Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης πήραν μια πρώτη γεύση της «ολιστικής αναπτυξιακής» στρατηγικής που παρουσίασε ο υπουργός Οικονομικών στο άτυπο Eurogroup της Σόφιας.
Σύμφωνα με το Bloomberg, «με την ανεργία ακόμα πάνω από το 20%, η προτεινόμενη αυστηροποίηση των εργασιακών και οι αυξήσεις μισθών πιθανόν να πηγαίνουν κόντρα στην καθιερωμένη οικονομική λογική, ενώ οι πιστωτές έχουν εναντιωθεί στη δημιουργία μίας κρατικής αναπτυξιακής τράπεζας, φοβούμενοι ότι θα εξελιχθεί σε πεδίο διαπλοκής».
«Καλάθι Χριστουγέννων»: Μειωμένες κατά 3% φέτος οι τιμές στις μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ σε σχέση με το 2023
Στο ελληνικό αναπτυξιακό πλάνο, η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα υπόσχεται να υλοποιήσει σημαντικές δομικές μεταρρυθμίσεις που καθυστερούν εδώ και χρόνια, συμπεριλαμβανομένης της δημιουργίας του Κτηματολογίου και της επιτάχυνσης των δικαστικών διαδικασιών. Η κυβέρνηση δεσμεύεται ακόμα να μειώσει περαιτέρω τα γραφειοκρατικά βάρη και να ενθαρρύνει τις ιδιωτικές επενδύσεις στον τομέα της έρευνας.
Πάντως, το Bloomberg επισημαίνει πως μέχρι στιγμής η οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας είναι μικρότερη από αυτήν που αναμενόταν, καθώς το ΑΕΠ της χώρας αυξήθηκε κατά 1,4%, έναντι αρχικών προβλέψεων από την Κομισιόν για ανάπτυξη 2,7%. Επίσης, η Ελλάδα έχει υποχωρήσει στην κατάταξη των πιο ανταγωνιστικών χωρών διεθνώς, την ώρα που, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, ο πληθυσμός της χώρας συρρικνώνεται και γερνά, ενώ οι τράπεζες είναι «φορτωμένες» με τον υψηλότερο λόγο «κόκκινων» δανείων στην Ευρώπη.
Το Bloomberg αναφέρει πως οι ευρωπαϊκές χώρες σχεδιάζουν να διατηρήσουν την Ελλάδα υπό αυστηρή επιτήρηση μετά την ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος, με τον Μπενουά Κερέ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να δηλώνει σήμερα πως όσο αυστηρότερη είναι η επιτήρηση της Ελλάδας μετά τον Αύγουστο τόσο το καλύτερο, καθώς η οποιαδήποτε οπισθοδρόμηση θα υπονομεύσει την εμπιστοσύνη των αγορών.
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]