια θα έχουμε τη λεγόμενη ενισχυμένη επιτήρηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σημείωσε για να προσθέσει ότι θα υπάρχουν εφεξής δυνατότητες επιλογής πολιτικών τακτικών και στρατηγικών.
Από την πλευρά του, ο κ. Μοσκοβισί τόνισε ότι μετά από οχτώ χρόνια η Ελλάδα βρίσκεται πάλι στον δρόμο της κανονικότητας. Είναι μία ιστορική στιγμή για την Ελλάδα και την Ευρώπη, γυρίζουμε σελίδα και αφήνουμε πίσω μας την οικονομική κρίση, επισήμανε, θυμίζοντας πως τα τελευταία χρόνια ήταν ιδιαίτερα επώδυνα για τον ελληνικό λαό και κυρίως τη μεσαία τάξη και τους πιο ευάλωτους.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπήρξε όλα αυτά τα χρόνια σύμμαχος του ελληνικού λαού και όχι της μίας ή της άλλης κυβέρνησης. Πρόσθεσε, δε, ότι αν είχε γίνει το Grexit θα είχαμε κατακερματισμό της Ευρωζώνης. Οι Έλληνες είναι αξιοθαύμαστοι για την προσήλωσή τους στην Ευρωζώνη, υπογράμμισε, υποστηρίζοντας ότι στην ιστορία της Ευρωπαϊκής Ένωσης καμία χώρα δεν έκανε τόσο μεγάλες μεταρρυθμίσεις σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα όσο η Ελλάδα.
Ειδικότερα, αναφέρθηκε στη φορολογική μεταρρύθμιση, στο κτηματολόγιο, στο συνταξιοδοτικό σύστημα που σήμερα είναι πολύ περισσότερο βιώσιμο, ενώ σε ό,τι αφορά το ζήτημα των κόκκινων δανείων παρατήρησε ότι η κατάσταση βελτιώνεται. Η μόνη αποτελεσματική στρατηγική για τη μείωση του χρέους είναι η ανάπτυξη, σημείωσε ο κ. Μοσκοβισί, τονίζοντας ότι πρέπει να σταματήσει ο φαύλος κύκλος του χρέους. Η ευθύνη ανήκει τώρα στις ελληνικές κυβερνήσεις, κατέληξε ο Ευρωπαίος επίτροπος, για να συμπληρώσει ότι η ενισχυμένη εποπτεία των Βρυξελλών δεν είναι τέταρτο πρόγραμμα και σε αυτό θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κάποιοι Έλληνες πολιτικοί.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]