Το γεγονός, άλλωστε, ότι κατάφεραν να βγουν… αλώβητοι από τις πρόσφατες ασκήσεις αντοχής δεν φαίνεται να τους εφησυχάζει, μιας και τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα θα παραμείνουν υψηλά και μετά το πέρας του 2019. «Τα “κόκκινα” δάνεια, αν και βαίνουν μειούμενα, παραμένουν σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα, με τον λόγο μη εξυπηρετούμενων δανείων προς το σύνολο των δανείων να προβλέπεται, εάν επιτευχθούν οι στόχοι, στο 35% στο τέλος του 2019, έναντι 6% του μέσου όρου σήμερα στην ευρωζώνη», τόνιζε σε πρόσφατη ομιλία του, στο πλαίσιο εκδήλωσης του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΟΕΕ), και ο πρόεδρος της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών (ΕΕΤ) και της Eurobank, κ. Νίκος Καραμούζης, για να προσθέσει: «Αρα, απαιτείται έγκαιρος σχεδιασμός για την περίοδο 2019 – 2021, ώστε το ποσοστό αυτό να μειωθεί σε μονοψήφιο αριθμό στο τέλος του 2021 και λόγω των συζητήσεων για την ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης στην Ευρώπη».
Στο «μικροσκόπιο»
Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, στο μικροσκόπιο των τραπεζών έχουν μπει το τελευταίο διάστημα τα «κόκκινα» δάνεια των επιχειρήσεων και δη αυτών που έχουν ανοίγματα και στους τέσσερις συστημικούς Ομίλους.
«Η τακτοποίηση του επίμαχου χαρτοφυλακίου, είτε με ρυθμίσεις, είτε με πωλήσεις – πλειστηριασμούς, αναμένεται να στείλει ένα ξεκάθαρο μήνυμα πως η ανοχή απέναντι στο συγκεκριμένο προφίλ δανειοληπτών λαμβάνει τέλος», τονίζουν χαρακτηριστικά. Πρόκειται, ουσιαστικά, για μη εξυπηρετούμενα, ύψους περίπου 8,5 δισ. ευρώ, τα οποία είτε θα ρυθμιστούν – με, ταυτόχρονη, δέσμευση του επιχειρηματία να «ελέγχεται» για τα επόμενα 10 χρόνια εάν απέκτησε οποιοδήποτε περιουσιακό στοιχείο – είτε θα πωληθούν σε funds.
Μετά την Τράπεζα Πειραιώς, άλλωστε, που μεταβίβασε το «Amoeba» στην Bain Capital Credit LP έναντι άνω των 400 εκατ. ευρώ, σειρά παίρνουν και οι υπόλοιπες συστημικές. Προς επίρρωση, Εθνική Τράπεζα και Alpha Bank βγάζουν το επόμενο διάστημα προς πώληση πακέτα, ύψους 700 εκατ. ευρώ και 800 εκατ. ευρώ αντίστοιχα, τα οποία συνοδεύουν ακίνητα αφενός επαγγελματικά και αφετέρου οικιστικά, ήτοι προσωπικές εγγυήσεις των επιχειρηματιών.
Επίδομα θέρμανσης σε πολυκατοικίες: Τα SOS στις αιτήσεις - Τι πρέπει να ξέρουν διαχειριστές και ένοικοι
Οσον αφορά στο ενδεχόμενο σύστασης bad bank για τα «κόκκινα» επιχειρηματικά δάνεια, που φέρεται να βρίσκει ολοένα και περισσότερα ευήκοα ώτα στην Ευρώπη, οι εγχώριοι τραπεζίτες φέρεται να αίρουν τον πρότερο ενθουσιασμό τους, εκφράζοντας φόβους ότι ένα τέτοιο σενάριο θα επιφέρει έναν νέο κύκλο συγκέντρωσης στην αγορά.
Σπάσιμο
Με δέλεαρ το «σπάσιμο» – «κούρεμα» του δανείου προσπαθούν οι τράπεζες να θεραπεύσουν μεγάλο μέρος του «κόκκινου» στεγαστικού χαρτοφυλακίου. Σύμφωνα με αρμόδια στελέχη, σε περίπτωση, που ο δανειολήπτης είναι συνεργάσιμος και πληροί τα σχετικά κριτήρια οικονομικής και περιουσιακής κατάστασης επιλέγεται, τόσο το «Split and Balance», όσο και η πιο εξελιγμένη του μορφή, το «Split and Freeze».
Στην πρώτη λύση, το δάνειο «κόβεται» σε δύο μέρη: α) ένα, που ο δανειολήπτης εκτιμάται ότι μπορεί να αποπληρώνει, με βάση την υφιστάμενη και την εκτιμώμενη μελλοντική ικανότητα αποπληρωμής του και β) το υπόλοιπο τμήμα του, το οποίο τακτοποιείται μεταγενέστερα, με ρευστοποίηση περιουσίας ή άλλου είδους διευθέτηση, η οποία συμφωνείται εξαρχής από τα δύο μέρη. Στη λύση εξ Ιρλανδίας, το δεύτερο κομμάτι του δανείου «παγώνει» επ’ αόριστον και κουρεύεται τμήμα του βαθμιαία, ανάλογα με την ετήσια συνέπεια του δανειολήπτη στην αποπληρωμή του πρώτου κομματιού, που εξυπηρετείται.
Ψαλίδι…
Σε haircut έως και 90% (70% με 75% της βασικής οφειλής, συμπεριλαμβανομένων των τόκων και λοιπών εξολογιστικών χρεώσεων) έχουν συναινέσει οι τράπεζες, στην προσπάθειά τους να εισπράξουν έστω το 1/10 της οφειλής από «κόκκινα» καταναλωτικά δάνεια.
Οι επιστολές, που αποστέλλονται μαζικά το τελευταίο διάστημα, αναμένεται να… πυκνώσουν, δίνοντας στους δανειολήπτες μία τελευταία ευκαιρία πριν προχωρήσουν σε πωλήσεις.
Αγγελική Βελεσιώτη
[email protected]
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]