Μετά τη χθεσινή πολύωρη σύσκεψη με τους δανειστές για τα δημοσιονομικά, όπου συμμετείχαν ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο αναπληρωτής υπουργός Γιώργος Χουλιαράκης, αξιωματούχος του ΥΠΟΙΚ μετάφερε κλίμα συμφωνίας με τους δανειστές και κυρίως το ΔΝΤ για τα πρωτογενή πλεονάσματα.
Συγκεκριμένα είπε ότι το ΔΝΤ δέχεται πλέον ότι η Ελλάδα θα πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ και το 2018 (μέχρι πρότινος προέβλεπε πρωτογενές 2,9%) αποδεχόμενο τις προβλέψεις της ελληνικής πλευράς.
Τόνισε επίσης ότι δεν υπάρχει καμία περίπτωση πλέον να εφαρμοστούν η περικοπή των συντάξεων μαζί με την περικοπή του αφορολογήτου το 2019, δυνατότητα που έδινε το αναθεωρημένο Μνημόνιο αν η Ελλάδα δεν πετύχαινε τους στόχους.
Σε ό,τι αφορά την υλοποίηση των μέτρων της περικοπής των συντάξεων έως και 18% το 2019 και της μείωσης της έκπτωσης φόρου κατά 650 ευρώ για μισθωτούς, συνταξιούχους και κατ’ επάγγελμα αγρότες, ήταν απολύτως σαφής: «Τα συμφωνηθέντα θα υλοποιηθούν ως έχουν».
Σε ό,τι αφορά τις εκτιμήσεις για τα πλεονάσματα, τόνισε ότι εκτός από τους δημοσιονομικούς στόχους θα υπάρχουν μεσοπρόθεσμα και υπερπλεονάσματα που δίνουν τη δυνατότητα για πρόσθετες ελαφρύνσεις πέραν των αντίμετρων που είναι πλέον εξασφαλισμένα. Τόνισε πάντως ότι το ύψος των υπερπλεονασμάτων βρίσκεται ακόμη σε διαπραγμάτευση, αφού υπάρχουν μικρές αποκλίσεις στις εκτιμήσεις των θεσμών.
Παραδέχθηκε πάντως ότι η πρόβλεψη για την ανάπτυξη για το 2018 θα αναθεωρηθεί στο ΜΠΔΣ 2019-2022 από το 2,3% του ΑΕΠ που προβλέπει ο Προϋπολογισμός στο 2% ή το 2,1%.
Αλλο στέλεχος του υπουργείου τόνιζε αργότερα ότι υπάρχουν ακόμη 3-4 βασικά θέματα, μεταξύ των οποίων και ο νέος ΕΝΦΙΑ, που είναι ακόμη ανοιχτά, τα οποία όμως δεν επηρεάζουν την πορεία για τεχνική συμφωνία σε επίπεδο θεσμών μέχρι και το Σαββατοκύριακο.
Αύριο σε κάποιο σημείο θα διακοπούν οι διαπραγματεύσεις, οι θεσμοί θα αποσυρθούν για να ετοιμάσουν ένα νέο προσχέδιο της τεχνικής συμφωνίας σε επίπεδο θεσμών (Stuff level Agreement) και θα το στείλουν αργά την Παρασκευή ή το πρωί του Σαββάτου και αμέσως μετά οι δύο πλευρές θα συναντηθούν για να συμπληρωθούν τα κενά και να ανακοινωθεί το κλείσιμο των διαπραγματεύσεων.
Ξεκινά η διαδικασία ερευνών για υδρογονάνθρακες νότια της Πελοποννήσου
Στις αυριανές συναντήσεις θα γίνουν τεχνικές συζητήσεις για την υλοποίηση του ασφαλιστικού και το πλαίσιο των νέων συλλογικών διαπραγματεύσεων.
Κόκκινα δάνεια
Στη συζήτηση για τα κόκκινα δάνεια το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης έχει προσέλθει ζητώντας παράταση της προστασίας της πρώτης κατοικίας από το νόμο Κατσέλη που λήγει στο τέλος του 2018 και απλοποίηση των διαδικασιών του εξωδικαστικού μηχανισμού που θεωρείται πιθανή από την πλευρά του υπουργείου Οικονομίας.
Οι θεσμοί με τη σειρά τους επιμένουν στην άρση του τραπεζικού απορρήτου σε όσους προσφεύγουν στο νόμο Κατσέλη και σε φοροαπαλλαγές για τα distress funds.
Ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής, ο οποίος συμμετείχε στη σύσκεψη, τόνισε ότι οι δανειστές δείχνουν ικανοποιημένοι από την πορεία των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών αλλά και την πορεία εκδίκασης συσσωρευμένων αιτήσεων του νόμου Κατσέλη.
Νωρίτερα η υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Ολγα Γεροβασίλη, μετά τη συνάντηση που είχε με τους θεσμούς, τόνισε ότι όλα τα προαπαιτούμενα που αφορούν το υπουργείο της (αξιολόγηση, οργανόγραμμα Δημοσίου, κινητικότητα, ανεξάρτητοι γ.γ., νέοι γενικοί διευθυντές) προχωρούν κανονικά, με ερωτηματικό την τοποθέτηση των γενικών γραμματέων λόγω της διαδικασίας που προβλέπει το ΑΣΕΠ.
Το ΔΝΤ
Εκτός από μια νέα προειδοποίηση για επιτάχυνση των αποφάσεων για ελάφρυνση του χρέους, ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Τζέρι Ραίς υπενθύμισε ότι το Ταμείο μπορεί να μείνει στο ελληνικό πρόγραμμα ακόμη και αν χρειαστεί να ακυρώσει το πρόγραμμά του για την Ελλάδα.
Ο κ Ράις θύμισε τη δήλωση της Κριστίν Λαγκάρντ, ότι το ΔΝΤ «δεν φεύγει ποτέ από το τραπέζι». Εξηγώντας, άφησε να εννοηθεί ότι το Ταμείο θα έχει θεσμοθετημένο ρόλο μετά το πρόγραμμα, αφού αν και δεν έχει χρηματοδοτήσει την Ελλάδα από το 2014 συνέχισε να συμμετέχει ενεργά στο ελληνικό πρόγραμμα.
«Δεν είχαμε χρηματοδότηση του ΔΝΤ στην Ελλάδα από το 2014. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν στηρίζουμε τη χώρα. Εμπλεκόμαστε στις διαπραγματεύσεις και αυτό το έχει καλωσορίσει η Αθήνα». Συμπλήρωσε ότι ακόμα και αν δεν υπάρχει συμμετοχή στο πρόγραμμα, «θα συνεχίσουμε να ασχολούμαστε με την Ελλάδα στην παρακολούθηση μετά το πρόγραμμα, όπως γίνεται στην Πορτογαλία και την Ιρλανδία».
Σε ό,τι αφορά το χρέος και σε σχέση με τις διαπραγματεύσεις που γίνονται με τους Ευρωπαίους, είπε : «Οι διαφορές έχουν αμβλυνθεί, αλλά κάποιες διαφωνίες παραμένουν. Πρέπει να έρθουμε σύντομα σε συμφωνία διότι το πρόγραμμα του ESM λήγει τον Αύγουστο. Υπάρχει ένα πολύ μικρό χρονικό παράθυρο για να συμμετάσχει το ΔΝΤ με χρηματοδότηση σε αυτό το πρόγραμμα», τόνισε ο κ. Ράις.
Οπως είπε, το ΔΝΤ χρειάζεται άμεσα συμφωνία για το χρέος γιατί πρέπει να υπάρχει χρόνος για τη διαδικασία ενεργοποίησης του προγράμματός του. «Χρειαζόμαστε κι εμείς κάποιο χρόνο με βάση τις διαδικασίες μας, όπως η συζήτηση και η έγκριση από το Διοικητικό Συμβούλιο. Συνεχίζουμε να εργαζόμαστε στενά με τους Ελληνες εταίρους μας. Εξακολουθούμε να είμαστε αισιόδοξοι ότι θα έχουμε συμφωνία για το ελληνικό χρέος».
Ερωτηθείς για τη σημασία που θα έχει η ενεργοποίηση ενός προγράμματος για μόλις έναν έως δύο μήνες, ο κ. Ράις τόνισε ότι αυτό θα σήμαινε εξ ορισμού ότι το ΔΝΤ «πιστοποιεί» πως υπάρχει μία καλή συμφωνία και βιωσιμότητα για το χρέος, γεγονός που, όπως είπε, θα έδινε ένα θετικό σήμα στις αγορές και θα ήταν καλό για την Ελλάδα.
Τάσος Δασόπουλος
[email protected]
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]