Το ένα θα περιγράφει μια μικρή παρέμβαση στο χρέος και το άλλο θα περιγράφει τη λίστα των υποχρεώσεων της Ελλάδας τα επόμενα χρόνια βάσει της οποίας η τρόικα, συμπεριλαμβανομένου του ΔΝΤ, θα διενεργεί τριμηνιαίους ελέγχους.
Φρένο σε παροχές βάζουν οι δανειστές
Φρένο στη διανομή των υπερπλεονασμάτων των επόμενων ετών, στην οποία ήδη ποντάρουν κυβερνητικά στελέχη, βάζει η έκθεση συμμόρφωσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την 4η αξιολόγηση, που δημοσιεύθηκε χθες, ενόψει του σημερινού Eurogroup.
Η Κομισιόν αφενός ξεκαθαρίζει ότι οι όποιες παροχές και φοροελαφρύνσεις πρέπει πρώτα να συμφωνηθούν μαζί της και αφετέρου εκτιμά ότι τα υπερπλεονάσματα θα είναι αρκετά μικρότερα από αυτά που προβλέπει η κυβέρνηση.
Σχετικά με τις φοροελαφρύνσεις και τις κοινωνικές παροχές, τις οποίες υπόσχεται η κυβέρνηση, αξιοποιώντας τον «δημοσιονομικό χώρο», δηλαδή τα υπερπλεονάσματα του 2019 και μετά, η έκθεση αναφέρει ότι δεν έχουν ληφθεί υπ’ όψιν στις προβλέψεις των θεσμών και ότι πρέπει να συμφωνηθούν με αυτούς, στο πλαίσιο του προϋπολογισμού του 2019, στο τέλος του χρόνου.
«Σε γενικές γραμμές», αναφέρει η έκθεση, «τα μέτρα αυτά αναμένεται να περιλάβουν μειώσεις φόρων για την τόνωση της ανάπτυξης και στοχευμένα κοινωνικά μέτρα, αλλά οι λεπτομέρειες το πακέτου δεν έχουν συγκεκριμενοποιηθεί. (…) Η πρόβλεψη των ευρωπαϊκών θεσμών ενσωματώνει μόνο μέτρα που ανακοινώθηκαν αξιόπιστα και εξειδικεύτηκαν σε επαρκή λεπτομέρεια. Αυτά τα επιπλέον μέτρα επομένως εξαιρούνται από την πρόβλεψη σ’ αυτό το στάδιο και θα χρειαστεί να συμφωνηθούν ως μέρος του προϋπολογισμού του 2019 στο τέλος του χρόνου».
Η Κομισιόν επικαλείται κι έναν ακόμη λόγο για να συστήσει «σύνεση στην ανάληψη δεσμεύσεων για τον δημοσιονομικό χώρο που προβλέπεται να προκύψει τα επόμενα χρόνια»: τις αβεβαιότητες που υπάρχουν στο σενάριό της, μεταξύ άλλων εξαιτίας και των αναμενόμενων αποφάσεων του Συμβουλίου Επικρατείας για τα μισθολογικά και συνταξιοδοτικά θέματα. Ηδη, οι πρόσφατες αποφάσεις του Συμβουλίου δημιούργησαν υποχρεώσεις 0,4% του ΑΕΠ και η έκθεση αναφέρει ότι οι σχετικοί πόροι «εξοικονομήθηκαν» από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων.
Ερευνα ΕΤ: Λίγο πιο φθηνά φέτος τα κρέατα για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι
Σημειώνεται ότι η κυβέρνηση έχει ήδη υποσχεθεί 700 εκατ. ευρώ φοροελαφρύνσεις το 2019 και στη συνέχεια, το 2020, κατανομή του υπερπλεονάσματος κατά 75% για φοροελαφρύνσεις και 25% για κοινωνικές παροχές και το 2021 και 2022 ισόποσα μεταξύ φοροελαφρύνσεων και κοινωνικών παροχών.
«Κλειδώνει» σήμερα στο Eurogroup η πολυετής λιτότητα
Δεν είναι τυχαίο ότι το Bloomberg χαρακτήρισε χθες «σχέδιο – ζουρλομανδύα» το πλαίσιο που θα αποφασιστεί πιθανότατα τη νύχτα και θα ισχύει μετά την εκπνοή του τρίτου μνημονίου στις 20 Αυγούστου. Το ειδησεογραφικό πρακτορείο τονίζει ότι το μέλλον της χώρας μετά το πρόγραμμα διάσωσης δεν θα έχει και πολύ μεγάλη διαφορά σε σύγκριση με το παρόν, δηλαδή με το καθεστώς του μνημονίου.
Η κυβέρνηση από την πλευρά της έχοντας ολοκληρώσει και τα 88 προαπαιτούμενα της 4ης αξιολόγησης περιμένει απόψε ένα καλό αποτέλεσμα για το χρέος. Αλλά οι πιθανότητες είναι μικρές.
Και αυτό προκύπτει και από την Έκθεση Συμμόρφωσης της Κομισιόν: επιβεβαιώνει ότι τα πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% θα μείνουν στο ύψος τους –και η ανάλογη λιτότητα βέβαια- ώστε να μην απαιτηθεί γενναία ελάφρυνση χρέους από τους δανειστές, αλλά οι προβλέψεις της Αθήνας για υπερπλεονάσματα 8 δισ. πάνω από τον στόχο ως το 2022 «ψαλιδίζονται» κατά 50% και ουσιαστικά μηδενίζονται, για εφέτος τουλάχιστον!
Το μεγάλο παζάρι ξεκινάει πάντως από το πρωί της Πέμπτης, με συνεδρίαση του Euro Working Group ενώ η συνεδρίαση του Eurogroup αναμένεται να κρατήσει ως τα ξημερώματα της Παρασκευής.
Παρούσα στη συνεδρίαση που γίνεται στο Λουξεμβούργο θα είναι και η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ.
Οι δηλώσεις της αμέσως μετά αναμένονται με μεγάλο ενδιαφέρον καθώς είναι προφανές ότι η περιορισμένη και υπό όρους παρέμβαση στο χρέος που δίνουν οι Ευρωπαίοι δεν προσεγγίζει τη φιλόδοξη και εμπροσθοβαρή ελάφρυνση που ζητούσε το Ταμείο.
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]