Μετά από δύο χρόνια διαφωνιών με το ΔΝΤ σχετικά με τις αναπτυξιακές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έρχεται να προσαρμοστεί ξαφνικά με το Ταμείο στο παρά πέντε της λύσης για το χρέος. Μάλιστα, για την αναθεώρηση των στόχων χρησιμοποιεί το ίδιο επιχείρημα με το ΔΝΤ, δηλαδή τη γήρανση του πληθυσμού. Η αλλαγή στάσης και η ανακοίνωση της έκθεσης έρχεται μια ημέρα πριν ξεκινήσει στην Αθήνα η εξέταση της ελληνικής οικονομίας από τα στελέχη του ΔΝΤ για την έκθεση του άρθρου IV. H έκθεση αυτή για την Ελλάδα θα συνοδεύεται από μια νέα έκθεση βιωσιμότητας του χρέους, η οποία έχει συμφωνηθεί εδώ και καιρό ότι θα είναι θετική με την προϋπόθεση ότι θα υιοθετηθούν οι προβλέψεις του Ταμείου.
Στην κατεύθυνση αυτή κινείται και η αναθεώρηση προς τα πάνω του μέσου σταθμισμένου επιτοκίου, δηλαδή του μέσου επιτοκίου δανεισμού του δημοσίου μετά το 2022. Στην έκθεση βιωσιμότητας του χρέους προβλέπεται ότι το μέσο επιτόκιο δανεισμού θα φτάσει στο 5,2% στο βασικό σενάριο για την περίοδο 2023-2060 από 4,9% που προέβλεπε ένα χρόνο πριν με την έκθεση που είχε γίνει στο τέλος της τρίτης αξιολόγησης.
Σύμφωνα με τη νέα 10ετή περίοδο χάριτος και την επιμήκυνση των 10 ετών που αποφασίστηκε, οι χρηματοδοτικές ανάγκες για την κάλυψη υποχρεώσεων για το χρέος εξομαλύνονται από το 2030 έως και το 2060.
Το 2030 οι ανάγκες χρηματοδότησης από το 15,1% του ΑΕΠ που ήταν χωρίς τα μέτρα μειώνονται στο 11,1%. Το 2040 οι χρηματοδοτικές ανάγκες από το 21% του ΑΕΠ που ήταν μειώνονται στο 16,1% του ΑΕΠ.
Το 2025 οι χρηματοδοτικές ανάγκες μειώνονται από 25,6% του ΑΕΠ που υπολογίζονταν πριν από τα μέτρα στο 18,4%, ενώ το 2060 από το 28,1% του ΑΕΠ περιορίζονται στο 19,8% του ΑΕΠ.
Ο λόγος χρέους προς το ΑΕΠ από το 127,9% του ΑΕΠ που θα έφτανε το 2060 χωρίς την ελάφρυνση αναμένεται ότι θα φτάσει πλέον στο 96,8% του ΑΕΠ. Αυτό σημαίνει ότι με την εφαρμογή της λύσης για την ελάφρυνση το ελληνικό χρέος θα μειωθεί κατά 31,1% του ΑΕΠ.
Τα μέτρα για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους θα επανεξεταστούν το 2032, οπότε θα λήγει και η περίοδος χάριτος για τα δάνεια του EFSF, και αν υπάρξει ανάγκη θα δοθεί και νέα λύση ώστε οι χρηματοδοτικές ανάγκες να παραμείνουν μεσοπρόθεσμα κάτω από το 15% και μακροπρόθεσμα στο 20% του ΑΕΠ.
Πρωτογενές 2,5% το 2024
Πάντως η έκθεση βιωσιμότητας αποκαλύπτει για πρώτη φορά και τη συμφωνία για την αποκλιμάκωση του πρωτογενούς πλεονάσματος μετά το 2022.
Επίδομα θέρμανσης σε πολυκατοικίες: Τα SOS στις αιτήσεις - Τι πρέπει να ξέρουν διαχειριστές και ένοικοι
Ως γνωστόν για την περίοδο 2018 -2022 είναι δεδομένη η δέσμευση για επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ μέχρι και το 2022 και από εκεί και πέρα η αποκλιμάκωσή του κατά 0,5% του ΑΕΠ μέχρι να φτάσει στο 2% του ΑΕΠ το 2025. Αυτό σημαίνει ότι ο στόχος από το 3,5% του ΑΕΠ το 2022 θα μειωθεί στο 3% του ΑΕΠ το 2023, στο 2,5% το 2024 και θα μειωθεί στο 2% το 2025. Σε μέσα επίπεδα, σύμφωνα με την έκθεση, το πρωτογενές πλεόνασμα θα μείνει στο 2,2% του ΑΕΠ για την περίοδο 2023-2060.
Αλλη μια παραδοχή είναι ότι τα έσοδα από αποκρατικοποιήσεις για την περίοδο από το 2018 μέχρι και το 2060 θα φτάνουν τα 14 δισ. ευρώ, από τα οποία τα 11,5 δισ. ευρώ θα προέλθουν από μη τραπεζικές συμμετοχές. Θα προέλθουν δηλαδή από κρατικές εταιρίες υποδομές και ακίνητη περιουσία.
Σε ό,τι αφορά τις τράπεζες, δεν αναμένεται νέα ανακεφαλαιοποίηση στο άμεσο μέλλον, ενώ, όπως τονίζεται, τα χρήματα από την πώληση τραπεζικών μετοχών καλύπτουν πάνω από ¾ των χρημάτων που δόθηκαν από το κράτος για την ανακεφαλαιοποίηση του 2015 (περίπου 4,5 δισ. ευρώ).
Η Ε.Ε. προβλέπει ότι η Ελλάδα μπορεί να αναλώσει περίπου τα 12 από τα 15 δισ. της δόσης που αποφασίστηκε την περασμένη Πέμπτη για την κάλυψη μέρους των χρηματοδοτικών αναγκών της ως το 2022.
Moody’s: Δεν τέλειωσαν οι προκλήσεις για την Ελλάδα
Παράθυρο ευκαιρίας μιας δεκαετίας από το 2023 ως το 2033 με πολύ χαμηλές υποχρεώσεις χρέους βλέπει η Moody’s για την Ελλάδα μετά τη λύση που έδωσαν οι Ευρωπαίοι δανειστές για το χρέος σε σχόλιο που κάνει για την ελληνική οικονομία.
O οίκος αξιολόγησης σημειώνει την απουσία του ΔΝΤ από το ελληνικό πρόγραμμα, αλλά με δεδομένη τη λύση για το χρέος και την καλύτερη του αναμενομένου δημοσιονομική πορεία της Ελλάδας το Ταμείο θα κάνει και αυτό θετική αξιολόγηση για τη βιωσιμότητα του χρέους.
Τέλος, η Moody’s σημειώνει ότι οι προκλήσεις για την Ελλάδα δεν έχουν τελειώσει, καθώς ο ρυθμός ανάπτυξης τα επόμενα χρόνια αναμένεται ότι θα είναι μέτριος, στο 2-2,5% του ΑΕΠ, εκτός αν, όπως λέει, γίνουν οι κατάλληλες κινήσεις για την προσέλκυση επενδύσεων.
Σημειώνει ακόμη ότι ο τραπεζικός τομέας χρειάζεται ακόμη μεγάλη προσπάθεια για να σταθεροποιηθεί, αφού υπάρχει μεγάλο υπόλοιπο μη εξυπηρετούμενων δανείων.
Τάσος Δασόπουλος
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]